fbpx

Stanari zgrada u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnoj Ilidži u jeku zimske sezone ostali su bez grijanja. Iako u sklopu zgrada imaju sopstvene kotlovnice, a račune već dvije godine uredno plaćaju preduzeću “Sarajevo gas”, stanari su bili primorani da se priključe na JKP “Toplane” Istočna Ilidža gdje će plaćati veću cijenu za iste usluge, novi priključak 300 KM, ali i održavanje kotlovnice iako je ista još dvije godine pod garancijom u koju je uračunata i cijena održavanja.

Piše: spin-portal.info

Osnivanje JKP “Toplane” Istočna Ilidža, čije je sjedište prema dostupnim informacijama na istoj adresi kao i opština, poklapa se sa izgradnjom pomenutih stambenih objekata. Opština Istočna Ilidža uslovila je investitora da će dozvolu za građenje zgrada na pomenutoj lokaciji dobiti ukoliko napravi kotlovnice koje će naknadno biti predate novoformiranom preduzeću “Toplane” Istočna Ilidža. To potvrđuje i dopis generalnog manadžera firme “NPL Project” Bojana Tomića.

Podrži eTrafiku

“Plinska kotlovnica koja pripada Zajednici etažnih vlasnika predata je na korišćenje i upravljanje trenutno jedinoj postojećoj instituciji na području Istočne Ilidže, a to je JKP ‘Toplane’ U SKLADU SA NAMA ODOBRENIM LOKACIJSKIM USLOVIMA od strane Opštine Istočna Ilidža i GRAĐEVINSKOM DOZVOLOM”, stoji, između ostalog, u saopštenju.

Pitali smo i investitora, odnosno firmu “NPL Project” zašto su, bez saglasnosti stanara predali kotlovnicu na korišćenje drugom preduzeću, i mnoga druga pitanja, a od generalnog menadžera Bojana Tomića dobili smo odgovor da oni nisu kompatibilni (kompetentni prim.aut.) da odgovore na naša pitanja, jer više ne upravljaju kotlovnicom.

Stanari nemoćni.

“To što je kotlovica naša ništa nam ne znači u situaciji kada je zakačena na priključak plina od ‘Toplana’ te ako se ne potpišu ugovori sa njima imaju pravo da nam ga ne isporuče. JKP ‘Toplane’ Istočna Ilidža su jedino pravno lice sa ove opštine koje je registrovano za ovu djelatnost. Zakonski ne smijemo angažovati za upravljanje kotlovnicom niti jedno drugo pravno lice sa druge opštine ako postoji JKP osnovan radi obavljanja te djelatnosti u našoj opštini”, rekla je jedna od stanarki nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom.

Da bi formalno- pravno preuzeli kotlovnice koje su vlasništvo stanara zgrada čelnici opštine, na čelu sa načelnikom Marinkom Božovićem pokrili su se odlukom Skupštine opštine Istočna Ilidža u kojoj piše da su JKP Toplane jedine ovlaštene za isporuku toplotne energije, pominju iz “NPL-a”.

Ova odluke Skupštine opštine u suprotnosti je s članom 52 Ustava Republike Srpske koji zabranjuje monopol bilo koje vrste, rekao je za SPIN Info advokat Din Tešić.

“Način na koji je određena isporuka toplotne energije i priključenje na plin, ne samo što šteti stanarima zgrada u Istočnoj Ilidži, veći svim drugim fizičkim i pravnim licima koji su prinuđeni da kupuju toplotnu energiju od monopolističkog preduzeća po netržišnim cijenama”, dodaje Tešić.

Zašto još uvijek zgrade nisu uknjižene?

U kupoprodajnom ugovoru koji su stanari potpisali jasno stoji da “dijelovi i uređaji koji služe zgradi kao cjelini predstavljaju zajedničko vlasništvo svih vlasnika posebnih dijelova zgrada”. 

Međutim, problem je što ove zgrade, ni dvije godine nakon useljenja još uvijek nisu zavedene u zemljišno- knjižnoj evidenciji. Postavlja se pitanje da li je Opština na ovaj način onemogućila stanare da zaštite svoja prava?

“Neosnovano je i suprotno načelima savjesnosti i važećim odredbama Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske da dio objekta bez ikakvog pravnog osnova pređe u posjed JKP ‘Toplane’.  Na ovaj način, vjerovatno uslovljenim odredbama Odjeljenja za urbanizam Opštine istočna Ilidža svi stanari su oštećeni kako je nezakonito došlo do prelaska kotlovnica u posjed JKP Toplane, tj. dijela zgrade koji služi za redovnu upotrebu zgrade i mora biti upisan kao suvlasništvo stanara u zemljišno-knjižnoj evidenciji. Stanari koji su finasirali kupovinom stanova i gradnju kotlovnice morali su dati saglasnost za prelazak posjeda i vlasništva nad kotlovnicom JKP ‘Toplane’, što ovdje nije slučaj, a investitor prilikom zaključenja ugovora o kupovini stana, ugovorom regulisati pitanje vlasništva nad kotlovnicom”, kaže advokat Tešić napominjući da da je očigledno sticanje bez pravnog osnova JKP Toplane nad tuđom stvari i kao takvo podložno je pobijanju tužbenim zahtjevom kod nadležnog suda.

Ne bi bio prvi put da se firma “NPL Project” vlasnika Siniše Lubure nalazi u nekom sporu. Zbog gradnje na entitetskoj liniji,  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je u oktobru 2020. uvažilo  žalbu stanara zgrade u Gandijevoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja IV i poništilo rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Istočna Ilidža o gradnji zgrade.

Još tada, advokat stanara  Nihad Suljević za Radio Slobodna Evropa tvrdio je da je samu građevinsku dozvolu potpisao opštinski načelnik Marinko Božović, umjesto načelnika odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Istočna Ilidža, što očito upućuje na neku spregu investitora i samog načelnika Opštine.

Zgrade nisu predviđene za grijanje na struju

Mimo volje građana kojih je 90% potpisalo da su protiv odluke da se kotlovnica preda na korištenje toplanama, opština i JKP “Toplane” na čelu sa direktorom Draganom Jankovićem odlučili su istrajati u svojoj namjeri, iako bi to moglo dovesti do problema.

Naime, u slučaju da se desi situacija da se stanovi počnu masovno grijati na struju stanari su upozoreni da je zgrada po projektu planirana sa grijanjem na kotlovnicu, te da instalacije i osigurači nisu tome prilagođeni što bi prouzrokovalo iskakanje osigurača i druge probleme vezane za električne instalacije.

Pitanja vezano za ovaj slučaj smo poslali i načeliku opštine Istočna Ilidža Marinku Božoviću, proslijedili smo ih i njegovom kabinetu, i bez obzira na stalna obećanja da će “odgovor stići uskoro” do zaključenja teksta odgovor još uvijek nije došao. Čim dobijemo zvanično objašnjenje opštine objavićemo ga.

Osim toga, postavlja se pitanje opravdanosti osnivanja preduzeća na području ove opštine budući da su, zbog nemogućnosti upravljanja jer je u pitanju druga politička garnitura u susjednoj opštini (SNSD),  Ilidžanci osnovali sopstvena preduzeća i ustanove. Iako većina njih nema ništa osim v.d. direktora, ili tek sada dobijaju prostorije za rad, ova preduzeća važna su kao generator stranačkog zapošljavanja.

Napiši komentar