fbpx

Javnost u Gacku je bila uznemirena na vest da se u zaštićenoj zoni, naslonjen na branu “Klinje”, otvara istoimeni plažni bar.

Piše: direkt-portal.com

“Srđan Milović mi je rekao: ćuti i radi”, otvoreno se hvalio Filip Mandić, vlasnik bara “Klinje”. Milović je bivši poslanik u NSRS, trenutno predsednik Opštinskog odbora SNSD-a u Gacku i savetnik direktora RiTE.

Podrži eTrafiku

Uprkos negodovanju javnosti, radovi na izgradnji otvorenog šanka na obali jezera su tekli, pa je bar počeo sa radom početkom jula bez ikakve dozvole.

Arhitektonska vrednost od strateškog značaja

U međuvremenu je svoj glas podigao Vukota Govedarica, predsednik OO SDS Gacko koji je pojašnjenja tražio od načelnika opštine Ognjena Milinkovića i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS, budući da je brana Klinje pod zaštitom države kao prva lučna brana na Balkanu i objekat, ne samo od velikog istorijskog, nego i od strateškog značaja.

“Dobio sam informacije da je na brani rađeno, bušeno je i ankerisano kako bi se obezbedila čvrstoća objekta. U skladu sa zakonom o kulturnom nasleđu, jasna je nadležnost Zavoda. Ni jedan objekat građevinskog ili polu-građevinskog tipa ne može se izvoditi na nepokretnm kulturnim dobrima bez prethodno pribavljenog mišljenja, a na osnovu dostavljenog plana republičkom zavodu. Lokalna samouprava je morala da se obrati Odeljenju za urbanizam, a ono, po službenoj dužnosti, da traži saglasnost od republičkog zavoda”, objašnjava Govedarica koji još čeka odgovore na postavljena pitanja.

Da je procedura takva potvrđuje i dr Milijana Okilj iz Zavoda za kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe RS koja kaže da je brana 2001. godine valorizovana kao objekat arhitektonskih vrednosti i, kao takav, pod zaštitom države.

“Nama se po tom pitanju nisu obraćali iz nadležnog odeljenja u opštini Gacko niti nam se obraćao investitor, a morali su ako na bilo koji način ugrožavaju fizičku strukturu. Mi smo poslali odgovor i gospodinu Govedarici, republičkoj građevinskoj inspekciji i opštinskoj inspekciji. Procedura je takva da inspekcija, nakon što izađe na teren, nama pošalje dopis sa tim šta su konstatovali”, rekla je Okilj pre sedam dana.

U Zavod do zaključenja teksta, još nije stigao nalaz inspektora.

Šta je opština Gacko propustila da uradi

Plažni bar je otvoren 2. jula na javnoj površini koju je uzurpirao. Da lokalna vlast vodi računa o interesima opštine, prostor na jezeru Klinje bi ponudila na licitaciju, pozvala sve zainteresovane ugostitelje, definisala uslove, izgled i dimenzije privremenog objekta i time obezbedila korist za sve. Ovako su, zahvaljujući privatnim i rodbinskim vezama, pojedinci, zaposeli teritoriju i bez ikakve dozvole ostvaruju profit.

Tek 22. jula Opštinsko odeljenje za privredu, finansije i društvene delatnosti izdaje rešenje o registraciji plažnog bara “Klinje”.

“Prema važećem zakonu vlasnik ima rok od 30 dana da završi proceduru i pribavi sve dozvole, što će, nakon toga, inspekcije na licu mesta proveravati”, rekli su nam u opštini Gacko.

U međuvremenu, plažni bar radi punom parom na struju koju “pozajmljuje” od RiTE. Naime, iz Elektro-Gacka nam je potvrđeno da plažni bar nije priključen na elektro-distributivnu mrežu, jer nikakav zahtev i nije podnesen. Dodali su da nisu priključeni od strane radnika TJ Elektro-Gacko.

Iz RiTE Gacko, do sada nisu reagovali na ovo “pozajmljivanje” struje sa njihovih postrojenja.

Inače, prema važećem zakonu krađa struje je krivično delo za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna.

Radoica Antunović, odbornik PDP-a i bivši zamenik načelnika opštine Gacko, ističe da će uvek podržati bilo koju vrstu ulaganja u Gacko, ali uz poštovanje procedura.

“Ne bih nikoga da optužujem jer ljudi koriste situaciju u društvu. Ukratko, ako politički nismo podobni, ne možemo ništa. A, ako jesmo, možemo sve. To važi i kod zapošljavanja i kod otvaranja objekata. Podržavamo da se to sredi, da se dovede u skladu sa zakonom. Ako smo se odlučili da je Klinje turistički kompleks, treba ga koristiti na taj način. U Gacku se dešavaju i gore stvari, kao na primer kupovina šalter-sale na koju ćemo potrošiti pola miliona naših para”, smatra Antunović.

Mada ima onih kojima odgovara novi sadržaj na Klinju, mnogo je više negativnih komentara. Glasna muzika i stolovi na plaži ne prijaju onima koji na glavnim turističkim adutima- jezerima iznad Gacka, traže mir i relaksaciju.

 

Napiši komentar