fbpx

Novinari, snimatelji i fotoreporteri danas su se u Banjaluci okupili kako bi podržali svog kolegu Nikolu Moraču, koji je juče saslušan u policiji kao osumnjičeni za krivično djelo odavanje službene tajne.

Piše: Vanja Stokić; Foto: Vanja Stokić

Morača je objavio nekoliko tekstova o prijavljenom silovanju u Banjaluci, nakon čega je saznao da ga policijski inspektori traže po gradu ali ne i u njegovoj kući.

Podrži eTrafiku

„Dobio sam informaciju da me inspektori traže na nekim adresama. Urednik me zatim zvao, da kaže da su me tražili u redakciji u 20:30h. Pozvao sam Policijsku upravu, ostavio broj telefona. Sutradan ujutru su me zvali na informativni razgovor. Znam da se u policiju ne ide sam, otišao sam sa advokatom. Tamo je bio ugodan razgovor, sve do pitanja da li mogu da otkrijem ko mi je bio izvor. Onog trenutka kad otkrijem izvor, ja se više ne bih bavio novinarstvom“, napomenuo je Nikola Morača na protestnom okupljanju.

Kako kaže, nakon što je odbio da otkrije izvor, sve se promijenilo.

„Oduzmaju mi telefon. Advokat se hvata za glavu, šta se dešava… Osumnjičen sam za krivično djelo odavanje službene tajne. Pratim crnu hroniku 20 godina, znam da ako sud neki slučaj proglasi službenom tajnom, da se tome ne smije ni prići. Ne znam ko je ovo proglasio službenom tajnom“, govori on.

Tokom saslušanja su ga pitali da li želi da dobrovojno preda telefon, što je prvo odbio.

„Onda je bilo između redova da nećemo izaći dugo odatle jer ćemo čekati sudiju. Tražio sam da javim ženi da ona ode po dijete u vrtić. Advokat tad sugeriše da to može trajati do ponedjeljka, i da ostavim telefon. To mi nikako nije odgovaralo, pa pristajem. Ostavljam telefon, oni ga nose u sud. U tom razgovoru je rečeno da nam trebaju stati u kraj. Saslušali su urednike, i oni imaju status osumnjičenih“, kazao je Morača.

Kako naglašava, i ranije je bilo pritisaka od strane policije, upravo u vezi otkrivanja njegovih izvora.

„Nije ovo prvi put. Kad se radi o mom odnosu sa policijom, to traje već par godina. Ja jednostavno nisam u tom njihovom krugu preko kog oni filtriraju informacije i prosleđuju u javnost. Ja sam imao svoj put, koji je nezamisliv bez izvora. Bilo je i ranije pritisaka, da se otkriju izvori ali im to nikad nije uspjelo. Neće ni sad“, poručuje on.

Siniša Vukelić; Foto: Melani Isović

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka ističe da je policija iskoristila svoju institucionalnu nadmoć kako bi prisilila Nikolu Moraču da preda telefon.

„Prisiljavanje novinara da otkrije svoj izvor je neprimjereno demokratskim društvima. Policija i tužiteljica Mijatović vrlo dobro znaju da novinari moraju otkriti svoj izvor samo kad je u pitanju ubistvo. Ovako se stvara samo pogodan ambijent za buduće krivične progone novinara. Nakon najave seta zakona, kojima će se između ostalog kriminalizovati kleveta i ograničiti sloboda u RS, prijetnji predsjednika RS i vrijeđanje novinara, stvara se ambijent u kome novinari i medijski radnici neće moći normalno raditi i izvještavati javnost“, naglašava Vukelić.

Saslušanje Nikole Morače i oduzimanje njegovog telefona osudili su udruženje BH novinari, Društvo novinara BiH, mreža nezavisnih istraživačkih medija Umbrella, kao i Evropska federacija novinara.

Napiši komentar