fbpx

Agrarni fond Grada Trebinja poništio je ugovor za nabavku kancelarijskog namještaja sa firmom “Master decor”, čiji je vlasnik Nikola Dutina, brat direktora Agrarnog fonda Veselina Dutine. Agrarni fond je poništio ugovor nakon što je informacija o tome da ga je sklopio procurila u javnost.

Piše: direkt-portal.com

Na mejl adresu “Direkt” portala jutros je stiglo obavještenje iz Agrarnog fonda Grada Trebinja, kao reakcija na naš tekst koji smo sinoć objavili “Za srećan početak rada: Veselin Dutina posao nabavke namještaja dodijelio svome bratu”. Tekst obavještenja u cjelosti i bez intervencija prenosimo u nastavku.

Podrži eTrafiku

Poštovani,

SHODNO TEKSTU KOJI STE OBJAVILI NA VAŠEM PORTALU „ZA SREĆAN POČETAK

RADA: VESELIN DUTINA POSAO NABAVKE NAMJEŠTAJA DODIJELIO SVOME BRATU“

ŽELIMO VAS OBAVIJESTITI DA NABAVKA KOJU STE POMENULI UOPŠTE NIJE

REALIZOVANA. ZAHTIJEVAMO OD VAS DA U ŠTO KRAĆEM ROKU OBJAVITE OVO

OBAVJEŠTENJE NA VAŠEM PORTALU, KAKO BI JAVNOST BILA BLAGOVREMENO I

ISPRAVNO INFORMISANA.

S poštovanjem,

Agrarni fond Grada Trebinja

Nakon našeg zahtjeva za pojašnjenjem, stigao je i drugi mejl, čiji sadržaj, takođe, prenosimo u cjelosti i bez intervencije.

Poštovani,

Kao što smo vas i u predhodnom mailu informisali, vezano za predmetnu nabavku, ista nije uopšte realizovana. Mi kao ugovorni organ smo sve neophodne informacije objavili na portalu javnih nabavki, koje Zakon propisuje i nismo dužni naša interna dokumenta dostavljati medijima na uvid. Ukoliko želite, o ovoj, ali i svim ostalim postupcima možete se informisati na sajtu Agencije za javne nabavke.

S obzirom da smo vam dostavili sve informacije koje su neophodne za objavu demantija u javnosti, zahtijevamo od Vas da ovaj i predhodni mejl objavite na Vašem portalu. Hvala.

S poštovanjem,

Agrarni fond Grada Trebinja

Naime, u spomenutom tekstu smo objavili kako je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina direktnim sporazumom sklopio ugovor za nabavku kancelarijskog namještaja sa firmom “Master decor”, koja je u vlasništvu njegovog brata, a koja je tek nedavno osnovana.

Naši sagovornici potvrdili su da se radi o grubom kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH.

Naime, na Portalu javnih nabavki je 8. marta objavljeno da je Agrarni fond sklopio ugovor sa firmom “Master decor” 7. marta i da je završetak trajanja ugovora 12. mart.

Agencija za javne nabavke objavila je naknadno da je ugovor raskinut 8. marta zbog “nemogućnosti izvršenja posla u zadatom roku”. Dakle, ugovor nije poništen zbog sukoba interesa stranki u postupku.

Opravdana je sumnja da je ugovor raskinut tek nakon što je direktor Veselin Dutina shvatio da je informacija o ugovoru procurila u javnost. To potvrđuje i neformalni telefonski razgovor sa Dutinom u kome nam je on juče, 9. marta, rekao da je potpisao ugovor, u kome ne vidi ništa sporno, i da će ga poništiti. Dakle, Dutina 9. marta nije tvrdio da je ugovor poništen, već da postoji i da će ga tek poništiti.

Pitanje je da li su onda Veselin Dutina i Agrarni fond Grada Trebinja Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine dostavili netačne informacije?

Stav naše redakcije je da je Dutina, odnosno Agrarni fond Grada Trebinja, jutrošnjim obavještenjem, koje je imalo namjeru da demantuje objavljeni tekst, javnost doveo u zabludu, jer nije naveo da su ugovor raskinuli, niti kada su to uradili, ni zašto.

Inače, “Direkt” u svom tekstu niti u jednoj rečenici nije rekao da je ugovor već realizovan, već samo da je sklopljen direktnim sporazumom. Dakle, sklapanje ugovora ne može biti jednako njegovoj realizaciji.

Napiši komentar