fbpx

Dok je bez ikakve aktivnosti u poslaničkoj klupi sticao status najneaktivnijeg poslanika, Jakov Galić član Socijalističke partije iz Zvornika, sticao je milione maraka koji su se iz javne kase slivali na račune njegovog porodičnog preduzeća. Samo u prošloj godini, u kojoj se ovaj poslanik ni jednom nije javio za riječ, preduzeće „6. novembar“ kojim upravlja njegov sin dobilo je 1,4 miliona konvertibilnih maraka kredita IRB-a RS. To je drugi milionski kredit koji je Galićima u proteklih pet godina dodijeljen iz Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. 

Piše: impulsportal.net/Foto: Glas Srpske

U međuvremenu je ovo preduzeće od institucija, javnih preduzeća i ustanova, dobilo rekordan broj poslova javnih nabavki. Samo u prošloj godini dodijeljeno im je čak 57 poslova.

Podrži eTrafiku

Zbog sumnje da je u sukobu interesa protiv Jakova Galića je 18. maja prošle godine pokrenuta i istraga pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa. Zbog opstrukcije poslanika vladajuće koalicije ova komisija se nije sastala od polovine prošle godine, pa je sve izvjesnije da ni za Galića sankcija neće biti.

Prihoda za porodični biznis iz javnih sredstava ipak neće manjkati.

Javne nabavke za privatne interese

Samo za nabavku zastava Ministarstvo odbrane BiH je Galićevom preduzeću platilo preko 30 hiljada konvertibilnih maraka, bez PDV-a. Ugovor o javnoj nabavci je sklopljen 1. novembra prošle godine. Za potrebe ovog ministarstva isto preduzeće je nabavilo i peškire.

Univerzitetski klinički centar RS je krajem jula 2021.godine sa „6. novembrom“, potpisao ugovor o javnoj nabavci zelenog veša koji se koristi u operacionoj sali, vrijedan nešto više od 390 hiljada konvertibilnih maraka. Sa istom firmom UKC je potpisao i ugovor o nabavci deka i jastuka u vrijednosti od cca 77 hiljada konvertibilnih maraka.

U decembru prošle godine MUP RS je ovom preduzeću dodijelio posao nabavke kombinezona vrijednosti od blizu 180 hiljada konvertibilnih maraka (bez PDV-a).

Nabavka mup galic

Galićima omiljeni poslovni partner i dalje su „Šume Srpske“. Ugovor o javnoj nabavci opreme za radnike ovog javnog preduzeća prošle godine su potpisali dva puta. U maju je potpisan ugovor vrijedan preko 66 hiljada konvertibilnih maraka, a u novembru iste godine drugi vredniji od 100 hiljada konvertibilnih maraka.

Sume nabavke galic

Fond za razvoj Galićevog biznisa

U sklopu preduzeća „6. novembar“, od 2017. godine posluje i zvornički hotel „Vidikovac“.

Svečanom otvaranju adaptiranog hotela u julu te godine prisustvovao je tadašnji entitetski predsjednik Milorad Dodik, kao i ministri Petar Đokić, Zoran Tegeltija i Predrag Gluhaković.

Kako je tada rečeno, u rekonstrukciju i adaptaciju ovog hotela sa četiri zvjezdice uloženo je više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

vidikovac SP

Foto: SP

Iste godine, u novembru mjesecu Galićevo preduzeće „6. novembar“ dobilo je i kredit od Investiciono razvojne banke RS u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka. Kredit je isplaćen iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS.

krediti IRG Galic

Ta godina je za Galiće bila posebno unosna, jer su samo u 2017. kroz sistem javnih nabavki, dobili niz poslova ukupne vrijednosti od preko milion konvertibilnih maraka. Većina tih poslova, dodijeljena im je kroz konkurentske zahtjeve i direktne sporazume.

Početkom 2017. godine sklopljen je i posao nabavke šumarskih uniformi za JP „Šume Srpske“ vrijedan 246.708 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Jakov Galić, tada nije bio na funkciji poslanika, na koju je izabran naredne 2018. godine. Međutim, njegov uticaj i političke veze kao visokog funkcionera Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a bio je neprikosnoven. Njegov bliski saradnik i partijski lider Petar Đokić, međutim, u izjavi za Impuls, navodi da se poznaju i sarađuju preko dvadeset godina. On, kako kaže, ne zna da li je u pitanju sukob interesa i prepušta tu odluku Komisiji. Đokić ipak navodi i lični primjer balansa između politike i privatnog biznisa.

„Ja sam rad svog privatnog preduzeća zaustavio od 2010. godine, od kada sam ušao u Vladu. On je postupio drugačije. Ušao je u politiku i nastavio raditi kao vlasnik svoga preduzeća i u tom smislu ja ne znam da li je to u sukobu interesa ili nije. Neka komisija utvrđuje, oni će se prema tome odrediti, a i mi ako se negdje bilo šta utvrdi da je zloupotrijebio, naravno da to nećemo podržati“, kaže Đokić.

Petar djokic

Foto: SP, Petar Đokić na otvaranju hotela “Vidikovac”

Kao osnivač poslovnog subjekta „6. novembar“, u registrima je formalno upisana Galićeva supruga Anđa, dok je direktor njegov sin Nebojša.

Međutim, stvarni vlasnik preduzeća je Jakov Galić, što potvrđuju i raniji dokumenti, a u registru Privredne komore RS je njegovo ime i dalje navedeno pod „kontakt osobe“.

Zakon o sukobu interesa Bosne i Hercegovine jasno precizira nespojivost funkcije „izabranog zvaničnika“ sa rukovodećom funkcijom u privatnom preduzeću „koje sklapa ugovore“, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou.

Dalje se i to u članu 8a istog zakona precizira da se isto odnosi i na bliske srodnike izabranog zvaničnika.

Kako nam je potvrdila Mira Pekić, predsjednica Komisije za sukob interesa, „pravnici koji rade pri komisiji na osnovu finansijskih izvještaja su prikupili podatke o mogućem sukobu interesa funkcionera ili njegovih bliskih srodnika“.

„Mi smo donijeli odluku da se krene u prikupljanje podataka u slučaju Jakova Galića za eventualni sukob interesa. Komisija još nije odlučivala da li postoji sukob interesa nego su u toku provjere, jer zbog neučestvovanja predstavnika RS u odlučivanju u institucijama BiH, nije zakazivan sastanak komisije od prošle godine“, kaže Pekić za Impuls.

Rekla nam je i da procedure inače traju jako dugo, a i kada se donese odluka, kazna je po sadašnjem zakonu, obustavljanje 10 do 50 posto plate izabranog zvaničnika u maksimalnom periodu od 6 mjeseci i pozivanje na njegovu ostavku.

Na funkciji direktora „Šuma Srpske“, Jakov Galić je bio do 2013. godine kada je podnio ostavku.

Galić, koji je 2013. podnio ostavku na mjesto v.d. direktora Šuma Srpske, bio je 2014. godine osumnjičen kao dio grupe koja je oštetila Upravu za indirektno oporezivanje BiH, zbog sumnje da je njegova porodična firma „6. novembar“ izbjegla da plati porez. Galićeva firma radila je uniforme za UIO BiH.

Kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, u javnosti nije poznat po svojim diskusijama. Poznat je po tome što je iskoristio mogućnost da se penzioniše na jedan dan i uzme otpremninu od 29 hiljada konvertibilnih maraka. Naravno poslije toga je nastavio dobro poslanički angažman, za koji je samo za jednu godinu, i to onu u kojoj se ni jednom nije javio za riječ inkasirao oko 100 hiljada konvertibilnih maraka.

Napiši komentar