fbpx

Povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom u Muzičkom paviljonu „Petar Kočić“ održana je izložba fotografkinje Lenke Keleman.

Ovo je prva samostalna izložba autorke, čija je priprema trajala svega četiri dana.

“ Cilj ove izložbe koja se zove “Razlike?!” je da srušimo razlike i da pokažemo u suštini da nema razlike između djecae koja imaju Daunov sindrom i njihovih vršnjaka. Na fotografijama ćete vidjeti djecu koja su istog uzrasta i gdje se ta razlika na prvi pogled ne vidi” , rekla je autorica izložbe Lenka Keleman.

Podrži eTrafiku

Daunov sindrom predstavlja kongenitalni poremećaj sa karakterističnim izrazom lica i često se po njemu može postaviti dijagnoza još kod novorođenčadi. Postoji mogućnost utvrđivanja poremećaja još za vrijeme trudnoće, ako se napravi amniocenteza i trudnice podvrgnu određenom testu u okviru prenatalnog skrininga, što se i kod nas radi u svim ginekološko-akušerskim klinikama.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindronom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Daunov sindrom nije bolest. Ljudi sa Daunovim sindromom ne traže lijek, već žele da budu prihvaćeni i pravo da budu kao ostali.Toplo, porodično okruženje predstavlja optimalnu sredinu za adekvatan razvoj potencijala djeteta sa Daunovim sindromom.

Izložba fotografija praćena je nastupom benda Vanja The Frog, a organizator izložbe je Dječiji edukativni centar “Svjetlice”.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – M. Pralica

Napiši komentar