fbpx

Poljoprivredno-industrijski kombinat (PIK) „Mladen Stojanović“ bio je jedan od najvećih kombinata u bivšoj Jugoslaviji. Na vrhuncu poslovanja 1974. godine u svom sastavu imao je farmu sa 2.000 muznih krava, svinjogojsku farmu sa 90.000 tovljenika godišnje, zatim fabriku stočne hrane u kojoj se godišnje proizvodilo 60.000 tona hrane, te plantaže na oko 640 hektara.

Piše: capital.ba

Zahvaljujući PIK-u „Mladen Stojanović“ nekoliko stotina zaposlenih i nekoliko hiljada poljoprivrednih proizvođača i kooperanata hranilo je svoje porodice.

Podrži eTrafiku

Ovaj kombinat uspio je da sačuva i održi određen nivo proizvodnje u teškim ratnim i poratnim uslovima od 1992. do 2002. godine.

Ipak, za to vrijeme gomilani su gubici, pa je prema završnom računu za 2002. godine ukupno zaduženje iznosilo skoro 23 miliona KM, od čega 19 miliona dobavljačima, a 2,7 miliona radnicima i fondovima.

U martu 2003. godine PIK „Mladen Stojanović“ podijeljen je na četiri subjekta: „Govedarsku farmu“, „Svinjogojsku farmu“, „Ratarstvo“ i „Fabriku stočne hrane“.

Iako se takva podjela predstavljala kao spasonosni potez, zapravo je bila labudova pjesma nekada uspješnog poljoprivredno-industrijskog kombinata i potez koji će olakšati čerupanje i rasprodaju bivšeg giganta.

Najveću među njima, „Govedarsku farmu“, 2005. godine kupila je fiktivna firma registrovana u advokatskoj kancelariji u Vajomingu pod nazivom „Farmland“ za samo 10.000 KM.

„Farmland“ je do decembra 2015. godine, kada mu je blokiran račun, progutao nekoliko desetina miliona budžetskih para.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske toj firmi je odobrila kredit od tri miliona maraka u januaru 2009. godine, a drugi od 14,8 miliona KM u decembru 2013. godine.

Pored toga, Robne rezerve RS pozajmile su ranije „Farmlandu“ deset miliona KM maraka za junice i stočnu hranu.

„Farmland“ te pare nikada nije vratio, u Robne rezerve su završile u stečaju.

„Farmland“ je ostao dužan Poreskoj upravi RS oko pet miliona maraka, a Upravi za indirektno oporezivanje oko 800.000 KM.

Ovoj firmi račun je blokiran 29. decembra 2015. godine, a stečajni postupak je pokrenut tek 5. oktobra ove godine.

Početkom 2017. godine IRB je aktivirala hipoteku, a radnici su ranije podnijeli tužbe zbog neisplaćenih plata.

U izvršnom postupku su prodane sve pokretne stvari (osnovna sredstva, vozila, namještaj i oprema), nekretnine su devastirane, a direktor Mladenko Topalović u prijedlogu za pokretanje stečaja naveo je da „Farmland“ pet godina ne posluje zbog VIŠE SILE.

Stečaj u „Farmlandu“ pokrenut je 5. oktobra ove godine.

Dragan Vasiljević, vlasnik „Farmlanda“, svojevremeno je putovao u Kinu kao član delegacije svog bliskog prijatelja Milorada Dodika uz obećanje da će dovesti kineske investitore da kupe „Farmland“.

Kinezi su odustali od posla kada su vidjeli u kakvom stanju se nalazi nekada uspješna farma.

Od nekada najveće farme u bivšoj Jugoslaviji ostale su ruševine, obespravljeni radnici i rupe u budžetu Republike Srpske. Republika Srpska ostala je bez Robnih rezervi, a niko nije odgovarao. Naprotiv, Dragan Vasiljević, kako su prenijeli brojni mediji, iz cijele priče izašao je kao vlasnik milionski vrijednog stambenog objekta u najelitnijem dijelu Majamija. Nije pozvan na odgovornost, jer ga je vlast Srpske godinama tetošila i izdašno nagrađivala. Državne povlastice dobijao je godinama kroz desetina miliona maraka premije za mlijeko, regresirano đubrivo i gorivo. Bio je tolerisan od svih inspekcijskih službi, a zauzvrat nije plaćao koncesiju za korišćenje oko hiljadu hektara državnog zemljišta. Iza njega je ostala opustošena farma kao poslije nuklearne eksplozije.

Napiši komentar