fbpx

Nakon što je Skupština opštine Vlasenica sredinom decembra prošle godine donela odluku da se raspusti Vatrogasno-spasilačka jedinica, oglasilo se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i naložilo da se u najkraćem roku organizuje vatrogasno-spasilačka služba. Zanimljivo je da se opštinska uprava oglušila na zahtev ministarstva da se izjasni o odluci kojom je ovo mesto praktično ostaviljeno bez zaštite u slučaju požara.

Piše: direkt-portal.com

Ministarstvo je svoje mišljenje o zakonitosti pomenute odluke donelo na zahtev Siniše Purtića, jednog od vlaseničkih vatrogasaca.

Podrži eTrafiku

U dopisu koji je dostavljen i predsedniku SO Vlasenica se navodi da je odluka o ukidanju bila ishitrena jer nije definisano ko će reagovati u slučaju požara.

“SO Vlasenica je pre donošenja Odluke o ukidanju teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice propustila da uskladi plan zaštite od požara sa novonastalom situacijom (ukidanje postojeće TVSJ), a pre svega da izvrši procenu ugroženosti od požara opštine Vlasenica…Isto tako, odlukom nije određeno ko će nakon ukidanja TVSJ vršiti delatnost zaštite od požara niti u kom periodu će se osnovati dobrovoljna VSJ (čije je osnivanje “najavljeno” u obrazloženju osporene odluke”, stoji u mišljenju resornog ministarstva koje je potpisala ministarka Senka Juić.

Stoga je naloženo da “u najkraćem roku sprovede proceduru izmene postojećeg ili donošenje novog plana zaštite od požara na osnovu kojeg bi se uspešno sprovele mere zaštite od požara, odnosno organizacija vatrogasno-spasilačke službe na teritoriji opština Vlasenica i njeno finansiranje u skladu sa zakonom”, stoji u dopisu ovog ministarstva.

Advokat Din Tešić zastupa pet vatrogasaca koji su podneli krivične prijave. Ističe da se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS ovim izjasnilo da je ukidanje spasilačke jedinice Vlasenica izvršeno suprotno zakonu.

“Istovjetno mišljenje je dalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Ovo samo govori da su odgovorna lica, ne samo povrijedila prava zaposlenih vatrogasaca, već su izvršila više krivičnih djela ugrožavajući sve građane Vlasenice i njihovu imovinu. Za svaki požar u kom nastane šteta, kao i nedovoljno blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe spasavanja lica i imovine podnijeće se krivična prijava protiv odgovornih lica. isto tako, pružena će biti pravna pomoć svim građanima Vlasenice koji budu pretrpjeli štetu dok ovakvo stanje traje na području opštine Vlasenica” reči su advokata koji pro bono zastupa vatrogasce u predmetu koji se vodi pred Osnovnim sudom u Vlasenici.

U međuvremenu, vlasenički vatrogasci su dobili rešenje o neraspoređenosti u trajanju od 90 dana.

“Nakon toga očekujemo rešenje o otkazu”, kaže za “Direkt” Siniša Purtić, nekadašni vođa smene u VSJ Vlasenica.

“Čuo sam da je načelnik Kraljević rekao da je to za njega završena stvar i da se nećemo vratiti dok je on živ. Ovo mišljenje ministarstva je još jedna loša vest za Kraljevića nakon što je stopirana ekološka dozvola za “spalionicu” – projekat privatne Kraljevićeve firme “Ecoplast”. Razlutilo ga je što se skoro 1700 građana usudilo da potpiše peticiju protiv pogona koji bi ugrozio životnu sredinu i zdravlje stanovnika”, objašnjava Purtić.

Kakav će stav zauzeti odbornici SO Vlasenica, javnost bi trebala da sazna već na narednoj sednici.

Vakuum pokriva jedinica iz Milića

Nakon što je ukinuta vatrogasna jedinica u Vlasenici, načelnik Kraljević je potpisao sporazum sa načelnikom susednih Milića da jedinica iz te opštine popuni “vakuum” dok ne registruju dobrovoljno vatrogasno društvo. Za “Direkt” je tada Marko Savić, načelnik Milića izjavio da će se ” po uvjeravanju načelnika opštine Vlasenica, proces registracije dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo završiti, jer je isti već pokrenut tako da je ovo privremena mjera”. Sporazumom je predviđeno i da, ukoliko do interevencije u tom periodu dođe, troškove fakturišu opštini Vlasenica, naglasio je Savić.

Napiši komentar