fbpx

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužilaštva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraže i sankcionišu slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.

Izvor: Saopštenje; Foto: Hercegovina.info

Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas je po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja redakcije portala.

Podrži eTrafiku

Podsjećamo javnost, ali i nadležene policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača.

Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužilaštva i sudove u BIH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcionišu po hitnom postupku.

Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih vrijednosti demokratije.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNK-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače!

Inforadar.ba
Interview.ba
Impulsportal.net
Spin-portal.info
eTrafika.net
Gerila.info
Direkt-portal.com
Capital.ba
Hercegovina.info
Infoveza.com
Tačno.net
Fokus.ba
Žurnal

Napiši komentar