fbpx

Novinarka eTrafike, Andrijana Pisarević, dobitnica je nagrade za najbolju priču o korupciji za istraživački tekst “Zastrašivanjima od građana traže zastarjele dugove ‘Sinergije’ i ‘Prizme’“, čiji je izbor organizovao Centar za razvoj medija i analize (CRMA). Dobitnici nagrada su i novinar Al Jazeere Balkans Dragan Stanimirović i novinarka portala tačno.net Elmedina Šabanović.

Piše: Snježana Aničić Petković, Foto: Adi Kebo/žurnal.info

“Ukazana mi je velika čast i teško mi je da pronađem najbolje riječi kojim bih se zahvalila kolegama, kako na prijavljivanju, tako i na ovom prestižnom priznanju. Svima nama je dužnost, pa i misija da, baveći se istraživačkim novinarstvom, ukazujemo na probleme koji potresaju i oblikuju naše društvo, da mu pokušamo biti neophodni korektiv. Mi stalno ponavljamo da je slobodno novinarstvo ugroženo, da smo pod pritiscima i da uvijek oko nas vreba neki cenzor, da nam uskraćuju odgovore. To je tačno, ali mi smo kovani tako da savladavamo te prepreke i tražimo odgovore uprkos svemu. Ako sam svojim radom u proteklih blizu dvadeset godina tome pridonijela, ako sam uticala na rješavanje nekog problema ili nekome malo pomogla u nevolji, vjerujem da je onda moj dio misije ispunjen, a sve ovo što mi zajedno radimo vrijedno svake borbe”, rekla je novinarka eTrafike.

Podrži eTrafiku

Ceremonija dodjele nagrada održana je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tokom trajanja konkursa zaprimljeno je više od 25 prijava, a žiri koji su činili novinari online magazina Žurnal odabrao je tri najbolja istraživačka medijska sadržaja o korupciji.

Stanimirović je nagrađen za dokumentarni serijal „Bitka za Neretvu“, u kojem je istraženo kakva je korist, a kakva šteta od realizacije gradnje velikog broja novih hidroenergetskih objekata na području Hercegovine.

Šabanovićeva u tekstu „Za sigurnu Meliku Mahmutbegović: Policija sedam godina čuva prazan privatni stan potpredsjednice FBiH“ otkriva da je nešto više od 700.000 KM budžetskih sredstava potrošeno na osiguranje privatnog stana potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, iako je ona koristila službeni stan Vlade FBiH.

Nagrađenim su čestitali i ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi, te izvršni direktor CRMA-e Eldin Karić.

Dodjela novinarske nagrade omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj USAID.

Napiši komentar