fbpx

Potražnja za polovnom odjećom sve je veća, a second hand prodavnice postaju često mjesto za kupovinu Banjalučana. U ovim trgovinama prodaje se uglavnom odjeća koja je stigla iz inostranstva za koju prodavci garantuju kvalitetom.

To je jedan od glavnih razloga zašto se građani sve više opredjeljuju za kupovinu polovne odjeće. Osim toga, i niske cijene privlače kupce jer su cijene odjeće u drugim prodavnicama prilično visoke za naše standarde.

U prodavnici polovne robe “Monsun” su izuzetno zadovoljni i sa zaradom i sa prodajom. Kažu da u posljednje vrijeme dolazi sve više mladh ljudi.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„Imamo svoje kupce koje dolaze svaki dan i obilaze sve naše radnje. Radim ovdje već tri godine, ali čini mi se da od ove godine dolazi najviše omladine. Osim njih dolaze i starije gospođe“, rekla nam je prodavačica u “Monsunu”, Stojanka.

Ona kaže da se u njihovim prodavnicama može naći odjeća koja je često tri puta jeftinija nego u ostalim prodavnicama.

„Trenutno se najviše traže zimske jakne i kaputi, koji su dosta povoljni. Možete ovdje kupiti kaput od 35 maraka, što ne možete ni u jednoj drugoj trgovini u gradu. Sve je to kvalitetna roba, uvežena iz evropskih zemalja, prvenstveno Holandije“, kazala je Stojanka.

Slično razmišljanje predstavila nam je i prodavačica iz prodavnice „Modni kutak“, Željka Dobraš, koja kaže da u njihovu prodavnicu dolaze baš svi u potrazi za originalnim i kvalitetnim komadima.

„Uglavnom dolaze kako bi našli nešto neobično, što se ne može pronaći u ostalim prodavnicama. Čini mi se da prvenstveno zbog toga odlučuju kupovati ovdje, pa tek onda zbog cijena koje su pristupačne“, kazala je Dobraš.

U ovoj trgovini pantalone se mogu pazariti za sedam maraka, kao i suknje, dok se neke majice mogu naći i za tri marke.

„Roba, koja stiže iz Njemačke, je zaista kvalitetna, smatram da se isplati i nama i kupcima. Uglavnom se radi o polovnoj odjeći, a ponekad dobijamo i novu robu. Često nam dolaze i krupnije žene ili muškarci, kako bi našli odjeću odgovorajaćih veličina po povoljnijoj cijeni“, istakla je Dobraš.

U svijetu i evropskim zemljama kupovina u prodavnicama polovne odjeće i na buvljacima nije isključivo u vezi sa finansijskom situacijom. Naprotiv, to je više trend i potraga za unikatnim stvarima, a čak i neke popularne ličnosti šopinguju u second hand prodavnicama. Taj trend je, čini se, sramežljivo došao i u našu zemlju.

„Rekla bih da novac nije toliko presudan, već više kvalitet. Kod mene dolaze i sudije, doktorice, ljudi određenog staleža, u potrazi za kvalitetnom odjećom koju će nositi godinama. To se zove pametna kupovina“, rekla nam je vlasnica jednog second handa koja je željela ostati anonimna.

Ona kaže da se često dešava i da kupci traže neku jednostavnu haljinu ili majicu koju će kasnije prepraviti, i od nje napraviti potpuno novi, a jedinstveni komad.

Sa druge strane, kupci kažu da se kupovinom u ovim prodavnicama bore protiv uniformisanosti, a da pritom ne trpe ni kvalitet ni njihovi novčanici.

„Kupujem često u prodavnicama polovne robe, moglo bi se reći da je svaki peti odjevni predmet tu kupljen. Kvalitet je mnogo bolji nego u većini butika jer je roba uglavnom njemačka, često poznatih i priznatih brendova. Većina prodavnica ima i robu koja nije ni nošena nego je sa nekih rasprodaja ili iz starih kolekcija. Tu možeš da obogatiš svoj izgled nekim originalnim detaljem koji sigurno neće nositi svaka druga djevojka”, kazala nam je Irena Nikolić, koja je čest kupac u trgovinama polovne robe.

Iako priznaje da joj nije prijatna činjenica da nosi odjeću koju je već neko nosio, tješi je to da se sva roba hemijski čisti. Zbog toga, duže vrijeme je stalan kupac jednog second handa.

“Izbor u našim second hand prodavnicama je raznovrstan. Uglavnom kupujem u jednom u kome je jako kvalitetna roba, prirodnih materijala, imaju puno robe koja je nenošena, a cijene su prihvatljive. Za 10 maraka možeš da kupiš majicu kakvu zamisliš, najboljeg kvaliteta, dok u nekom butiku za 30 ćeš dobiti neku sintetičku koju možeš dva puta obući i baciti”, smatra Nikolićeva.

Ovakvo razmišljanje postaje sve češće među mladim ljudima, pa vjerovatno i zbog toga prodavci u second hand-ovima zadovoljno trljaju ruke, a prodavnice polovne robe postaju sve brojnije, i sve bolje opremljenje, da mogu konkurisati većim i popularnijim trgovinama.

 

 

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar