fbpx

U prepunoj sali Narodne i Univeritetske biblioteke RS u Banjaluci sinoć je promovisana druga knjiga banjalučkog pisca Nikole Paripovića pod naslovom “Vedrine”.

Na promociji ove zbirke pjesama pored autora učetvovao je i priređivač izdanja Nikola Drobnjaković, dok recenzent knjige Branko Brđanin nije bio u mogućnosti da prisustvuje. Voditelj programa bio je Nemanja Kuridža.

Nakon čitanja recenzije koju je napisao Branko Brđanin autor je pozdravio osamdesetak prisutnih te uz recitovanje pjesama opisivao kako su one nastajale.

Foto baza

“Nakon izlaska prve knjige Pod drevnim dubom uslijedile su tri godine pjesničkog ćutanja i tada sam bio uvjeren da druga knjiga nikada neće izaći. Drago mi je što nisam bio u pravu”, rekao je Paripović na samom početku i dodao da još od Gimnazije poeziju piše na ekavici a prozu na ijekavici i da će i dalje na taj način koristiti svu širinu koju srpski jezik omogućava.

Drobnjaković, koji je od kraja devedesetih postao redovan gost grada na Vrbasu, pored isticanja umjetničke vrijednosti Paripovićeve zbirke, koju je svrstao među najsavršenija izdanja biblioteke “Tamna je noć”, osvrnuo se i na svoje poznanstvo sa autorom.

“Nikolu sam primjetio dok je još pohađao osnovnu školu i posjećivao Sajam knjiga na kojem sam redovno učestvovao. Ono što mi je uvijek bilo interesantno jesu njegova radoznalost te neprestane prepirke u koje se upuštao sa ljudima. Nadam se da će to zadržati, da neće na sebe nabaciti lance koji sputavaju većinu ljudi da razmišljaju svojom glavom”, rekao je Drobnjaković te dodao da “Vedrine” imaju dvije pravopisne greške te da jedino one knjigu dijele od savršenstva.

Paripović se zahvalio svima koji su učestvovali u izradi knjige, te izrazio nadu da će grad Banjaluka isplatiti obećani novac kako bi se izmirio finansijski dio štampanja.

Među prisutnim na promociji je bila i mlada pjesnikinja Valentina S. Topalović iz Beograda, porijeklom iz Goražda, koja je veče prije banjalučkoj publici predstavila svoj književni prvenac “Soha nebeska”.

eTrafika.net/foto: eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar