fbpx

U prvom dijelu video serijala nazvan “Putinov plan za Balkan” objašnjavamo generalnu sliku metoda uticaja Rusije i njenih satelita na ovo područje. 24 februara. 2022. Rusija je izvršila agresiju na stanovništvo i teritoriju Ukrajine. Da li su države Balkana naredna Putinova meta?

Piše: zurnal.info

Raspadom Sovjetskog saveza kao i Jugoslavije, iz njihovih republika formirane su nove države. Pretenzija Rusije da dominira Balkanom neskriveno je obnovljena nakon što apsolutnu vlast preuzima njen predsjednik Vladimir Putin. Rusija za održavanje uticaja na Balkanu ima dvostruki interes, onaj ekonomski te vojni, zaustavljanje širenja NATO saveza na kompletan Balkan. Kako je sve počelo i ko najviše dorinosi širenju ruskog uticaja? Žurnal priprema serijal o političkim i ekonomskim uticajima Rusije na Bosnu i Hercegovinu te ostale zemlje Balkanskog poluotoka

Foto baza

Za prvi film govore: Sonja Biserko, Senada Šelo Šabić, Stjepan Mesić, mitropolit Mihailo, Đuro Kozar, Nerzuk Ćurak, Miodrag Vlahović, Vlado Vurušić, Tomislav Marković.

Pogledajte “Putinov plan za Balkan”.

Napiši komentar