fbpx

Rade Bošnjak, ‘savjetnik’ koji u ZZO-u drži i dalje punu kontrolu, premda je za fikus stavio v.d. Anu Vidačak ostao je na tom mjestu da završi višemilijunske započete projekte.

Piše: hercegovina.info

Naime, Bošnjak je, tvrde upućeniji paralelno s postojećim, gradio novi sustav IZIS-a težak više od dva milijuna maraka. Posao je „povjerio“ tvrtki na petom katu Vitalisa. Sve to saznajemo od izvora iz Zavoda, koji ukazuje sporne radnje ravnatelja ZZO-a.

Foto baza

Ravnatelj je dakle godinama tajno gradio paralelni Intergrirani zdravstveni informacijski sustav, planirao više od dva milijuna za nabavku istog, te nakon toga krenuo u raspisivanje javnog poziva, prekršivši tako niz zakona.

Hercegovina.info objavljuje kako je Bošnjak namještao milijunski posao softverskoj tvrtki na petom katu Vitalisa:

„U  proljeće 2018. – te počelo se tajno, da ne sazna sadašnji dobavljač IZISA kojeg svi znate, a ni ostali djelatnici iz Zavoda, raditi na izgradnji novog IZIS-a. Sve to po direktorovom naređenju. Od strane tvrtke s kojom Zavod nema zaključen ugovor gradio se novi IZIS(od 2018.-2021. godine). Sjedište tvrtke koja je gradila novi IZIS je bilo na petom katu susjedne zgrade “Vitalis”. Uključenima u projekt je šifra “Peti kat” bila dobro poznata. Postojala je i grupa na Viberu i WhatsApp-u pod nazivom V kat. Danas je novi IZIS završen pod ingerencijom e-Zdravstva i čeka implementaciju tj. zamjenu starog IZISA u svim zdravstvenim ustanovama“, navodi izvor iz Zavoda.

Nadalje dodaje da ostavka nije slučajna.

„Dojučerašnji direktor Rade Bošnjak je podnio ostavku i zamijenio mjesto sa svojom bliskom suradnicom za koju vjerujem da stvarnu verziju događaja i ne zna. Par dana prije podnošenja ostavke sad već bivši direktor Zavoda a sadašnji savjetnik je odobrio pokretanje javne nabavke (nabava i implementacija e-Zdravstva),  u kojoj je sadržan projekt za novi već napravljeni IZIS, a kojim treba zamjeniti postojeći IZIS. Naravno da ta nabavka nije objavljena na web stranici Zavoda. Zavod je tajno  gradio novi IZIS i novi ZZOiS  u vremenskom razdoblju od nepunih 5 godina. Za novi napravljeni softver IZIS koji se nalazi pod krinkom “e-zdravstva” odobrena je pozamašna svota novca koju svi možete znati iz plana javnih nabavki, a  koju treba istim putem dobiti određena tvrtka iz Zagreba kako bi se to sve implementiralao po fazama po zdravstvenim ustanovama. O samoj izgradnji novog IZISA kao i  bazi podataka osiguranika koja je korištena za izgradnju novog IZISA neću puno kazati, sami zaključite o ispravnosti istog”, navodi dalje.

Tko pravi novi IZIS?

“Svake godine Zavod izdvaja veliku svotu novca (koju isto možete vidjeti u planu javnih nabavki) za najam sadašnjeg IZISA koji uredno radi u svim zdravstvenim ustanovama. O finaciranju izgradnje novog tajnog IZISA ispričana je neka verzija za koju danas znam da nije istinita. Jako biste se  iznenadili kad biste znali o stvarnom financijeru novog već napravljenog IZIS-a s Petog kata. Sve se radilo po naređenju sad već bivšeg direktora, kao i namještanje natječaja projekt(analize postojećeg stanja IZISA) koji je također plaćen pozamašnim iznosom, koji je i kao sve drugo namješten da dobije određena tvrtka iz Zagreba, radi pripreme podloge i tehničke specifikacije za već izgrađeni novi IZIS za koji danas imamo raspisanu javnu nabavku. Isto tako dokument “projekt konzultantskih usluga analize postojećeg stanja IZISA” je proglašen tajnim dokumentom Zavoda od strane bivšeg direktora, i nalazi se pod ključem u sefu Zavoda do kojeg je moguće doći samo po odobrenju direktora, odnosno danas direktorice“, navodi dalje naš izvor.

Iz Zavoda do ovog trenutka ne odgovaraju na naš upit o malverzacijama s IZIS-om, dok izvor tvrdi da za svaki pokušaj demantiranja navoda ima dokaz.

Navodi i da je ravnatelj meta istražnih organa. Sve navedeno objašnjava naprasni otkaz i rotaciju ravnatelja, koji je na čelu Zavoda ostavio poslušnicu.

Napiši komentar