fbpx

“Deveti Kozarski etno 2013“ festival završen je u Banjaluci izložbom nošnji i suvenira, nastupima ansambala učesnika i koncertom Merime Njegomir u banjalučkoj dvorani „Obilićevo“. Festival je počeo u petak, a u protekla četiri dana Banjalučani su imali priliku da pogledaju scenski prikaz običaja „miridba“ što je i tema ovogodišnjeg festivala.

Sekretar KUD-a „Piskavica“ i jedan od autora manifestacije, Mirko Arambašić, kaže da je ovogodišnja manifestacija okupila učesnike iz pet evropskih zemalja i deset različitih ansambala.

„Cilj ove manifestacije je održati našu tradiciju i kulturu, a evropska dimenzija manifestacije je to što želimo da vidimo i ukažemo poštovanje i drugim kulturama i tradicijama. Svoju kulturu stavljamo u fokus ali želimo da vidimo i druge jer je ljepota upravo u različitosti“, kaže Arambašić.

Foto baza

Na festivalu su se predstavili i članovi Udruženja Krajišnika „Krajina“ iz Vrbasa u Srbiji, a predsjednik, Goran Nikolaš, kaže da je njihovo udruženje mlado i da postoji oko godinu i po dana a da do sada broji preko 300 članova.

„Ja sam već četrvtu godinu zaredom gost ove manifestacije a ovo je prvi put da kao ansambl učestvujemo u programu. Naša opština ostvarila je saradnju sa Banjalukom i mjesnom zajednicom Piskavica, a već u septembu je planirano da članovi KUD-a „Piskavica“ budu naši gosti i održe cjelovečernji koncert“, priča Nikolaš.

Jedna od učesnica festivala, članica ansambla iz Bugarske, Daria Mihalkova, rekla je da se njihov ansambl na Kozarskom etnu predstavio šopskim plesom i pirinskim plesom.

„Šopski ples je brz i temperamentan, a pirinski je nastao na istoimenoj planini i on je laganiji i nježniji“, kaže Mihalkova.

Članica ansambla iz Francuske, Rozen Felni, kaže da njena grupa dolazi iz Bretanje koja ima 22 komune i da oni dolaze iz jedine komune u kojoj se djevojke i sada oblače u nošnje u kojima oni igraju.

„Došli smo sa grupom koja ima tradiciju preko 60 godina. Ove godine naš ansambl odlučio je da predstavi mladu ekipu od 12 do 17 godina kako bi mi mogli vidjeti druge kulture i običaje. Mi na ovom festivalu više predstavljamo tradicionalnu nošnju nego neki poseban  ples, svaka grupa plesova ima neku posebnu nošnju”, kaže Felni.

Fikri iz Turske kaže da su prvi put u Republici Srpskoj i da im je zadovoljstvo što su došli u Banjaluku.

„Predstavljamo tradicionalne nošnje Crnog mora, to su crne muške nošnje i ženske nošnje koje su bogate raznoratnim bojama, a ples je sličan trbušnom plesu“, kazeo je Fikri.

Na devetom „Kozara etno“ festivalu učestvoval su BiH, Srbija, Bugarska, Francuska i Turska. U četiri festivalska dana prikazani su tradicionalni običaji na sceni, održani su izbori za najljepšu nošnju gdje je pobijedila nošnja iz Bugarske, upriličen je i seminar na kojem su obrađene pojesme i igre Kozare i Slovenije. Predstavljeni  su i pobjednoci festivala: ženska pjevačka grupa KUD-a „Piskavica“  iz Piskavice i muška grupa „Vrelac“ iz KUD-a „Bistrica“ iz Prijedora.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar