fbpx

Izložba fotografija “Portreti” Drage Vejnovića, rađena mokrim kolodijumskim pločama, otvorena je večeras u Banskom dvoru u Banjaluci.

Tehnika rada sa mokrim kolodijumskim pločama stara je više od 160 godina, a proces je taj da se na staklo naliva emulzija od kolodija koja se zatim tretira u srebrnom nitratu kako bi postala osjetljiva na svjetlo. Ovaj proces je jako zahtjevan, jer se sve mora završiti dok je ploča još uvijek mokra.

Autor je ovu izložbu stvarao više od godinu dana, a posjetioci imaju priliku da do 26. septembra vide dvadesetak portreta koji su mješavina originalnih ploča i kombinacija originalne staklene ploče i digitalnog printa.

Foto baza

“Drago Vejnović uspostavlja dijalog između starog i novog. Dijalog prepoznatljive stvarnosti i onog što je neizrecivo, reinterpretira u konceptualnoj zamisli mnoga pitanja o estetskom statusu novih medija. Iz novih postupaka umjetničkog korištenja tehnike, u ovom slučaju printova, a suprostavljajući im sasvim originalna ostvarenja tehnološke manifestacije mokrih kolodijumskih ploča, umjetnik ukazuje na sve razlike koje su nastale vremenom u naravi umjetničke proizvodnje”, rekao je dr Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti u svom govoru, te dodao da je ovo potvrda da “moderna umjetnost ne može postojati bez čvrstog istorijskog utemeljenja”.

 drago vejnovic izlozba (1) drago vejnovic izlozba (2)

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar