fbpx

U Republici Srpskoj, kao i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini gotovo ne prođe mjesec dana bez ubistva unutar porodice. Muževi uglavnom ubijaju žene zbog ljubomore, brat brata zbog imovine, a sve su češći slučajevi gdje maloljetnici presuđuju najbližim često bez jasnih razloga!

Godinu dana nakon što je portal “eTrafika” u tekstu “Zašto su najbliži na meti duševnih bolesnika?!” ukazao na surovu statistiku koja govori da se gotovo polovina izvršenih ubistava događa unutar porodice suočeni smo sa nastavkom te prakse, a uznemirijuća je činjenica da su izvršitelji zločina sve češće maloljetnici i osobe u tridesetim!

Najsvježiji primjeri su ubistvo Radovana Stijakovića (49) iz Kočićeva kod Gradiške u januaru te dvostruko ubistvo dva kilometra od prvog zločina gdje su u Donjim Kladarima ubijeni Mara Savić i njen sin Slobodan u februaru ove godine.

Podrži eTrafiku

Za ubistvo Stijakovića uhapšen je Danijel Dujić (26) a kao planer čitavog zločina otkriven je žrtvin sin Robert koji je ubici nabavio oružje te obećao materijalnu korist. Motiv ubistva jeste Robertova želja da se domogne očevog novca i imovine koja se procjenjuje i na million maraka, a koju je stekao radeći u Njemačkoj više od 20 godina.

Još užasniji zločin dogodio se samo dva kilometra udaljenosti od kuće Stijakovića, gdje je u Donjim Kladarima kod Srpca devetnestogodišnji Luka Savić zajedno sa maloljetnim drugom D. M. (16) ubio baku Maru (78) i oca Slobodana (63).

Luka i njegov drug prvo su iz automatske puške usmrtili Maru a potom telefonom pozvali Slobodana da dođe kući. Nakon što je stigao Slobodana su pogodili u noge, a kasnije, dok jepuzao ka kući, pucali u glavu.

Nakon zločina počinioci su Slobodanovim automobilom otišli do obližnje pekare gdje su pojeli pecivo a potom i do kafića u kojem su popili po sok i mirno razgovarali kao da se ništa nije dogodilo.

Motiv zločina je i danas nejasan a sve je veća vjerovatnoća da se desio iz čistog hira. Svjedoci su istakli da su dječaci prije zločina viđeni kako igraju žmurke a policija je nakon njihovog hapšenja istakla da nisu pokazali nikakvo kajanje te da su mirno zaspali u ćeliji.

Psiholog i sudski vještak Aleksandar Milić ističe za portal “eTrafika.net” da je u ovom slučaju riječ o vaspitno zapuštenim osobama sa ranije stečenim lošim navikama i poremećenim načinom življenja.

“Primjetne su jasne devijacije u odrastanju na koje su ukazivali roditelji, škola i drugi posmatrači odrastanja dječaka koji su počinili ovo dvostruko ubistvo. Oni su napustili školu i u procesu opijanja i besposličarenja dolaze do prepreke koju prema njima predstavljaju roditelji odnosno staratelji. Njihovo kontrolisanje dječaka gdje su, šta rade i slično protumačeno je kao prepreka u njihovom zadovoljenju vlastitih potreba”, kaže Milić i dodaje da je riječ o klasičnom poremećaju ličnosti.

ubistvo-ilustracija

Dalje Milić navodi da dječaci nisu imali izgrađen mehanizam da odlože nezadovoljstvo i mržnju prema roditeljima te su nastojali eliminisati prepreku.

“Ovdje je riječ o mržnji prema kontrolorima a ne o konfliktu sa roditeljima. Oni nemaju mogućnost da sagledaju posljedice i uopšte ne shvataju svoj potez te i dalje maštaju o nekim svojim ciljevima. Dezorjentisani u odrastanju i stilu života približili su se porocima kao što su alkohol a stariji najvjerovatnije i narkoticima”, rekao je Milić i dodao da će vještačenje mnogo više reći o tom zločinu ali da je jasno da su izvršioci vaspitno potpuno zapuštene osobe koje su odbijale bilo kakav nadzor.

Kada bismo u statistiku ubistava bližnjih uvrstili i ubistva počinjena u vanbračnim zajednicama brojka bi bila daleko veća. Razlozi zbog kojih momak ili djevojka oduzimaju život partneru uglavnom je ljubomora.

Zločin koji je najviše odjeknuo regionom, a da se dogodio u Republici Srpskoj,  počinio je krajem januara Mladen Danilović (30) iz naselja Prisoje kod Jezera. Motiv je ljubomora i loši odnosi sa vjerenicom Bojanom. Međutim, Mladen je greškom ubio državljanku Srbije Biljanu Paić (40), pomoćnicu predsjednika opštine Vrbas, a potom izvršio samoubistvo! Biljana je tu noć spavala u sobi koju inače koristi Mladenova vjerenica.

U Federaciji Bosne i Hercegovine situacija je slična, a najužasniji zločin u ovoj godini jeste okrutno ubistvo četvorogodišnjeg S. Ć.  iz sarajevskog naselja Hadžići zbog kojeg su uhapšeni i pritvoreni njegova majka Ena (25), djed Emir (57), baka Munira (62) i očuh Salih Arnautović. Istraga je pokazala da su ga redom svi članovi porodice mjesecima maltretirali a šokantan je bio i iskaz žrtvine majke koja je bez trunke kajanja prepričavala da je dječaka očuh tukao gotovo od prvog dana kada ga je upoznao a jedan od razloga bio je i to što je dječak ličio na biološkog oca!

Sestra nikada na brata!

Stručnjaci kažu da se tragadije u kojima čovjek posegne za oružjem i usmrti ili povrijedi svog najrođenijeg, češće događaju u seoskim, ruralnim sredinama, relativno siromašnim. Međutim, u posljednje vrijeme takvi slučajevi su sve češći i u gradskim porodicama sa egzistencijalnim problemima i nesigurnim i nerješenim socijalnim statusom.

U 2011. godini zabilježeno je osam ubistava u okviru porodice, 2012. šest, 2013. pet dok su ove godine već zabilježena dva slučaja.

Statistika porodičnih zločina pokazuje da, kao izvršioci, dominiraju muškarci i to u 23 slučaja, dok su u četiri navrata ubistva najmilijih počinile žene. Najčešće ubice su muževi koji su u osam navrata presudili suprugama. Slijede ih sinovi sa po pet počinjenih ubistava, a zatim očevi i majke sa po tri zločina. Među izvršiocima po dva puta našla su se braća i stričevi, a za četiri ubistva odgovorni su zet, očuh, pa čak unuk i unuka.

Zanimljivo je da u Republici Srpskoj nikada nije zabilježen slučaj da sestra ubije brata a takav zločin je vrlo  rijedak i na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

Istraživanje britanskih kriminologa

Britanski kriminolozi otkrili su da se muškarci koji ubijaju članove svoje porodice mogu svrstati u četiri kategorije: pravedan (ubica pokušava da locira krivicu za svoje zločine u majci koju drži odgovornom za raspad porodice. Za ove muškarce, status hranitelja porodice je ključan za njihovu ideju idealne porodice),socijalno nestabilan, razočaran i paranoičan.

Raspad porodice predstavlja najčešći „okidač“ za nasilje, a odmah iza se nalaze finansijski problemi i ubistva iz časti. Oni su do ovog otkrića došli nakon proučavanja novinskih članaka u vezi sa porodičnim ubistvima od 1980. do 2012. godine.

 

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar