fbpx

Javni poziv za dodjelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2023, dio  projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“, otvoren je od danas. Cilj dodjele je unapređenje kvaliteta i profesionalizma novinarstva, kao i jačanje angažovanja građana u medijima.

Izvor: Saopštenje

Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u svih 6 zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj. 

Podrži eTrafiku

Po prvi put ove godine, uvodi se i regionalna nagrada za istraživačke priče sa regionalnim uticajem, na osnovu jasno definisanih kriterijuma.

Godišnji nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu je 10.000 evra. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodjeljuju se tri najbolje priče godine, a iznos nagrada za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 (za prvo mesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat/kinja može da bira da li želi da nominuje priču za nacionalni, regionalni konkurs ili oboje, a ta opcija se nudi prilikom prijave. Jedan kandidat se može prijaviti sa više priča. Pobjednici nacionalnih takmičenja u zemljama Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo.

Organizator konkursa i realizator nagrade u Bosni i Hercegovini je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 20. jun 2023. do ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, 

Napiši komentar