fbpx

Budući studenti u Republici Srpskoj od naredne akademske godine na raspolaganju će imati i studij sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Ovaj studij je prilika za sve one koji žele da izučavaju kineski jezik, književnost, tradicionalnu i modernu kulturu, istoriju, međunarodne odnose i druge aspekte sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini.

Piše: Snježana Aničić Petković; Naslovna fotografija: Pixabay

Da je riječ o studiju koji predstavlja moderan, interdisciplinarni program potvrdila je i Anja Mudrenović, prevoditeljica i predavačica za kineski jezik u Konfucijevom institutu.

Foto baza

„Stručnjaci koji se bave Kinom i razmišljaju na ‘kineski način’ su sve potrebniji za međudržavne odnose, poslovanje, otvaranje sve većeg broja kineskih firmi i dr. Studenti će nastavu pohađati u moderno opremljenoj učionici, u manjoj grupi, uz kineske profesore i lokalne sinologe koji su živjeli u Kini. Biće im ponuđena mnogobrojna literatura na srpskom, engleskom i kineskom jeziku u biblioteci, svaka vrsta pomoći i podrške, mogućnost dobijanja stipendija i boravak u Kini na duži ili kraći period, učešće u raznim aktivnostima i takmičenjima i nagrade za trud i rezultate“, objasnila je Mudrenovićeva.

Profesori će biti filolozi i lektori iz Kine, koji su izučavali predavanje kineskog jezika stranim studentima, kao i lokalni sinolozi koji su živjeli i studirali u Kini, završili master i doktorske studije.

„Svi imaju iskustva u poslu predavača i već se poznaju sa većinom studenata koji su do sada upisali, te je očekivano da proces prilagođavanja ne traje dugo. U prvom upisnom roku smo upisali 10 studenata, čime smo veoma zadovoljni, s obzirom na to da je tek pred sam upisni rok potvrđeno otvaranje studijskog programa. Očekujemo još studenata u drugom upisnom roku, jer smo već dobili određene upite u vezi sa prijemnim ispitom i predajom dokumentacije“, ističe Mudrenovićeva.

Nakon završetka studija, studenti će, pored zvanja profesora i prevodioca kineskog jezika, steći dodatne vještine, poput računarske pismenosti, šireg poznavanja diplomatije i ekonomskih tokova, dobrog poznavanja engleskog i kineskog jezika (C1 prema evropskom referentnom okviru) te će moći da rade i kao konsultanti u državnim institucijama koje sarađuju sa Kinom i drugim azijskim zemljama.

Ono što ovaj studij izdvaja od drugih jeste interdisciplinarnost, širok spektar predmeta i znanja koja se koriste u savremenim uslovima, mogućnost učenja o modernoj Kini, savremene sinološke teme, mnogobrojne aktivnosti i takmičenja iz poznavanja jezika i kulture, saradnja sa profesorima i univerzitetima iz Kine, stipendija za boravak u Kini u trajanju od mjesec dana do tri godine.

Napiši komentar