fbpx

Društvo novinara BiH osuđuje prijetnje upućene uredniku portala istraga.ba Avdi Avdiću. Prijetnje su upućene putem društvenih mreža a nakon teksta o Nerminu Muzuru, aktuelnom načelniku Općine Ilidža koji je nedavno koristio diplomatski pasoš tokom posjete Crnoj Gori i Srbiji kada je bio član delegacije ministra vanjskih poslova BiH Elvedina Konakovića.

Izvor: Saopštenje

U tekstu su navedeni dokazi da Muzur nije koristio dokument u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša, kako je navedeno u tekstu.

Podrži eTrafiku

Prijetnje su pritisak na objektivno novinarstvo a postupke možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomije, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava. Istovremeno, istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava.

Novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uslova za sigurno društvo. Moraju biti slobodni da rade posao bez straha. Istovremeno, političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke.

Društvo novinara BiH daje podršku istraživačkom novinarstvu i kolegi Avdi  Avdiću te zahtjeva  javnu reakciju inistucija.

Napiši komentar