fbpx

Malena Andrea Kovačević iz Gradiške, koja ima samo tri godine najmlađi je uzgajivač golubova u Republici Srpskoj, a prema dosadašnjim rezultatima sa mnogobrojnih takmičenja i jedan od najuspješnijih.

golubari_1Ona je od svog djeda Tomislava Čanića naslijedila golubarnik, ali i veliku ljubav prema ovim pticama, pa tako svaki dan njih dvoje obilaze golubove kojima zajednički posvećuju mnogo pažnje i vremena.

Najmlađa uzgajivačica golubova kratko nam je rekla da su ove ptice njena najveća ljubav i da uvijek rado pomaže djedu u golubarniku.

Podrži eTrafiku

Tomislav, koji se ovim hobijem bavi dugi niz godina, ispričao nam je da je on uvidjevši koliko njegova unuka voli golubove prepisao golubarnik koji imaju u selu Laminci pored Gradiške na njeno ime.

“Andrea otkad je prohodala išla je sa mnom da hranimo golubove i u njoj sam video svog nasljednika. Danas smo nas dvoje odličan tandem i zajedno uzgajamo neke od najpopularnijih golubova, ali i obilazimo mnogobrojna takmičenja. Baš nedavno, na jednom međunarodnom takmičenju jedan naš mužjak ponio je titulu šampiona, a Andrea je dobila i priznanje za najmlađeg učesnika”, ponosno govori Tomislav i dodaje da je ispred njih dvoje još mnogo takmičenja i uspjeha.

U svom golubarniku Andrea i Tomislav imaju neke od najreprezentativnijih primjeraka golubova od pomoravskih gusana i kingova, pa do pismonoša i bačkih i sisačkih prevrtača.

??????????

“U našem golubarniku uzgajamo neke od najljepših golubova u Srpskoj. Sve to iziskuje mnogo vremena, ali i novca. Na preko pedeset golubova koliko imamo potroši se mnogo na hranu, vitamine i ostalu zaštitu od parazita koja je neophodna da bi golubovi ostali prvoklasni. Kada na to dodamo razna takmičenja i izlaganja na koja odlazimo, možemo reći da je ovaj hobi pomalo i skup. Ipak, sva ta ljubav prema životinjama me i drži sve ove godine u golubarstvu, a uz to kad vidim unuku kako svaki trenutak želi da provede sa mnom u golubarniku, ne treba mi više nijedan razlog da i dalje nastavim da se bavim ovim – kazao je Tomislav.

On naglašava da je svako ko ima interesovanje za golubarstvo dobrodošao kod njega i da je on uvijek tu kada je potrebno da udijeli savjet, pa čak i pokloni nekog od svojih najboljih golubova.

“Nikad ne odbijam da nekom pomognem, pogotovo onima koji počinju sa golubarstvom. Takođe, kad procijenim da je neko stvarno zaljubljen u ovaj hobi i da će se dobro brinuti o ovim pticama, često i poklonim neke od najboljih golubova, jer je meni iz ove pozicije puno lakše opet uzgojiti jednog dobrog i reprezentativnog goluba nego nekome ko je tek na početku. S druge strane ovo je hobi koji donosi mnogo poznanstava i druženja i to je ono što je još jedna čar i nagrada za sav trud”, rekao je Tomislav.

Prema njegovim riječima da bi se neko bavio golubarstvom mora iskreno da voli životinje jer su golubovi osjetljive ptice koje ukoliko se malo zapostave nikad neće dostići onu ljepotu kojom plijene pažnju na svim izložbama.

“U ovom hobiju je najvažnije da pokažete iskrenu ljubav prema životinjama, jer one to svakako osjete. Takođe, oni koji su nervozni ne mogu da se brinu o životinjama na koje i to može da utiče. A najbolje je kad s njima rade djeca koju najbolje prihvataju, što pokazuje i primjer moje unuke koja kad uđe u golubarnik ptice su mirne kao da nikog i nema”, priča Tomislav.

Pored golubova, djed Tomislav i njegova unuka Andrea uzgajaju i kanarince koji iziskuju najveću pažnju, jer, kako nam je rekao Tomislav, oni ne mogu tako dobro da podnose  ovdašnje uslove kao golubovi pa su i mnogo zahtjevniji. Ipak, sudeći prema načinu na koji ovaj simpatični dvojac priča o radovima u njihovom golubarniku, zasada im ništa neće predstavljati prepreku da se nastave baviti ovim zanimljivim hobijem i u budućnosti.

Uzgajaju i pse

Pored golubarstva Tomislav Čanić je već petnaest godina kinološki sudija u pet grupa, a uz to ima i uzgajivačnicu njemačkih ovčara.

??????????

“Sa uzgojem pasa počeo sam prije trideset godina, ali me je rat spriječio da se u kontinuitetu bavim time. Kasnije sam ponovo pokrenuo uzgajivačnicu pasa i uz golubarstvo ovo je još jedna moja ljubav koju dijelim sa svojom unukom. Iako mi ovi hobiji oduzimaju mnogo vremena ja se toga ne mogu odreći jer ove životinje su mi prosto ušle u krv, a ono što me raduje jeste da je i Andrea krenula mojim stopama i da sam u njoj našao svog nasljednika”, kazao je Čanić.

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar