fbpx

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od policijskih organa u Banjaluci i Republici Srpskoj, kao i od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, da hitno reaguju u vezi sa prijetnjama smrću koje je redakciji portala eTrafika uputio Siniša Golub!

Izvor: Saopštenje

Portal eTrafika objavio je zastrašujuće poruke koje već mjesecima, putem društvene mreže Facebook, dobijaju od Goluba, a nakon što je zatražio skidanje autorskog teksta sa portala eTrafika, objavljenog prije četiri godine. U navedenom tekstu novinari eTrafike su pisali o Golubu, navodeći da je nezakonito i u kućnoj ambulanti operisao kućne ljubimce.

Foto baza

U mrzilačkim porukama Siniša Golub najavljuje novinarima i urednicima eTrafike “prolijevanje krvi”, pozivajući se na albansko običajno pravo, odnosno krvnu osvetu. “Da li će biti oprost ili krv, to zavisi od pravnog sistema naše države, a i od vas”, napisao je Golub u poruci upućenoj 4. maja. Nakon ove, uslijedile su ostale poruke ( 3. i 13. jula) u kojim Golub poručuje kako zna gdje se nalazi sjedište ovog portala, te da ga “prijave policiji” kako bi “policija bila brža od njega”, budući da on nije “odgovoran za svoje postupke”. U posljednjoj poruci on ponovo traži “uklanjanje lažnog teksta” ili će “u protivnom, pasti krv”.

Iako su ove prijetnje ranije prijavljene Udruženju BH novinari i Liniji za pomoć novinarima, te policiji u Banjaluci koja je provela istragu i podnijela prijavu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu, neshvatljivo je da je Siniša Golub i dalje na slobodi i da nastavlja sa prijetnjama.

Članovi UO BH novinara naglašavaju kako bi zbog navedenih prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara, Siniša Golub već bio iza rešetaka u svakoj uređenoj, civiliziranoj i pravnoj državi. U Bosni i Hercegovini, izgleda, treba da dođe do “prolijevanja krvi” pa da nadležne institucije reagiraju promptno i u skladu sa zakonskim obavezama zaštite života novinara!?

BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od policijskih organa i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva da pomenutoj osobi odmah, bez odlaganja odrede pritvor i dalje procesuiraju ovaj slučaj u skladu sa zakonom. Novinari i novinarke ne smiju biti meta zastrašivanja i brutalnih prijetnji samo zbog toga što rade svoj posao!

Napiši komentar