fbpx

Teniski klub Mladost iz Banjaluke, koji je po rezultatima najuspješniji teniski klub u Republici Srpskoj, ostaće bez dijela infrastrukture koju koristi od 1986. godine. Naime, Grad Banjaluka je pripremio Odluku o ustupanju prava upravljanja, korišćenja i održavanja teniskih terena u korist Teniskog saveza Republike Srpske.

Piše: gerila.info

Ova Odluka trebala bi se naći pred odbornicima Skupštine Grada Banjaluka koja je zakazana za 30. mart. Riječ je o pet parcela, na kojima se nalaze četiri terena i jedan padel teren, koje su gradske institucije još 1986. godine dale na upravljanju Teniskom klubu Mladost, a koji se nalaze u Parku Mladen Stojanović, neposredno uz prostorije Teniskog saveza Republike Srpske. Iako nema zvanične procjene vrijednosti tih parcela jasno je da se radi o zemljištu koje ima višemilionsku vrijednost.

Podrži eTrafiku

Kako se navodi u odluci koju bi trebalo da izglasa Skupština Grada, a u koju je Gerila info imala uvid, sportski tereni se ustupaju Teniskom savezu Republike Srpske u cilju razvoja i unapređenja sporta i fizičke kulture, na neodređen period.

Kako su u obrazloženju odluke, koju je potpisao gradonačelnik Draško Stanivuković, naveli, Teniski savez Republike Srpske obratio se Gradu Banjaluka sa inicijativom za ustupanje prava upravljanja, a u Savezu su to obrazložili „potrebom adaptacije i rekonstrukcije postojećih teniskih terena u Parku, a koji će poslužiti za organizovanje sportskih takmičenja ATP turnir 250 „Srpska open“.

Konkretno, Teniski savez je kroz obrazloženje rekao da moraju da dokažu da imaju kapacitet da i u narednim godinama održavaju turnire iz serije 250.

Međutim, prema tvrdnjama izvora Gerila info, ne postoji pravilo ATP-a da teniski savezi ili organizatori turnira moraju upravljati terenima i dvoranama.

Štaviše, najveći broj turnira, ako ne i svi, koji se nalaze u kalendarima, igraju se na teniskim terenima koji su u vlasništvu ili korištenju klubova.

Tako, na primjer, turnir koji se igra u Umagu (Croatia Open), a koji je iste kategorije kao turnir koji će se ove godine održati u Banjaluci, igra se takođe na terenima teniskog kluba u pomenutom hrvatskom gradu. Slična je situacija i sa ostalim turnirima koji se igraju u toj državi.

Takođe, turnir koji je na programu od 16. aprila u Banjaluci, prethodnih godina kada je igran u Beogradu, igran je na privatnim terenima.

Ono što je jako zanimljivo, iz Teniskog saveza Republike Srpske, u pomenutom dopisu nisu naveli da se turnir Srpska open ne nalazi na kalendaru ATP-a za 2024. godinu.

I sam direktor turnira Đorđe Đoković je u jednom od medijskih istupa, između ostalog naveo da se licenca za turnir ne može ponovo dobiti jer nije u vlasništvu porodice Đoković, nego jedne privatne kompanije, odnosno biznismena iz Rumunije, a koji odlučuje da li će i kome dodijeliti tu licencu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je potpisao Odluku i proslijedio Skupštini Grada Banjaluka, tvri da se radi o svrsishodnoj odluci. Međutim, u pomenutoj Odluci nigdje ne spominje da je riječ o terenima koje trenutno koristi Teniski klub Mladost.

Odluka pripremljena za sjednicu skupštine grada Banjaluka

Imajući u vidu specifičnu namjenu predmetnih sportskih terena koji služe za obavljanje djelatnosti iz oblasti sporta utvrđeno je da je svrsishodno navedene teniske terene dodijeliti na upravljanje, korištenje i održavanje Teniskom savezu Republike Srpske“, navodi se u Odluci koju je za sutrašnje skupštinsko zasjedanje pripremio Draško Stanivuković.

Prema informacijama Gerila info, iako su u ovom klubu bili šokirani odlukom, ipak su zbog brojnih pritisaka i straha za saopstvenu bezbjednost odustali od javnih reakcija. Pod pritiscima je i jedna od komisija Skupštine Grada, koja nije dala pozitivno mišljenje, odnosno vratila je Odluku koju je pripremio gradonačelnik na doradu, zato što nije imala kompletiranu dokumentaciju. Konkretno, komisija je imala ovakav stav zbog činjenice da u odluci piše da se tereni dodijeljuju na neodređeno vrijeme, to jeste ne piše da se dodijeljuju Savezu samo u periodu trajanja teniskog turnira.

Ipak, prema posljednjim informacijama, komisija će se ponovo sastati prije sjednice Skupštine Grada, te se od njih traži da daju pozitivno mišljenje.

Jedan od terena koji bi ovom odlukom trebao biti oduzet TK Mladost je centralni teren koji koristi ovaj klub a koji je jedini teren sa tribinama i koji se nalazi neposredno uz klupske prostorije.

Odbornik u Skupštini Grada Banjaluka Saša Lazić kaže da se i on oštro protivi ovoj odluci i da je i on lično iznio svoje mišljenje.

Ovo jeste gradsko zemljište i može to Grad dati kome hoće u zakup, ali to nije ljudski. Nije problem da se ti tereni daju na period od 14 dana, dok traje turnir, ali sve ostalo guši klupsku egzistenciju. Klub je izgradio i održava te terene skoro 40 godina i uložio je dosta novca u to, a ovo je čist lobi politike i interesnih grupa“, kaže za Gerila info odbornik Pokreta Banjaluka zove, Saša Lazić.

Saša Lazić, odbornik Pokreta Banjaluka zove

On dalje navodi, s obzirom da postoji politički dogovor, njegovo mišljenje je da će Skupština Grada to usvojiti, ali da se nada da ima još odbornika koji će glasati prema sopstvenoj savjesti, a ne prema priticima političkih stranaka.

Zašto Teniski savez ne napravi sebi terene? Zašto su skočili da se oduzmu tereni od kluba koji postoji već 40 godina i koji je u ovom trenutku najbolji u državi?“, pita Lazić.

TK Mladost već ostao bez dva teniska terena

Inače, u Parku Mladen Stojanović, gdje funkcioniše TK Mladost, a koji ima preko 200 članova, djece, takmičara i rekreativaca, Teniski savez je već uzeo dva terena od pomenutog kluba. Naime, 2020. godine, za potrebe Adria toura, koji na kraju nije ni održan, Teniski savez Republike Srpske je „prisvojio“ dva terena koji su ušli u sastav Nacionalnog teniskog centra. Te terene trenutno koristi Teniski savez, a prema informacijama Gerila info, u periodu od skoro tri godine, savez naplaćuje zakup terena od zainteresovanih korisnika.

Istini za volju, postoji određena rang lista za korisnike koji terene mogu besplatno da koriste, a riječ je o mladim i perspektivnim igračima, koji imaju određene rezultate. To su nam, u nezvaničnom razgovoru, rekli i iz Teniskog saveza Republike Srpske. Oni navode kako djeca nikada nisu plaćala korištenje terena kojima upravlja savez.

Ja se ne sjećam da je Grad dao ove terene Savezu na korištenje, iako sam i tada bio odbornik“, kaže Saša Lazić, odbornik u banjalučkoj skupštini.

Iz Teniskog saveza Republike Srpske, danas, nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa njihovim zahtjevom da im se na korištenje, upravljanje i održavanje daju teniski tereni a koje trenutno koristi teniski klub Mladost Banjaluka. Jedno od pitanja bilo je u vezi sa već „prisvojenim“ terenima i rentanjem tih terena trećim licima. Tražili smo i izjavu od predsjednika Teniskog saveza Republike Srpske Draška Milinovića.

Milinović je, inače, nekadašnji direktor Radio Televizije Republike Srpske, dok je danas na čelu Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine. Član upravnog odbora u ovom savezu je, zanimljivo, i Siniša Karan aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i jedan od najbližih saradnika predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

Međunarodni teniski turnir iz serije ATP 250 ove godine se održava u Banjaluci i za potrebe tog turnira Grad Banjaluka, Vlada Republike Srpske i Teniski savez počeli su izgradnju terena. Zanimljivo, prilikom odabira izvođača radova zaobiđena je procedura javnih nabavki jer je Grad Banjaluka posao odabira izvođača prepustio Teniskom savezu Republike Srpske. Da su izvođača radova birali Vlada ili Grad morao bi biti ispoštovan princip javnih nabavki. Zbog zaobilaska javnih nabavki poslanik Nebojša Vukanović je protiv gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića podnio krivičnu prijavu.

Gradski menadžer Bojan Kresojević za Gerila info rekao je da grad daje terene savezu jer postoji potreba da savez, zbog održavanja turnira, ima određene terene. On navodi da su tereni savezu dati na neodređeno vrijeme a da gradska skupština u svakom trenutku može da poništi odluku i terene oduzme od Teniskog saveza Republike Srpske.

Ne možemo ograničiti da to bude na 15 ili mjesec dana. Stavili smo na neodređeno i skupština može u svakom trenutku da te terene vrati”, rekao je Kresojević za Gerila info.

Banjaluka za potrebe izgradnje teniskih terena, a koji će služiti za održavanje ATP turnira Banjaluka open, izdvaja petnaest miliona maraka. Taj novac obezbijeđen je iz kredita.

Draško Stanivuković. FOTO: Gerila

Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a nakon prijave Nebojše Vukanovića, kriminalistički inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su iz banjalučke gradske uprave izuzeli dokumentaciju u vezi sa izgradnjom teniskog terena za potrebe ATP turnira Banjaluka open.

Neka svako radi svoj posao. Uvjeren sam da tu nema nikakvih nepravilnosti“, rekao je, komentarišući akciju MUP-a, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Napiši komentar