fbpx

Večeras je u prostorijama Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske u Banjaluci otvorena izložba najboljih radova mašinskih tehničara, učenika Tehničke škole. Izložbu pod nazivom „Ten + years after 3D“ otvorio je profesor ove škole Rinaldo Kastanja.

modelari_teh_6On je u svom obraćanju prisutnima naglasio da večeras ima dvostruku ulogu – kao profesor koji već 11 godina predaje predmet primjene računara, ali i član udruženja Italijana Saveza nacionalnih manjina.

 „Prikazani su najbolji maturski radovi ovogodišnjih maturanata, zatim radovi rađeni u toku ove školske godine kroz izabrani predmet, te radovi učenika iz prethodnih godina koji su sada većinom studenti mašinstva ili mašinski inžinjeri. Ovo je prvi put da se javnosti izlažu ovakvi radovi, a njihov značaj i primjena su višestruki. Učenici rade u najpoznatijim 3D programima firmi Dassault Systemes i Parametric Technology“, priča nam Kastanja, te dodaje da se radovi učenika objavljuju na sajtu Grabcad gdje CAD modelari iz cijelog svijeta izlažu svoje radove.

Podrži eTrafiku

 „Tu se redovno raspisuju konkursi za najbolje radove na zadanu temu, koji se nagrađuju vrijednim novčanim i drugim nagradama, a lovci na talente raznih svjetskih firmi vrebaju vrijedne i talentovane“, kaže on.

3D modeliranje je danas jedna od nezaobilaznih vještina koja ima primjenu u mašinstvu, medicini, vojsci, geografiji, kriminalistici… Profesor Kastanja nam je rekao i da se ove godine u Tehničkoj školi otvara novi smjer – mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

„To je novo zanimanje gdje će mašinski tehničari ovladati CAD sistemima i kompjuterskom grafikom, a čega je 3D modeliranje neizostavan i značajan dio. S obzirom na to da su CAD modelari vrlo traženi u svijetu, a u odnosu na sadašnje tehničare ovi će još više da ovladaju ovim znanjima, očekujem povećano interesovanje prilikom upisa u našu školu“, naveo je on.

modelari_teh_1

Posjetioci izložbe imali su priliku da vide 24 fotografije na panoima, prezentaciju 200 3D modela, te da se upoznaju sa radom izabranih ovogodišnjih maturanata, a to su – Goran Milaković, Aleksandar Karović, Saša Škorić, Stefan Račić, Željko Stajčić, Srđan i Nemanja Gavrić.

Učenik Saša Škorić rekao nam je da je zadovoljan svojim radovima za koje smatra da su dostigli svoj vrhunac.

„ Više od 100 mojih radova je izloženo na različitim sajtovima i oni se baziraju na ono šta profesor trenutno traži od nas, ali ja najviše volim građevinske objekte i stvari vezane za industriju. Planiram se upisati na Mašinski fakultet i nadam se da će to biti moje buduće zanimanje i posao kojim ću se baviti cijeli život“, govori nam Škorić koji se modelovanjem bavi oko dvije godine, u šta je uložio mnogo truda i vremena.

„Sa svojim radovima sam išao na takmičenja koja nisu toliko vezana za 3D modeliranje, mada ima sličnosti. Došao sam do republičkog takmičenja mašinskih tehničara, gdje sam bio drugi na testu znanja, a ukupni plasman mi je bio peto mjesto od mnogo škola koje su došle sa svojim učenicima“, dodaje on.

Stefan Račić iz Tehničke škole takođe planira upisati Mašinski fakultet, a ovime se bavi oko četiri godine.

„Postavljamo radove na Grabcad i tu se mogu osvojiti vrijedne nagrade, tako skupljamo bodove. Moji radovi se ne baziraju na neku određenu tematiku, već na sve što nas okružuje, u programima se sve može izmodelovati u 3D projekciji“, kaže ovaj mladić.

modelari_teh_4

Među prisutnima su bili i bivši učenici profesora Kastanje, sadašnji studenti mašinstva. Jedan od njih, Ognjen Vidaković, istakao je kako mu je rad u srednjoj školi itekako pomogao na fakultetu.

„Rad sa profesorom u srednjoj školi mi je mnogo pomogao na fakultetu, jer sada imamo predmet Inžinjerska grafika u sklopu kog radimo 3D modeliranje. Zahvaljujući onome što me on naučio sada za to ne izdvajam toliko vremena koliko izdvajaju drugi studenti. Recimo, kolegica sa završne godine kaže da joj je Inžinjerska grafika bila jedan od najtežih predmeta, što meni nikako nije“, kaže ovaj mladić, te ističe kako ga je uvijek privlačio rad na računaru, pa je ovo bio spoj ugodnog sa korisnim.

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar