fbpx

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi sa zloupotrebama naplaćivanja naknada za odvojeni život i smještaj od strane poslanika i delegata u Parlamentu Federacije, a nakon što je Inforadar 18. aprila ove godine objavio veliku priču o tome.

Piše: inforadar.ba

Informacija je našem portalu potvrđena u ovoj pravosudsnoj instituciji. Naime,  temeljem istrazivačkog teksta portala Inforadar, Tuzilaštvo Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti je reagiralo i pokrenulo provjere u vezi s navodima da su poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH lažno potpisivali šiht liste te naplaćivali naknade za odvojeni život i smještaj kao da rade u Sarajevu po osam sati svaki dan.

Podrži eTrafiku
Foto: Odgovor iz Tužilaštva KS

Ispunjavanjem šiht listi federalni parlamentarci su, dakle, uzimali naknade za odvojeni život, potvrđujući da rade “odvojeno” od porodice, odnosno u Sarajevu. Međutim, podaci to ne pokazuju jer u februaru nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma! No, naknade su isplaćene.

Od ukupno 98 federalnih poslanika u Predstavničkom domu, 84 je profesionaliziralo status. Njih 66 žive izvan Sarajeva, a 51 poslanik uzima novac za odvojen život. Na mjesečnoj osnovi, njih 51naplaćuje 15.300 KM od poreskih obveznika BiH.

Od tog broja, većina je uzela novac za topli obrok, odvojeni život, navodeći potpisom da su radili po osam sati dnevno u Sarajevu (prema nepotvrđenim informacijama to su učinili skoro svi!). Formalno, a što proizilazi i iz odgovora administracije Parlamenta Federacije BiH – skoro svi su slagali, čime su počinili koruptivno djelo i zloupotrijebili funkciju.

U našoj priči na osnovu koje je tužilaštvo formiralo predmet (https://inforadar.ba/korupcija-u-parlamentu-fbih-kako-su-poslanici-izvarali-drzavu-s-prijavom-laznog-rada-u-sarajevu/), za primjer smo uzeli sporni februar u kojem nije bilo parlamentarnih aktivnosti, jer je upravo taj mjesec shodno Odluci o vođenju evidencije prisustva zastupnika i savjetnika na poslu bio obavezujući za tačnost podataka aktivnostima 84 profesionalna poslanika.

Ovu Odluku 18. januara 2022., na osnovu nalaza i datih preporuka iz revizija obavljenih u prethodnim godinama Parlamenta FBiH, donijela je Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Odlukom je definisan način vođenja šiht liste gdje je svaki zastupnik i savjetnik zadužen da vodi i potpisuje za sebe listu za svaki mjesec te je dostavi u Službu računovodstva do 25. u mjesecu za tekući mjesec.

U Odluci se ističe da, ukoliko zastupnici i savjetnici ne dostave šiht liste u skladu sa propisima, naknade na koje imaju pravo na osnovu prisustva na poslu neće biti obračunate i isplaćene (topli obrok, prijevoz, troškovi smještaja i odvojeni život).

Najviše su odlukom o šiht listama pogođeni poslanici izvan Sarajeva, ali i onima u Sarajevu je teško dokazati da su radili svaki dan osam sati. Na primjer, i dalje ne znaju koji rad se računa u učinak,uredski ili i stranačke aktivnosti izvan ureda, pa je tim prije mogućnost zloupotreba veća.

Kako saznajemo u Federalnom parlamentu, samo je jedan poslanik odlučio ne sudjelovati u ispunjavanju šiht listi jer drži da nije precizno definirano šta se podrazumijeva u rad zastupnika, te da ne odgovara istini da oni rade svaki dan po osam sati (nekada je to više, a nekada manje).

U narednim mjesecima veoma će biti zanimljivo i važno pratiti šta će Tuzilaštvo KS utvrditi i koga će pozvati iz Parlamenta FBiH da se očituje o sudjelovanju u korupciji i teškoj zloupotrebi položaja. Iako je sve „zakuhao“ Ured za reviziju, od njega ne treba puno očekivati. Ovogodišnjim februarskim listama baviće se tek naredne godine, i to samo forme radi, jer kako su nam rekli, „oni nisu inspekcija“.

Napiši komentar