fbpx

Juče je Milorad Dodik iznio niz uvreda na predstavnike medijske zajednice i civilnog sektora koji se protive kriminalizaciji klevete. Danas su nepoznati vandali oštetili automobile novinara Aleksandra Trifunovića iz BUKE i Nikole Morače iz Euro Blica.

Piše: Melani Isović; Foto: Melani Isović

Tokom noći, na parkingu u Banjaluci oštećeni su automobili dvojice novinara, koji su posljednjih dana često istupali u javnosti zbog policijske represije i protivili se ponovnoj kriminalizaciji klevete.

Podrži eTrafiku

“Jasno se vidjelo da je taj koji je to uradio nije mario za kamere i da li će ga neko vidjeti, jer oni simboli… Za ono ipak treba više vremena nego da neko povuče jednu liniju na autu i da pobjegne. Sinoćnji čin je otvorio novu dimenziju osjećaja ugroženosti, posebno za moju porodicu, tačnije za troje djece i suprugu. Zaista, iskreno nadam da će policija procesuirati ososbu koja je izvršila napad na našu imovinu”, govori Nikola Morača, novinar Euro Blica.

Urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović, kaže da je prvi put tokom 25 godina bavljenja novinarstvom napad došao u porodičnom okruženju, ispred stana u kojem živi. Ističe da se osjeća uznemireno.

„Način na koji je napad izvršen govori o jednoj nevjerovatnoj sili, mržnji, jer šta bi vas natjeralo da uništite auta na način kako su naša devastirana. Stvorena je atmosfera lova na novinare, mi smo od sistema označeni kao neprijatelji Republike Srpske. Naša imovina je u ovom trenutku najmanje bitna. Šta da smo mi bili u tim automobilima? Šta će se desiti kada budu sutra naša djeca u automobilima? Šta će se desiti drugim kolegama? Ovo su pitanja koja moramo postavljati sebi ovog trenutka, sutra će već biti kasno“, naglašava Trifunović.

Novinari koji se bore protiv kriminalizacije klevete, juče su od strane predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, označeni kao spodobe, čime se pojačala atomosfera linča prema medijskoj zajednici.

„Provođenjem kriminalitacije klevete želi se oduzimati novinarima oprema, zatvarati medijske kuće i novinare. Novinari, medijska zajednica, aktivisti u Republici Srpskoj će smatrati direktno odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana ukoliko nekom novinaru ili aktivisti padne dlaka sa glave zbog stvorene atmosfere linča prema svima koji su protiv kriminalizacije klevete“, ističe Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

On podsjeća da borba protiv kriminalizacije klevete nije samo borba medijske zajednice. Ona se tiče cijelog društva.

„Ovo nije bitka novinara i aktivista, ovo se tiče svih građana Republike Srpske. Nevjerovatno je da akademska zajednica nema stav, gdje je ta pamet kada treba stati u stranu osnovnih ljudskih prava ustavom zagarantovanim, a oni ćute i skrivaju se iza katedre“, zaključuje Vukelić.

Povodom o napada na imovinu novinara oglasilo se i Udruženje “Umbrella” koje okuplja 13 istraživačkih nezavsnih medija te osuđuju napade na novinare i zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da što prije identifikuje i sankcioniše počionioce koji su oštetili automobile novinara.

„Atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, zastrašivanja, vrijeđanja, ponižavanja, omalovažavanja i etiketiranja, kao i nedovoljna efikasnost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja“, navode iz Udruženja “Umbrella”.

Udruženje “Umbrella”, osuđuje i direktni napad predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, na urednika portala “Capital.ba” Sinišu Vukelića, kao i vrijeđanje novinara, aktivista, te predstavnika nevladinog sektora koji se protive Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, nazivajući ih „spodobama“.

„Jasno je da ovakve najave predstavljaju eklatantan pokušaj ućutkivanja nezavisnog, istraživačkog novinarstva sa nesagledivim posledicama po slobodu medija, kao i pravo građana na nepristrasne, objektivne i istinite informacije“, ističu iz Udruženja “Umbrella”.

Takođe iz Udruženje “Umbrella” osuđuju najavu rigoroznih mjera protiv nevladinih organizacija i udruženja, koja se finanisiraju donatorskim sredstvima, te poručuju da je ovo još jedan u nizu pokušaja ograničavanja slobode medija, izražavanja i udruživanja.

Osuda iz Ureda Evropske unije u BiH

Osuda napada na novinare stigla je i iz Ureda EU u BiH. Kako ističu, radi se o još jednom primjeru teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji.

“Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere. Također, očekujemo od vlasti RS-a da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare”, navode oni.

Podsjećaju da su sloboda izražavanja i mediji temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU.

“U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja. Garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o Zahtjevu zemlje za članstvo u EU. Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima”, saopšteno je.

Stvaraju se preduslovi za progon

Organizacija “Transparency International” u BiH podsjeća da su pritisci na nezavisne medije, aktiviste i organizacije civilnog društva pojačani nakon što je u skupštinsku proceduru upućena izmjena Krivičnog zakonika RS, u vezi kriminalizacije klevete. Pored toga, Milorad Dodik najavio je i donošenje restriktivnog zakona o nevladinim organizacijama.

“Sličnih najava bilo je i ranije jer je vlast više puta etiketirala nepodobne medije i organizacije civilnog društva koje se sada i zvanično žele diskreditovati i onemogućiti u svom radu. TI BiH smatra da cilj ovih zakona nije ništa drugo nego stvaranje preduslova za institucionalni progon i zastrašivanje nezavisnih novinara, medija i nevladinih organizacija koji ukazuju na korupciju, kršenje ljudskih prava i druge devijantne pojave”, navodi se u saopštenju.

Napiši komentar