fbpx

Bliži se izricanje prvostepene presude Damiru Mehiću zvanom “Bibi” u Kantonalnom sudu u Tuzli, koji se prema optužnici tereti za ubistvo, pokušaj ubistva i teško ranjavanje. Prema izvorima našeg portala, prvostepena presuda će biti izrečena unutar narednih nekoliko mjeseci, a kako stvari stoje, obistiniće se tvrdnje tuzlanskih tužilaca.

Piše: infoveza.com

Naime, više tuzlanskih tužilaca oglasilo se polovinom prošle godine i pokušalo da skrene pažnju javnosti, ali i međunarodne zajednice, na tešku nepravdu koja se odigrava u pravosudnom sistemu u Tuzlanskom kantonu.

Podrži eTrafiku

Javno upućujemo molbu za spas pravosuđa Tuzlanskog kantona kroz navođenje samo nekih nama poznatih i jednostavno provjerljivih (nažalost notornih) činjenica i aktivnosti koje su poduzimane da se Damir Mehić amnestira krivične odgovornosti za krivična djela navedena u optužnici, te da se istom izrekne najblaža kazna, a koja kazna je prema našim saznanjima i saznanjima lica bliskih Mehiću (koja su zbog istog i napustila BiH) te kojim saznanjima zasigurno raspolažu i policijske agencije, dogovorena, te je izvlačenjem novca iz firmi “Flek securiti” i “Tom Cat” u proteklom periodu za troškove odbrane Mehića različitim licima pored raznih pritisaka i podmetanja tragova u istrazi i postupcima vještačenja isplaćeno cca. 700 000 KM te da je projekat u finalnoj fazi zbog čega svima vama upućujemo ovo javno obraćanje”, naveli su, između ostalog, tužioci u pismu upućenom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Federalnom tužilaštvu, Državnoj agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, Federalnoj upravi policije i Upravi policije MUP TK, ekselenciji Eriku Larsonu i Ambasadi SAD u BiH i svim slobodnim medijima.

Oni su tada izrazili duboku sumnju u pogledu kompletnog procesa vještačenja, sumnjajući da su vještaci ili neprofesionalni ili potkupljeni.

Kako Infoveza saznaje, tvrdnje tuzlanskih tužilaca će se po svemu sudeći obistiniti, a Mehiću slijedi blaža kazna, uz moguće vrlo brzo puštanje na slobodu.

Čitav slučaj izazvao je mnogo kontroverzi u Tuzli i prema mišljenju mnogih Tuzlaka, ovo će biti presuda ne samo Mehiću, nego i kompletnom pravosudnom sistemu Tuzlanskog kantona, ali i pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Interesantno, iako su tužioci i međunarodnoj zajednici i najvišim pravosudnim instancama BiH skrenuli pažnju na mogući kontroverzni epilog čitavog slučaja, niko se do sada nije oglasio, što budi još veću sumnju u sve navedeno. Međutim, kako naš portal nezvanično saznaje, na površinu isplivavaju novi dokazi o nezakonitostima koje su radile sudije i vještaci, a dokazi su proslijeđeni ne samo domaćim organima, nego i ambasadi SAD-a i njenom odjelu koji je zadužen za slučajeve korupcije u BiH.

Podsjećamo, kako navodi portal “Raport”, Damir Mehić “Bibi” je osumnjičen da je “u sastavu organizovane kriminalne grupe zajedno sa još četvoricom (Amir Lisičić zvani Švabo, Amir Mehić – Bibijev brat, Mersed Mehanović te Denis Rahmanović, svi ranije više puta osuđivani), izvršio je ubistvo Emira Džinića i pokušaj ubistva i teško ranjavanje Amira i Naila Hodžića. Odmah nakon toga Mehić je nestao i izgubio mu se svaki trag, te je osumnjičeni postao nedostupan organima gonjenja i za imenovanim je raspisana domaća i međunarodna potraga.

Nakon pet godina skrivanja u zemlji i regionu Bibi je uhapšen, a Kantonalni sud u Tuzli odredio mu je jednomjesečni pritvor, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Napiši komentar