fbpx

Profesor matematike i informatike Nenad Davidović iz Prnjavora tvrdi da je zahvaljujući političkim igrama namjerno spriječeno njegovo preuzimanje funkcije direktora Osnovne škole “Nikola Tesla”, iako je dva puta regularno izabran od strane školskog odbora!

“Nakon prvog konkursa na kojem sam od sedam članova školskog odbora dobio neophodna četiri glasa reagovao je ministar prosvjete Goran Mutabdžija koji je pravdajući se proceduralnim neregularnostima poništio konkurs, iako nije bilo nikakvih problema prije i poslije izbora već je reakcija usljedila nakon mog imenovanja”, rekao je Davidović koji dvadeset i jednu godinu radi kao profesor u ovoj školi.

Ministar je tražio da se konkurs ponovo raspiše, a u pravnom vakuumu između starog i novog školskog odbora koji je, po riječima Davidovića, namjerno napravljen, ministar za v. d. postavlja njegovog protivkandidata profesora matematike Vojina Gluvića.

Podrži eTrafiku

“Nakon drugog konkursa sve je urađeno kako treba te je procedura provedena do kraja po zakonu. Školski odbor mi je ponovo dao četiri glasa te su rezultati poslati ministru i tražena je njegova saglasnost bez koje niko ne može preuzeti funkciju. Međutim, ministar je perfidno izbjegao da uopšte kaže šta misli o njihovom prijedlogu tj. o meni nego je samo poslao saglasnost za svog kandidata i zbog tog kršenja pravilnika sam podnio tužbu.”

Školski odbor ubrzo ponovo glasa i sa četiri glasa imenuje Davidovića za direktora ali iz Ministarstva je stiglo rješenje o ništavnosti odluke.

“Poslato je rješenje o ništavnosti odluke i to svega dva dana prije nego što sam trebao stupiti na dužnost direktora. A u odluci stoji da ona stupa na snagu na dan donošenja i da protiv nje nije dozvoljena žalba već isključivo tužba Sudu. U Zakonu o upravnom postupku na koji se poziva ministar traži se da Republička inspekcija izvrši uvid u ispravnost odluke, i nikako ne može sam ministar proglasiti odluku neispravnom, uopšte nije obavljena neophodna procedura.”

Sve ima političku pozadinu

Davidović dodaje da odluka nije poslata ni njemu niti školskom odboru, već samo na adresu škole pa je preuzeo funkciju 02. decembra i bio direktor pet dana dok ministar nije raspustio svoja dva člana školskog odbora, od kojih je jedan glasao za njega i time mu oduzeo četvrti glas.

“Ubrzo je poslata inicijativa za razrješenje ostalih članova školskog odbora, razočarani su bili i oni koji su glasali protiv mene. Tada sam se povukao, vratio u učionicu kao predavač ali neću odustati da se borim, vidjećemo kakvo će biti pravno rješenje.”

nenad davidovic

Problemi koji se drže “ispod tepiha” samo će nam jednom “prsnuti u lice”… Nenad Davidović

Po njemu nasilno guranje njegovog protivkandidata ima svoje razloge jer Gluvić ima jake političke veze – član je SNSD-a, kćerka mu se godinama zabavlja sa sinom premijerke Željke Cvijanović, ali je i potreban prethodnom direktoru Ranku Vukajloviću da bi razne nezakonite radnje koje je činio tokom svog trinaestogodišnjeg upravljanja školom i dalje držao “pod tepihom”.

“Samo jaka revizija može pokazati šta se sve radilo. Konstantno se ostvaruju razni prihodi od iznajmljivanja fiskulturne sale, prodaje časopisa, dobiti od prodaje hrane u dnevnom boravku škole i slično a dug za struju se godinama ne vraća. Kuhinja koja je za vrijeme starog direktora kažnjena sa 2.000KM jer je nelegalno radila i dalje funkcioniše te prodaje proizvode bez izdavanja fiskalnih računa. Pa zamislite da imate posao za koji ne morate plaćati porez, radnike, struju, vodu, prostor, dobijaš čist prihod a na raspolaganju imate 1.000 konzumenata! To je enorman novac koji niko neće da stavi na papir“, zaključio je Davidović i naglasio da nikada nije žudio za funkcijama ali da se niko drugi ne usuđuje “obračunati sa stvarima koje su “ispod tepiha” a samo će jednog dana svima prsnuti u lice.”

Drugog dana decembra Gluvić je ponovo imenovan za v.d. pošto mu je tog dana isteklo šest mjeseci što je maksimalan period obavljanja funkcije nakon imenovanja. Kraj izbora direktora u ovoj školi se ne nazire a nakon formiranja novog školskog odbora očekuje se i novi konkurs na pomenuto mjesto.

Gluvić bez komentara!

Pokušali smo da dobijemo komentar i Vojina Gluvića te čujemo i njegovu stranu priče ali nije bio raspoložen da komentariše spornu temu.

“Provlačenje kroz medije za mene je zaista nisko tako da ne bih davao nikakav komentar kada je u pitanju izbor za mjesto direktora u našoj školi”, kratko je prokomentarisao Gluvić.

Kontaktirali smo i Jasminu Hamzić, člana školskog odbora koja je glasala za Vojina Gluvića ali je i ona takođe rekla da tu temu ne želi komentarisati.

Pitanja o spornoj temi smo poslali i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, odgovor do sada nismo dobili.

 

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar