fbpx

U naselju Lazarevo u Banjoj Luci, koje je pretrpilo velike štete zbog poplava, danas radne akcije, ali u ulici Mačka Toše, odmah na obali rijeke Vrbas, jedan stari odnešeni mlin, smeće i neprijatan miris.

Ekološko Udruženje Lendrin mlin ima predsjednika Upravnog odbora Slavka Ćikića poznatijeg kao Ćikara, kojeg smo zatekli pored njegovog nastradalog objekta. On priča da mu je rijeka nanijela veliku štetu, od one materijalne, pa do duševne.

„Sve mi je odnijelo, iščupalo parket, pločice, vrata, staklo, dio zemljišta pored rijeke, a od svega mi je najviše žao mlina koji je bio star preko 100 godina, tu štetu niko ne može da mi nadoknadi“, žali se Ćikara.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

lazarevo nakon poplave1

On priča da su se tu često okupljali mnogi mještani Lazareva, a najviše penzioneri. Imali su svoj mali kutak ispod vinove loze, zajedno sa klupama, ali je poplava sve odnijela. Sada su bukvalno tu jedna velika rupa i tona smeća.

„Plaža je bila pored objekta i ona je uništena, mnogo drveća je bilo posađeno, cvijeća, godinama smo to gradili, a sada sam i sam već star i bolestan, ali viša sila i tu se nije moglo ništa“, govori Ćikara.

lazarevo nakon poplave2

Zanimljivo je, a po malo i tužno, da je pored Lendrinog mlina bio natpis „Bog prašta svakome – priroda nikome“, te riječi ispisane na drvetu odnio je Vrbas.

Slavko Ćikić kaže da mu je sada svaka pomoć dobro došla. Mnogo je posla koji treba da bude urađen, od čišćenja do potpunog saniranja objekta.

„Dolazilo je par volontera, donijeli su nam nešto sredstava za čišćenje i par konzervi, hvala im. Nas nekoliko se skupilo, čistimo to, vraćamo sve na svoje mjesto, bar ovo što je ostalo“, priča Ćikara.

lazarevo nakon poplave3

Voda je na ovom mjestu poplavila i pomoćne objekte gdje je došla do plafona. „Nije bilo moguće ništa spasiti“, žali se Slavko Ćikić.

lazarevo nakon poplave4

Mi smo prošetali dužinom rijeke Vrbas kod Lendrinog mlina gledajući sve vrijeme nevjerovatnu pustoš. Naravno da treba proći mnogo vremena da se stvari vrate u normalu ili bar približno, ali dok se u očima ovog starca mješaju tuga i optimizam jasno je da neke stvari više nikad neće biti iste.

lazarevo nakon poplave5

 

 

eTrafika.net – Mirjana Radanović

Napiši komentar