fbpx

Donedavni predstavnik studenata u RS Nikola Dronjak nakon burnog odlaska sa funkcije predsjednika USRS, preorjentisao se u civilni sektor i osnovao organizaciju Slobodna Republika, te najavljuje veliki obračun sa kriminalom u vlasti.

On je za eTrafiku potvrdio da će Slobodna Republika uskoro krenuti sa nemilosrdnom borbom za prava svih građana Srpske, a posebno onih najugroženijih poput nezaposlenih i mladih. Takođe, Dronjak nije isključio ni mogućnost političkog angažmana, jer kako kaže, bez demokratskog političkog djelovanja teško da se može promjeniti situacija u društvu koja nije nimalo zavidna. Prema njegovim riječima, cilj Slobodne Republike je stvaranje boljih uslova i obračun sa političkom ludnicom koja godinama hara Republikom Srpskom.

“Naša organizacija je otvorena za sve građane koji žele da mijenjaju stanje u zemlji na bolje i za sve one kojima je dosta ove ludnice koja se odvija na političkoj sceni. Mi ćemo da se borimo protiv svih oblika režima u zemlji, za stvaranje perspektivnog društva, rad sa mladima i bolje sutra za nezaposlene kojih ima i previše”, pojasnio je Dronjak.

Podrži eTrafiku

On je naglasio da će glavni načini kojima će pokušati da promijene trenutnu situaciju biti u duhu demokratije, kroz performanse, seminare, skupove i slično.

“Mi ćemo se truditi da na najbolji način pokušamo da promjenimo trenutnu sliku. Inače, u Slobodnoj Republici su se okupili mnogi uvaženi, ali i obični građani Srpske, koji su svojim radom pokazali da imaju želju za promjenama na bolje i koji će kroz mnoge oblike demokratske borbe pokušati da nas izbave iz ovog sivila”, zaključio je Dronjak.

Rad i konačni ciljevi Slobodne Republike biće uskoro predstavljeni javnosti.

Iz SNSD-a poručuju da su oni već odavno upoznati sa planovima Nikole Dronjka i da je već nakon studentskih protesta bilo poznato da će se Dronjak naći na nekoj od lista na narednim izborima.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac rekao je za eTrafiku da su sami studentski protesti bili dobra ulazna karta u politiku za Dronjka koju će on sigurno iskoristiti.

“Vidljivo je da kod kolege Dronjka postoji želja za bavljenjem politikom, gdje je on koristeći infrastrukturu studentskih organizacija napravio od sebe ‘dobru udavaču’ u političkim krugovima. Osnivanje Slobodne Republike će sigurno da ojača njegov kapacitet i možemo biti sigurni da će se on naći na nekoj od izbornih lista opozicionih partija”, rekao je Baštinac i dodao da je ono što Dronjak radi već oproban recept koji su koristili mnogi danas poznati političari poput Čede Jovanovića i sličnih.

Studenti ne kude, ali ne žele ni da hvale

Iz Unije studenata RS ne gledaju blagonaklono ka novoj Dronjkovoj organizaciji. Kako kažu sudeći prema onome što su do sada mogli da čuju od ljudi koji su upućeni u programske ciljeve te organizacije,  Sipa i slične institucije mogu u kolektivnu penziju.

Potpredsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović smatra da je Dronjak, kako kaže, veoma pragmatičan i čovjek sa jasnim ciljevima, ali poručuje da Slobodna Republika ne može da očekuje veću podršku studenata.

„Što se tiče studenata, ne mislim da može da očekuje veću podršku jer ni kao predsjednik Unije nije uspio  da “mobiliše” više od 10 odsto studentske populacije. Ne znam zašto bi mogao da pridobije više studenata ako djeluje izvan studentskih organizacija. Nije malo studenata koji na osnovu ovog Nikolinog poteza zaključuju da su mu studenti samo bili sredstvo za ostvarenje njegovih ciljeva, a niko ne voli da bude nečije sredstvo, pogotovo ne studenti. Isto tako, veliki broj studenata misle da je Dronjak samo imao priču, ne i rezultate osim ako neko pod rezultatima ne podrazumijeva kozaračko kolo. U svakom slučaju, ne treba ništa unaprijed osuđivati. Možda ta organizacija bude i dobra. Na studentskim protestima Nikola je pokazao hazardersku crtu, tako da osrednjost ne dolazi u obzir. Samo ni   studenti nisu osrednji jer misle svojom glavom i ne može ih se prevesti žedne preko vode. Ova priča s novom organizacijom nije ništa novo, sve je već viđeno”, rekao je Obradović za naš portal.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar