fbpx

U Parlamentu Federacije BiH i pripadajućim službama zavladala je svojevrsna panika nakon što je Inforadar istražio i objavio informaciju o zloupotrebama i korupciji federalnih parlamentaraca u vezi s ispunjavanjem šiht listi (svog „osmosatnog“ radnog vremena „u Sarajevu“), a Tužilaštvo KS formiralo predmet.

Piše: inforadar.ba

Dokaz za ovu konstataciju je i nova Odluka Administrativne komisije od 31. maja ove godine, koja je takođe uslijedila nakon naših tekstova te nakon što je zastupnica Sanela Prašović Gadžo na sjednici faktički potvrdila sve što smo pisali, obraćajući se kolegama parlamentarcima riječima da “popunjavaju šiht liste kao da rade po 8 sati, a ne rade na način kako to prezentuju i da neopravdano primaju prevelike plate za svoj nerad”.

Podrži eTrafiku

Administrativna komisija se u novoj Odluci u potpunosti stavila u službu načina rada parlamentaraca, utvrdivši kako „mogu raditi u zgradi Parlamenta, ali i u mjestima gdje obavljaju svoje dužnosti kao i kroz saradnju sa građanima”.

Međutim, ni s ovom naknadnom pameti i izmjenom Administrativna komisija, na čelu sa Melikom Mahmutbegović, nije uspjela pospremiti nered. Tako su korupcija i zloupotreba položaja ostali jer veliki broj zastupnika i dalje uzima naknade za odvojeni život i smještaj, a to implicira da rade u Sarajevu i da tu borave sve radne dane tokom mjeseca, što pak nije istina.

Njihova pojašnjenja sa sjednice koja su uslijedila kao reakcija na direktnu prozivku od strane kolegice Prašović Gadžo su potvrdila da oni smatraju potpuno ispravnim uzimanje svih naknada, uz izrečeno objašnjenje “kako rade u sredinama iz kojih dolaze”. Znači, potpuno je jasno da, ako rade u mjestima prebivališta, onda nemaju pravo na novac za odvojeni život i smještaj u Sarajevu. A to je sigurno jasno i Tužilaštvu KS.

Nakon posljednjih tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH odlukom visokog predstavnikaChristiana Schmidta, sada se u političkim kuloarima razgovara o tome da li će političari – pa tako i zastupnici za koje postoji sumnja da su počinili krivično djelo davanjem netačnih podataka, zloupotrijebivši položaj i oštetivši budžet, uopće moći biti kandidati na ovim izborima, ili će biti sankcionirani od strane CIK-a.

Napominjemo da nakon što smo 18. aprila ove godine otkrili ovu korupciju u Zastupničkom domuParlamenta Federacije BiH, Tužilaštvo KS je počelo da istražuje kako su zastupnici ovog doma naplaćivali naknade za odvojeni život i smještaj, a potpisivali šiht liste kao da rade u Sarajevu po osam sati (naime, temeljem istraživačkog teksta Inforadara Tuzilaštvo KS je reagiralo po službenoj dužnosti).

Foto: Odgovor Tužilaštva KS

To znači da, pošto uzimaju naknade za odojeni život – rade “odvojeno” od porodica, odnosno u Sarajevu. Međutim, podaci to ne pokazuju jer u februaru nije održana nijedna sjednica Zastupničkog doma! No, naknade su uredno isplaćene, a potom su zastupnici i potpisali šiht liste da su radili po 8h dnevno.

I tako, od februara svaki mjesec oni koji u najvišoj federalnoj zakonodavnoj instituciji redovno naplaćuju naknade s ciljem da ne ostanu bez više stotina maraka, potpisuju šiht liste o učinku, iako ne rade puno radno vrijeme svaki dan u Sarajevu.

Inače, od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu, 84 je profesionaliziralo status. Njih 66 žive izvan Sarajeva, a 51 zastupnik uzima novac za odvojeni život. Na mjesečnoj osnovi, njih 51 naplaćuje 15.300 KM od poreskih obveznika BiH.

Većina ih je uzela novac za topli obrok, odvojeni život, „potvrđujući“ potpisom da su radili po osam sati dnevno – i to u Sarajevu (prema nepotvrđenim informacijama to su učinili skoro svi!). Prosto rečeno, a što formalno proizilazi i iz prethodnog odgovora administracije Parlamenta Inforadaru – skoro svi su slagali, čime su počinili koruptivno djelo i zloupotrijebili funkciju.

Saznajemo da je po svemu sudeći tek jedan zastupnik, odnosno zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odbila popuniti šiht listu i tim sudjelovati u potencijalnom nezakonitom postupku.

U međuvremenu, društvena mreža Instagram prepuna je fotografijama  zastupnika s raznih turističkih destinacija na kojima su boravili proteklih dana i mjeseci, a uredno pisali osmosatni radni dan, iako je službeno njihov godišnji odmor počeo 1. avgusta i trajat će do kraja ovog mjeseca.

Napiši komentar