fbpx

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani.

Piše: zurnal.info

Kompanija BFS, vlasnik kamenoloma kojima je više puta zabranjivan rad, osim pritiska na mještane putem tužbi, odlučila se i na pritisak na inspekciju. Podnijeli su niz zahtjeva za preispitivanje upravnih mjera, izuzeće postupajućeg inspektora, ali i krivične prijave i tužbe protiv Federacije BiH i FUZIP-a.

Podrži eTrafiku

Prilaznim putem tvornici vapna i kamenolomu u Kreševu kojem je zabranjen rad nesmetano saobraćaju natovareni kamioni i ulaze u krug postrojenja.

Posljednji put federalna inspekcija zapečatila je tvornicu i kamenolom u oktobru prošle godine. Ali firma BFS, kao I mnogo puta do sada tu zabranu je ignorisala.

Znaju za to u Ministarstvu unutrašnjih poslova SBK, FUZIP-u, resornim ministarstvima i Vladi Srednjobosanskog kantona. Znaju za to i u Općini Kiseljak koja porodicu Stanić, vlasnike BFS-a redovno promiviše kao uspješne poduzetnike dok njihovo postrojenje zagađuje okoliš.

Osim toga, BFS duguje i za koncesiju, jer već godinama ne uplaćuje potrebna sredstva, ali ni poreze. Do kraja prošle godine poreska dugovanja narasla su na 2,3 miliona KM sa kamatama.

Prema informacijama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon što je federalni inspektor početkom oktobra zapečatio prilazni put, krajem decembra prošle godine MUP SBK obavijestio ih je da je usljed jakog nevremena oštećen pečat:

– Dana 27.12.2022. godine, tim federalnih vodnih inspektora je, uz asistenciju službenih lica PS Kreševo, izvršio vraćanje službenog pečata u prvobitno stanje.  

Zbog toga što je federalna inspekcija više puta zabranila rad, BFS se odlučio na pritisak na inspekciju:

– Zakonito i dosljedno postupanje federalnog vodnog inspektora rezultiralo je podnošenjem niza zahtjeva od strane subjekta nadzora BFS d.o.o. Kreševo za preispitivanje upravne mjere, skidanje pečata, dostavljanje mišljenja drugih nadležnih organa kojim bi se osporile odluke i mjere postupajućeg  inspektora u ovom predmetu, izuzeće postupajućeg inspektora, predstavke na rad postupajućeg inspektora Federalnom upravnom inspektoratu, krivične prijave protiv postupajućeg inspektora, te tužbe kod Općinskog suda u Kiseljaku protiv Federacije BiH i FUZIP s prijedlogom za izdavanje mjere osiguranje  i tužbe za naknadu štete, a u ovom predmetu je od oktobra 2022. godine protokolisano skoro 50 različitih akata.

TUŽBE PROTIV MJEŠTANA 

BFS je neposluh mještana koji su se bunili protiv rada postrojenja pokušao zaustaviti i tužbama. Prema njihovim tvrdnjama, blokada rada tokom jednog dana u februaru 2018. nanijela im je štetu u iznosu višem od 180 hiljada KM.

Krajem 2022. Kantonalni sud u Novom Travniku odbio je žalbu BFS-a na prvostepenu presudu Općinskog suda u Kiseljaku, kojom se odbacuje tužba BFS-a. Tuženi su Mahir Lušija i Ivo Miletić iz Kreševa zbog blokade ulaza u objekat. Osim toga, Lušija je tužen jer je na društvenim mrežama objavio fotografiju crnog snijega nastalog kao posljedica rada postrojenja i kamenoloma, uz natpise: “Dokaz da Mahir Lušija nema ništa lično protiv BFS-a nego nas oni ubijaju“, i “Prije par dana je otvorena sezona ribolova ali mi imamo BFS d.o.o., šta će nama…”. Za BFS to je bila kleveta, zbog čega su od Lušije tražili da im isplati tri hiljade KM, ali je sud odlučio drugačije:

Temeljem utvrđenih činjenica u prvostupanjskom postupku ovaj sud je stajališta da je tuženik Mahir Lušija u suštini iznio istinite i točne činjenice, pa nema uvjeta da se može govoriti o kleveti koju je navodno počinio tuženi prema tužitelju – navodi se u presudi.

Kada je riječ o blokadi puta za koju je BFS tražio čak 180 hiljada KM, pisali smo i ranije da su da su tuženi, zajedno sa još stotinjak mještana Crnića sedmog i osmog februara 2018. godine organizovali protestni skup, nakon uzaludnih zahtjeva da se zaustavi ne samo nelegalan rad firme BFS nego prije svega enormno zagađenje okoline, od ispuštanja mulja u riječice Vrijenjak i Rakovčicu, do onečišćenja okoliša u Crnićima i ugrožavanja samih kuća.

Ministarstvo privrede SBK ranije je dva puta predložilo Vladi SBK da raskine ugovor o koncesiji zbog dugovaja BFS-a ali se to do sada nije dogodilo.

Vladu SBK-a i premijera Tahira Lendu pitali smo da li razmatraju raskid ugovora nakon traženja Ministarstva privrede ali i mještana koji su im se više puta obraćali, ali nisu željeli odgovoriti na naša pitanja.

Portal antikorupcija.info navodi da su prilikom glasanja za raskid ugovora protiv bili Mirjana Plavčić, Zoran Marković i Bojan Domić, dok su Feliks Vidović i Anto Matić (HDZ) bili suzdržani.

O vezama ministra Markovića i Feliksa Vidovića Žurnal je više puta pisao. Nije čudno da Marković, koji i sam obilato iskorištava budžetski novac za privatne kompanije rado čini protuusluge.

Radoje Vidović bio je načelnik Općine Kreševo u vrijeme kada je objavljen skandalozan revizorski izvještaj o poslovanju iz 2016. Upravo zbog toga, krajem prošle godine, Finansijska policija FBiH započela je kontrolu u Općini Kreševo.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u aprilu prošle godine podiglo je optužnicu protiv Sanele Kozadre kao ovlaštenog lica u BFS-u. U maju je protiv nje potvrđena optužnica za krivično djelo skidanje ili povreda službenog pečata iz člana 366 krivičnog zakona Federacije BiH:

Optužnicom potvrđenom od strane Općinskog suda u Kiseljaku, terete se da su neutvrđenog dana u vremenskom periodu od 21.5.2021. do 8.9.2021. Sanela Kozadra, postupajući u svojstvu direktora društva BFS naložila da se sa proizvodnog pogona društva koje je bilo predmet kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove i kojem je zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena administrativna mjera od strane federalnog inspektora zaštite okoliša naložila da se skine službeni pečat  kao i traka sa obrascem i natpisom da je zatvoreno gradilište – inspekcija, te postupajući u svojim radnjama svjesno i sa namjerom u interesu firme BFS d.o.o Kreševo naložila da pogon otpočne sa radom, a što je sve utvrđeno prilikom kontrole  od strane Federalne uprava za inspekcijske poslove Sarajevo.

Osnivač BFS Kreševo je BFS GmbH sa sjedištem u Minhenu. Pisali smo više puta kako su direktori BFS GmbH u Njemačkoj billi Goran Stanić i Sanela Kozadra, ali da je prema dostupim podacima tamošnjih registara ova firma likvidirana od avgusta 2020. Sanela Kozdra na različitim pozicijama pojavljuje se u drugim kompanijama čiji je osnivač Goran Stanić – u kompaniji MIS je direktorica, a u K.F.K.PLIn Kreševo prokurista, a direktor je Goran Stanić.

Napiši komentar