fbpx

Preko 150.000 nezaposlenih u Republici Srpskoj ima preko 150.000 razloga zašto u nedjelju da izađu na izbore i glasaju. Ništa manje razloga nemaju ni oni zaposleni koji koru hljeba zarađuju na crno, a podaci kažu da je takav svaki treći zaposleni.

Oni koji rade za 300 KM mjesečno, a ne zna se koliko je takvih, takođe izbore ne bi trebalo da propuste. Preko 30.000 penzionera ima preko 30.000 hiljada razloga zašto prije nedjeljne partije šaha u parku treba da posjete izborna mjesta. Izvinjavamo se onima kojima je dobro sa 200 KM mjesečno, oni neka odmah idu na šah.

Ako ste, na primjer, po zanimanju prosvjetni radnik, a pristajete da radite kao trgovac za 300 KM, po 16 sati dnevno, zapitajte se u nedjelju ujutro, koliko ste i vi sami možda odgovorni za to što vam se događa. Ako radite, a ne primate platu, poslodavac ne uplaćuje poreze i doprinose, izađite i glasajte protiv takvih poslodavaca, sistema…Možda zaista nešto možete da promijenite.

Foto baza

Punoljetni srednjoškolci, studenti i svi mladi, malo skratite subotnji izlazak, pa da u nedjelju možete bistre glave otići i glasati.
Ako vaš izbor bude da u nedjelju umjesto na izbore odete na kafu, u kladionicu, spavate, gluvarite, gledate tv, onda nemate pravo da se žalite. Sigurno je da vam niko neće pokucati na vrata i ponuditi da rješava vaše probleme. Stav “da se ništa ne može promijeniti” je toliko postao otrcan. Nemojte se u to uklapati. U tom slučaju radite protiv sebe.

I svakako – kada odlučujete za koga ćete glasati mislite svojom glavom. Izbori moraju biti vaš izbor. Nemojte dozvoliti da glasate zato što su vam tako rekli mama i tata, zato što vas je neki rođak ili poznanik zamolio da glasate za njega …

Ako ste bar djelomično pratili predizbornu kampanju morali ste čuti šta sve kandidati obećavaju. Pa, vratite film, prisjetite se šta su sve obećavali. Ignorišite one kojima je predizborna kampanja zabavni šou program u kojem su učestvovali.

Da li vam je stvarno svejedno ko će sjediti u lokalnoj skupštini i odlučivati šta i kako će se raditi u vašem gradu? Da li je to neko ko u predizbornoj kampanji ima samo jedan cilj – da medijski bude zapažen, neko ko umjesto programa i plana razvoja priča viceve, obećava realizaciju megalomanskih nerealnih projekata, neko ko smatra da nam treba manje vrtića i da žene treba da sjede kod kuće …

Dakle, ako vam je to svejedno, onda ništa. Oprostite što smo vas prozvali.

eTrafika.net – Biljana Kovačević

Napiši komentar