fbpx

Danas je studentima banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta održan prvi čas u savremenim učionicama sa 28 ziro klijenata i data centrom, koje im je donirala kompanija Lanaco.

lanaco_etf_donacijaMilan Ćirković iz kompanije Lanaco objasnio nam je da se ne radi o klasičnim računarima već o trenutno najaktuelnijem okruženju iz svijeta tehnologije.

„To su ziro klijenti, imaju samo monitor, tastaturu i miš, a sva operativa obavlja se u data centru. Okruženje je moderno i profesorima je mnogo lakše da ga održavaju. Studenti mogu raditi sve kao i na običnim računarima, a profesorima je mnogo lakše da nadgledaju rad na svih 28 mašina. Sa jedne strane olakšava profesorima rad, ali i pruža ugodniju atmosferu jer nema računara koji bruje i zagrijavaju prostor“, kazao nam je on.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Donacija vrijedna 65.000 KM dobro je došla banjalučkom ETF-u, čiji studenti čine veliki dio zaposlenih u Lanacu. PR menadžer kompanije Lanaco Nina Kremenović rekla nam je da je ovo nastavak ulaganja u obrazovanje koje radi ova firma.

„Najveći dio naših zaposlenih dolazi sa ovog fakulteta i mi smo se na ovaj način htjeli odužiti ovoj visokoškolskoj ustanovi, kao i pružiti studentima priliku da steknu nova praktična znanja“, kazala je ona.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Dokić zahvalio se na vrijednoj donaciji.

„Za nas je ovo veoma značajno, ali i još jedna obaveza ulaganja u obrazovni sistem. ETF se opredijelio da školuje svoje studente po svjetskim mjerilima jer se u današnjem vremenu globalizacije naši inžinjeri zapošljavaju širom svijeta. Ovo je vrlo bitna poruka da nas je prepoznao privatni sektor kome su potrebni inžinjeri koji će raditi, a ne koji će donijeti samo diplome. Ove laboratorije će nam pomoći već od naredne školske godine, da kvalitet znanja naših studenata podignemo na još viši nivo“, rekao je Dokić.

Direktor kompanije Nebojša Ninić izražio je svoje uzbuđenje zbog saradnje sa ETF-om, čiji je i on student nekada bio. Kako kaže, radi se o prvoj donaciji te vrste u BiH, a već razmišljaju o narednoj.

„Nastavljamo dalje, već smo razgovarali šta bi mogla biti naredna donacija. Posljednjih 20 godina je vrlo malo ulagano u ETF, a u posljednje vrijeme je jako puno toga napravljeno, što mi je drago. Vrijednost donacije je 65.000 KM, a naredna će biti još vrijednija. Naša kompanija godišnje na edukaciju izdvoji dva miliona maraka, ne računajući indirektne troškove. Jednostavno se ne može biti konkurentan na internacionalnom tržištu bez ulaganja u znanje“, kaže on, te dodaje da je Lanaco sebi postavio cilj da postane internacionalna kompanija i tokom naredne četiri godine 90 % svojih prihoda ostvari van granica BiH.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar