fbpx

BANJALUKA – Pokrenut je novi portal pod nazivom SLOBODNO.org čija je glavna misija borba za slobodno kritičko novinarstvo, slobodu govora i mišljenja svih građana, kao za poštovanje svih ostalih, Ustavom zagarantovanih prava.

Izvor: Saopštenje; Foto: Melani Isović

Kada je postalo jasno da se vlast u Republici Srpskoj sprema na istorijski korak unazad i oduzimanje elementarnih prava na govor i izražavanje mišljenja kroz nove i već pokrenute izmjene zakona, postalo je neophodno da se napravi platforma za novinare, aktiviste i građane koji ne pristaju da se odreknu teško stečenih civilizacijskih tekovina.

Podrži eTrafiku

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su sramni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, nepoznatog autora i bez ikakvih konsultacija sa stručnom javnosti, čime su pokazali da nemaju ni elementarno znanje niti svijest o dužnosti prema građanima koji su ih izabrali.

U proteklih mjesec dana, održane su četiri javne rasprave koje su novinari i aktivisti sa razlogom nazvali “farsom i prividom demokratičnosti”, jer je svima bilo jasno da su poslužile samo da bi se ispoštovala forma, a ne i stvarno saslušali argumenti boraca za ljudska prava i slobode.

Novinari i aktivisti su sve javne rasprave napustili i poručili vlastima da neće pristati na njihovu “igru” i raspravljati koliko će se smanjiti obim prava koja se ne smiju dirati uopšte.

U pripremi su i novi zakoni o neprofitnim organizacijama kojim se nezavisni mediji i organizacije pokušavaju staviti pod “šapu” vlasti i etiketirati kao strani agenti, kao i zakon o medijima o čijem sadržaju se još uvijek ne zna ništa.

Vođeni idejom da je novinarima i građanskim aktivistima potrebno mesto na kojem će se svi građani moći informisati o ovim pitanjima, pozivamo kolege iz medija, aktiviste i sve građane da posjete portal i zaprate na društvenim mrežama, te da doprinesu u kreiranju njegovog sadržaja, pozvali su iz redakcije CAPITAL-a koja je pokrenula sajt Slobodno.org.

Portal Slobodno.org svakodnevno će se obogaćivati novim sadržajima, prenošenjem tema iz domaćih i inostranih medija, ali i kreiranjem vlastitog sadržaja.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook na stranici Slobodno.org, na Instagramu na profilu @govori.slobodno, a možete nam pisati na slobodno.org@gmail.com.

Napiši komentar