fbpx

Drugo veče šestog Jelen Demofesta je bilo sretno za šest novih bendova koji su prošli u večerašnje finale. To su bendovi Kontradikshn iz Brežica, The Branka iz Beograda, M.O.R.T. iz Sinja, Pink Panker iz Litija, Smoke Shakers iz Kavadaraca te Vault of Pain koji dolazi iz Novog Sada. U revijalnom dijelu programa nastupila je poznata grupa Partibrejkers i makedonski sastav Superhiksi.

Drugo veče Demofesta prošto je je u jednako dobrom raspoloženju kao i prethodno. Tvrđava ja bila tijesna za sve posjetioce koji su željeli prisustvovati jednom od najvećih festovala u regionu. Kultni bend Partibrejkers doveo je atmosferu do tačke ključanja, te tako dobro zagrijanu publiku prepustio Superhiksima.

 Članovi demo bendova su na današnjoj konferenciji za novinare rekli kako im je izuzetno drago što su ušli u finale jednog ovakvog festivala kao što je Demofest gdje je jaka konkurencija.

Foto baza

„Konkurencija je bila žestoka, bendovi su bili fenomenalni, mnogo raznolikosti u muzici što mi je drago. Jelen Demofest je iz godine u godine na visokom nivou, to je fantastičan festival“, rekao je Branislav Petković iz benda Vault of Pain.

Umjesto osam, u finale je ušlo 10 bendova, ali ne zato što je žiri bio milostiv, već žele da pruže priliku mladim bendovima da se još više dokažu.

Članovi žirija su istakli koliko teško je bilo izdvojiti 30 bendova koji će učestvovati na ovogodišnjem Jelen Demofestu.

„Nije bilo lako preslušati oko 350 bendova, pogotovo zato što je među njima bilo mnogo dobrih. Pokušavala sam izdvojiti bendove koji na neki način eksperimentišu, nisu strogi mainstream već pokušavaju nešto svoje izvući iz svega toga. Najteže mi je bilo dati ocjenu, svi su tu negdje“, rekla je muzičarka Mirela Laković, jedna od članova žirija.

Isto mišljenje dijeli i urednik portala Muzika.hr, Krešimir Blažević, koji je tri sedmice vršio selekciju bendova.

„Moj kriterijum je bio da učesnici na nastupu pokažu da su živi bend. Bitno je da komuniciraju sa publikom, jer se muzika prodaje nastupom“, kazao je Blažević.

Oni su savjetovali bendovima da večeras daju sve od sebe, da pokažu dobru energiju i komunikaciju sa publikom, te da ih eventualni neuspijeh ne poljulja u daljem radu.

„Ovih 10 bendova što su u fiinalu prošli su u konkurenciji od 428 ukupno prijavljenih bendova, što je svojevrsna pobjeda nad tolikom masom. Tako da mislim da se svi mogu osjećati kao pobjednici, koliko god to zvučalo kao kliše“, istakla je portparolka Jelen Demofesta, Brankica Stojanović.

Ona nam je otkrila da sljedeće godine planiraju takmičenje u žanrovima, ali da ne misle da se šire van prostora bivše Jugoslavije.

„Svake godine imamo slučaj da se prijavi oko 20 bendova iz zemlja van prostora bivše Jugoslavije, ali mislim da nema potrebe da idemo van ovog prostora, s obzirom na to da nas vezuje skoro pa isti jezik. Bendovi iz ovih šest zemalja, za razliku od bendova iz Evrope, nemaju priliku da se susreću sa ovakvim stvarima, niko ne radi na njihovom razvoju niti im daju priliku da se pokažu i dokažu koliko umiju“, kazala je Stojanovićeva.

Članovi bendova su najavili da će večeras svirati drugu pjesmu, ali još uvijek nisu sigurni hoće li nešto drastično mijenjati u svojim nastupima.

Na posljednjoj, finalnoj večeri Jelen Demofesta, osim ovih šest bendova, sviraće i Noisethrill iz Tuzle, Akoben Electric iz Banjaluke, Bas i Stega iz Beograda, te Šine iz Beograda. U revijlnom dijelu nastupaju Kiril Djaikovski ft TK Wonder &MC Wasp, Plejboj i DJ Ian Green na Afterparty bini.

eTrafika.net – J. Savanović / Foto: eTrafika.net – N. Vasiljević

Napiši komentar