fbpx

Večeras je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena izložba grafita, koji su nastali prošle subote tokom “Flaster Graffiti Jama”. Iako je neuobičajno praviti izložbe ulične umjetnosti u muzeju, organizatori su time htjeli etiketirati grafite kao vid umjetničkog djela.

Na izložbi su prikazani radovi deset umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rusije.

Organizatori navode da su svi bili iznenađeni kada su saopštili da će grafiti biti nacrtani na platnima i izloženi u muzeju.

Podrži eTrafiku

„Nije im bilo jasno zašto to radimo, jer je grafitima mjesto na javnom prostoru. Ideja da napravimo izložbu ovakvog tipa nastala je iz trenutne percepcije da su grafiti više vandalizam nego umjetnost. Ovom izložbom ulična umjetnost dobija institucionalni pečat, što je jako bitno u promjeni tog opšteg mišljenja. Zaista ne vidimo zašto ne bi zidovi u našem gradu imali ovakve crteže.“

Monika Ponjavić, jedan od organizatora, kaže da su ove godine odlučili staviti etiketu umjetničkog djela na grafit.

„Ovo je treći dio Flaster iscrtavanja u javnim prostorima u Banjaluci, prve dvije godine se crtalo po zidu, sada smo odlučili da stavimo etiketu na umjetničko djelo kakvo je grafit.“

Flaster Graffiti Jam je memorijalna manifestacija posvećena Tamari Cvetković koja je bila jedan od pionira ovog vida umjetnosti u Banjaluci. Prvi dvije godine „Flaster“ je održavan u kampusu, dok se ove godine preselio na kaldrmu kod tržnice, a zatim u Muzej savremene umjetnosti.

Organizatori programa su Ivan Kusturić, Petar Bilbija, Monika Ponjavić, Saša Hajduković i Marko Bilbija, dok su tekstove u katalogu pisali Marko Bilbija i Monika Ponjavić.

 izlozba grafita muzej (1) izlozba grafita muzej (2) izlozba grafita muzej (3) izlozba grafita muzej (4) izlozba grafita muzej (5)

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar