fbpx

Studenti Pravnog fakulteta u Banjoj Luci okupili se se danas u zgradi fakulteta kako bi iskazali nezadovoljstvo izazvano nametnutom odlukom dekana Vitomira Popovića da studenti koji dva ili više puta obnavljaju apsolventski staž školarinu moraju platiti 1 500KM.

Ipak, studenti su uz veliki napor uspijeli da stignu do Ministarstva prosvjete i kulture i obore nepravedno donesenu odluku, te tako se izbore za svoja prava.

Iako je ova odluka donesena usmeno od strane dekana, što u pravnom smislu znači da ne može biti pravosnažna, u studentskoj službi su  nam potvrdili da se ova odluka sprovodi  po naređenju dekana Popovića. Takođe saznajemo da je već izvršena jedna uplata po povećanom iznosu školarine.

Foto baza

Sekretar Pravnog fakulteta Dragan Miličić potvrdio je za etrafiku da nije donešena nikakva pismena odluka o ovom pitanju, te je dodao da se samim tim ona ne može ni sprovoditi.

“Da postoji takva odluka na papiru ja bih je lično morao napisati, a odluka koja nije napisana, ne može biti ni važeća.  Međutim, po Zakonu, apsolventski staž traje 12 mjeseci od dana završetka posljednje godine studija, a nakon toga student polaže ispite uz određenu finansijsku nadoknadu, i gubi status redovnog studenta”, rekao je Miličić.

Očigledno je da je na ovome fakultetu Zakon jedno a praksa nešto sasvim drugo, te da je usmena riječ jednog čovjeka jača od svih zakona.

Od svih okupljenih studenata niko nije smio da javno govori o njihovom problemu, jer se, kako kažu, plaše dekana i sankcija koje bi mogao preduzeti .

“Na našem fakultetu vlada anarhija u smislu da pojedinac odlučuje o svemu, moguće je donijeti usmenu odluku a da na to ne reaguje Ministrastvo prosvjete niti  bilo koja institucija. Mi iz svoga interesa ne smijemo da kažemo ništa, iz razloga što svi koji su se pobunili protiv dekana 2009. godine i tražili njegovu smjenu su bili sankcionisani. Najveći strah vlada zbog toga što većina apsolvenata treba da polaže ispit kod dekana, a čak i ako, nakon što u više rokova nisu položili ispit, polažu pred disciplinskom komisijom, predsjednik te komisije bude sam Popović”, kazala je studentkinja Pravnog fakulteta koja je željela ostati anonimna.

Studenti nisu u mogućnosti da izdvoje 1 500KM za nastavak školovanja, a ima i onih kojima su ostali jedan ili dva ispita do kraja pa je jasno njihovo negodovanje.

“Iz privatnih razloga bio sam spriječen neko vrijeme da se posvetim fakultetu. Jedan ispit mi je ostao do kraja i sada treba da dam toliko novca da bih mogao da završim studije, a ja jednostavno ne mogu to da platim”, rekao je student koji takođe iz straha nije htio da mu objavimo ime.

Što se tiče predstavnika zvaničnih studentskih organizacija, niko osim predsjednika Unije studenata nije došao da podrži apsolvente sa Prava. Čak ni predstavnici Saveza studenata Pravnog fakulteta nisu danas pružili podršku kolegama.

“Student ombudsman obavijestio je o ovome slučaju prosvjetnu inspekciju koja danas treba da dođe i utvrdi stanje na ovom fakultetu. Obavijestili smo i ministra i rektora koji treba da se sastanu sa dekanom da preispitaju ovu odluku. Pošto imamo tri dana do isteka roka za upis obnove apsolvetskog staža, nastojaćemo da problem riješimo već danas”, rekao je predsjednik Unije studenata Gordan Balaban.
Studentima Prava podršku je dao i kolega sa medicinskog fakuleteta Nikola Dronjak, autor grafita “Juče Egipat, Libija i Grčka, a uskoro će i kod nas da se krčka. Ne diraj školarine, biće svašta” koji je u martu ove godine napisao na studentskom domu, a zbog koga su ministar Kasipović i Predsjednik Dodik obećali da povećanja školarine neće biti.

“U martu je Predsjednik Republike rekao da niko neće dati ni marku više od predviđene cijene za školarinu. Ako to ne ispune mi idemo pred zgradu Vlade jer je vrijeme da se i mi jednom pobunimo i prestanemo trpiti radnje pojedinaca, korupciju, nepotizam, javašluk i nerad odgovornih lica”, rekao je Dronjak.

Nakon ovoga okupljnja studenti predvođeni predsjednikom Unije studenata uputili su se u Ministarstvo prosvjete gdje su se satali sa ministrom Kasipovićem i rektorom Stanićem. Na sastanku je zaljučeno da odluka dekana Vitomira Popovića nije valjana i da se ne smije sprovoditi.
Predsjednik Unije studenata Gordan Balaban koji je predstavljao studente na ovome sastanku rekao je da je sastanak bio produktivan, i da su se uspjeli izboriti za prava studenata.

“U toku sastanka ministar Kasipović je telefonom kontaktirao dekana Popovića i tražio od njega da poništi ovu odluku. Dekan je na to pristao i rekao da već danas studenti mogu upisivati obnovu apsolventskog staža po staroj cijeni. Ukoliko se desi neki hičkokovski obrt, mi ćemo nastaviti sa svojim zahtijevima i nećemo odustati dok ne izguramo pravdu za studente”, dodao je Balaban.

Da se studenti Prava nisu pobunili protiv ove odluke dekana, u narednih nekoliko dana svi bi morali platiti obnovu po povećanoj cijeni, a gdje bi sav taj novac otišao, niko ne zna. Ovaj primjer je još jedna lekcija studentima da se za svoja prava moraju boriti, a ne da iz straha trpe nepravdu i samovolju nadležnih.

 

 

eTrafika.net  – S. Terzić / M. Matić

Napiši komentar