fbpx

Agroindustrijska zona u Novoj Topoli će po svemu sudeći dobiti još jedno preduzeće i to ni manje-ni više nego ono u vlasništvu supruge prvog čovjeka Gradiške, Ljiljane Adžić. Adžićeva supruga je vlasnica firme “Branel-fin” koja pravi hale u Agroindustrijskoj zoni.

Izvor: Micromreža

Pomenuto preduzeće “Branel-fin” se bavi uslugama i trgovinom, a kako je Micro mreža uspjela saznati, registrovano je još 2010. godine, da bi tek 2020. godine bilo aktivirano, do kada su aktivnosti ovog preduzeća kao i račun mirovali. Mirovanju će izgleda doći kraj, a sve je spremno za ozbiljne investicije, jer je ova firma dobila i ekološku dozvolu od grada Gradiška.

Podrži eTrafiku

Da planiraju pokrenuti određene poslove u Agroindustrijskoj zoni potvrdila je i Adžićeva supruga Ljiljana, istakavši da putem ove firme žele da pomognu sinu da pokrene vlastiti posao, s obzirom da je on CNC operater.

“Tu smo firmu registrovali 2010. godine i ona je mirovala i sada smo je aktivirali, gdje putem nje želimo sinu, koji je operater na CNC mašinama da nađemo neku varijantu da on počne nešto da radi u svojoj struci. Mi smo kupili zemlju s namjerom da radimo tu halu ali vidjećemo, otom-potom.“

Kada su u pitanju finansije, vidljivo je da preduzeće prometuje sa minimalnim iznosom sredstava. Što se tiče dobiti ova firma je u minusu 1.441 KM, što je i razumljivo, s obzirom da nije počela raditi u punom kapacitetu.

Ono što je zaista interesantno jeste činjenica da grad Gradiška ulaže milione KM u infrastrukturno opremanje, te da planira i dalje da ulaže novac u pomenutoj industrijskoj zoni, za koju Adžić ne krije da je na nju ponosan.

Iz opozicije smatraju da je ovo samo jedna u nizu zloupotreba prvog čovjeka Gradiške, koji, po njihovim riječima stoji iza svega i koji koristi sve resurse grada za svoju ličnu korist.

“Zoran Adžić je čovjek koji je produkt ovog režima. On se u svaki posao ugrađuje, pa bez njega ne može funkcionisati ni Agroindustrijska zona, u kojoj kako se priča iza kulisa pravi hale i ulaže veliki novac, s ciljem razvoja vlastite fabrike koja će mu donositi milione. Nije ovo jedina investicija Zorana Adžića, koji posjeduje nekretnine po Beogradu, Beču, Banjaluci, Jahorini i koji je nezasit, što pokazuju informacije s kojima raspolažemo mi iz opozicije“, ističe odbornik u Skupštini grada Gradiška (PDP), Radislav Dončić.

Ideja stvaranja poslovnih zona je jako dobra i sasvim sigurno je treba pozdraviti, ističu iz udruženja “Restart Srpska”, te dodaju da je to pravi put za privlačenje investitora, a samim tim i za zapošljavanje naroda u gradovima i opštinama koji imaju razvijene poslovne zone. Međutim, kao i u drugim oblastima društva i u funkcionisanju poslovnih zona vidimo da ima manipulacija i zloupotreba.

“Naš osnovni problem je što smo postali partokratsko društvo i što se interesi političkih partija koje su na vlasti stavljaju iznad interesa naroda. Tako da imamo sve više slučajeva da pojedinci i firme koje imaju veze sa partijama ili pojedincima na vlasti po povoljnim uslovima dolaze do lokacija u poslovnim zonama. Ova pojava je jako loša jer će se pojedinci bogatiti zahvaljujući korišćenju društvenih resursa. Na ovaj način se vrši i diskriminacija jer se društvo dijeli na podobne i one koji to nisu. Na žalost, ova podjela nije problem samo u slučajevima poslovnih zona već i u svim drugim segmentima društva“, ističe politički analitičar Velizar Antić iz Restarta.

Antić zaključuje da se i u ovom slučaju radi o zloupotrebi jer prvi čovjek grada može puno da uradi za firmu svoje supruge, što ovu firmu i njegovu suprugu stavlja u povlašten položaj u odnosu na ostale građa i privrednike.

Ono što je važno napomenuti na kraju jeste i to da se odmah pored parcele firme “Branel-fin” nalazi parcela preduzeća “Toplet d.o.o.”, čiji je vlasnik Rajko Žmirić, rođeni brat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjena Žmirića (SNSD), koji važi za najodanijeg saradnika Zorana Adžića.

Agroindustrijska zona predstavlja privrednu zonu u Novoj Topoli kod Gradiške, naslanja se na regionalni put Gradiška-Banja Luka, na sedam kilometara udaljenosti od auto-puta Gradiška Banja Luka, 10 km udaljenosti od centra grada i graničnog prelaza, 12 km udaljenosti od aerodroma u Banjoj Luci. Obuhvata površinu 135 ha, građevinska dozovola u ovom prostoru je besplatna.

Napiši komentar