fbpx

Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači.

Izvor: Saopštenje; Foto: Ajdin Kamber – Fotobaza.ba

Upozoravamo na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara.

Podrži eTrafiku

Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”.

Podsjećamo i na Član 20 – Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampane i online medije u BiH: “Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.

Ovo je samo još jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda.

Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona.

Pozivamo medije da se udruže u borbi za svoja prava koja im se sve više narušavaju ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da pomognu zaštititi medijske slobode bez kojih nema ni napretka društva.

Napiši komentar