fbpx

Za vrijeme popisa zabilježene su mnogobrojne nepravilnosti širom BiH, a kao jedna od najvećih je i dikriminacija nacionalnih manjina kojima u velikom broju popisivači nisu dopustili da se izjasne o nacionalnosti.

Kako saznajemo, u mnogim mjestima već u prva tri dana popisa pristigao je veliki broj žalbi na popisivače koji osobe koje se ne žele izjasniti kao Srbin, Hrvat ili Bošnjak ne žele upisati pod drugom nacionalnošću ili napišu da se nisu izjasnili.

U Sarajevu je zabilježen slučaj u kome je popisivačica insistirala na tome da je moguće izjasniti se samo kao Bošnjak, Hrvat, Srbin ili “ne izjašnjava se”, te odbila upisati bilo koju drugu kategoriju.

Foto baza

Da ovo nije usamljen slučaj potvrđuju i situacije iz Banjaluke gdje je popisivač takođe odbijao da upiše bilo koji drugu nacionalnost osobama koje se nisu izjašnjavale kao jedan od konstitutivnih naroda.

“Popisivač koji je došao kod mene nije želio da piše nacionalnost u kućice, jer, kako kaže, samo se može označiti što je ponuđeno. Tražila sam od popisivača da mi pokaže onaj priručnik što ima i naučila ga njegovom poslu. Samo što mojoj starijoj komšinici koja je Mađarica, nije uopšte upisao ništa za nacionalnost. Isto joj rekao da nema ponuđeno”, rekla je jedna Banjalučanka za eTrafiku.

Takođe, mnogi građani u Federaciji BiH se žale da ih popisivači samoinicijativno upisuju kao Bošnjake.

“Kada je došao red na nacionalno pitanje popisivač je htio da zaokruži Bošnjak, i kad sam mu rekao da ne želim da se izjasnim ko Bošnjak nego Bosanac, pogledao me je takvim pogledom kao da sam pao s Marsa. Njegova reakcija je bila ‘Jeste li sigurni? Što to? Pa ovo će se skenirati.’ Zatim mi je postavio još dosta nekih podpitanja kojih se i ne sjećam. Na ovom pitanju smo se zadržali jedno 5-10 minuta raspravljajući o tome što ja neću da se izjasnim kao Bošnjak i na kraju je odustao i napisao da sam Bosanac”, ispričao je jedan nezadovoljni građanin.

U sličnoj sitauciji našla se jedna djevojka kojoj je popisivač samovoljno upisao nacionalnost.

“Na pitanje o nacionalnom izjašnjavanju, umjesto Bosanka, kako sam i rekla, on je štrihirao Bošnjakinja. Više puta sam ponovila Bosanka, te mi je on na to rekao: ‘Znate li ako kažete da ste Bosanka, da odmah idete u ostale?’, baš kao da ja toga nisam svjesna, ogorčena je ova djevojka.

Inače, na rad popisivača je pristigao ogroman broj žalbi u samo tri dana popisa, a najviše ih se odnosi na neprofesionalnost i diskriminaciju.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar