fbpx

Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko (a iskusni kažu studentsko)  doba. Naročito važi za one studente koji ne studiraju u gradu u kome žive.  Izlasci, pijanke, spavanje do podne, kafe i druženja, ipak su ono što obilježava ovaj period, mnogo više od učenja i predavanja.

Ima i onih koji se nakane da svoje studentske dane upotpune i druženjima i aktivnostima kroz razne kurseve i sekcije. Najčešći izgovor onih koji to ne rade je loša informisanost, pa često smatraju da za slične sadržaje treba izdvojiti puno novca.  Za sve one koji  ne znaju na koji način mogu  kvalitetno  da troše svoje slobodno  vrijeme, obišla sam neke omladinske organizacije u Banjaluci, da vidim šta nude.

Ukoliko volite da učite strane jezike, ili iz nekih drugih razloga želite da pohađate određene kurseve jezika, nije nužno da plaćate visoke cijene za to. U Omladinskoj organizaciji Zdravo da ste (ZDS) postoje kursevi 6 stranih jezika, a mjesečna cijena je 20km za početni stepen i 25km za napredni.  Dobrodošli su svi od sedam do 27 godina, a nerijetko i stariji, pa čak i mlađi.

Podrži eTrafiku

”Naša organizacija daje mladima alternativu boravku na ulici, i organizuje za njih slobodno vrijeme. Jedan od programa koje pružamo je i program neformalne edukacije koji obuhvata učenje stranih jezika : engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog, španskog, ruskog, a imamo u planu i uvođenje kursa portugalskog jezika“, kaže Snježana Hajder, projekt menadžer.

U još jednoj organizaciji mladih pod imenom POP (Partnerski Omladinski  Pokret) postoji mogućnost učenja stranih jezika na jedan malo drugačiji način.

“Imamo organizovanu aktivnost  druženje na stranim jezicima, gdje  se ne radi o klasičnom kursu jezika već opciji da se strani jezik govori direktno sa strancima. U pitanju su aktivne igre, kreativno izražavanje, gledanje filmova, diskusije na razne teme, a sve na engleskom, njemačkom ili francuskom”, objasnio nam je Mirza Bišćević iz POP-a. “Cijena prve upisane radionice je 20 KM mjesečno, svaka sljedeća je 10 KM”.

Ako vas ipak više zanimaju neke druge sekcije koje uključuju i fizičku aktivnost, tu je širok izbor istih uz, opet, veoma povoljne cijene.
Tako u Zdravo da ste možete učiti plesati hip-hop, brejk dens, moderne i latino plesove, vježbati aerobik ili, sve popularniju, zumbu. Cijene ovih aktivnosti su 15km mjesečno, a ako se odlučite da pohađate još neku aktivnost u centru, to plaćete samo 60% od pune cijene. Također, djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida plaćaju 50% cijene.

U POP-u, kao i u organizaciji Omladinski savjet Banjaluke,  postoji i sekcija akro- balans, vještina u kojoj se kombinacijom različitih pokreta tijela stvara psihička i fizička ravnoteža, tehnika gdje jedna osoba stoji, i drži još jednu ili dvije osobe na sebi, vježbajući tako samopouzdanje i čitavo tijelo.

Pored navedenih postoje i brojne druge sekcije i kursevi, što bi se reklo : za svakoga po nešto. Između ostalih, to su kursevi računara,  radionice bubnja i udaraljki, škola tradicionalnih instrumenata, škola slikanja, škola gitare, škola za film i pozorište, škola za menekene i fotomodele.. U ZDS jednostavno možete doći na druženje uz stoni tenis, stoni fudbal, igrice na plej stejšnu, besplatan internet.

Bitna je i činjenica da u Omladinskom savjetu Banjaluke možete dobiti podršku za izražavanje neke vaše vlastite ideje, u vidu infrastrukture, opreme, osoblja i prostora, pa vam više ni to ne može biti izgovor.

Za koju god od ovih aktivnosti da se odlučite, pored njenog primarnog opisa, svaka pruža priliku za nova poznastva, druženja, razvijanje komunikacijskih vještina i rada u grupama. Ako pored ovoga želite da budete i društveno korisni i svojim radom doprineste dobrobiti određene grupe ili zajednice, tu je širok spektar mogućnosti volonterskog rada.

 Omladinsko- komunikativni  centar Banjaluka (OKC) ima vrlo razvijenu mrežu volonterskih aktivnosti.
“ Kod nas je lokalni volonterski servis u Banjaluci, i imamo veoma razvijenu mrežu mogućnosti volontiranja kao što su lokalni volonterski servis, ljetni volonterski kampovi, razmjena volontera na regionalnom i međunarodnom nivou, humanitarne aktivnosti, mali grantovi i sl” ,  rekao nam je Miodrag Milojević, program menadžer u OKC-u.

I preko ZDS možete volontirati u Banjaluci ali i u nekim državama Evrope, kao što su Francuska, Češka, Danska, Austrija..

“Bavimo se program volonterizma i mobilnosti mladih. Taj program često podrazumijeva volonterske akcije koje su lokalnog karaktera, najčešće su to humanitarne akcije. Takođe sarađujemo sa EVS evropskim volonterskim servisom, gdje mladi iz Evrope imaju mogućnost da dođu ovdje kod nas da volontiraju i, isto tako, naši mladi odavde mogu da idu u zemlje Evrope i tamo da volontiraju, kratkoročno, do 3 mjeseca, ili dugoročno, do godinu dana,” priča Hajderova.

Ukratko sam opisala neke od pregršt načina na koji  možete biti aktivni članovi omladinskih organizacija. Ukoliko ste ipak za neke kratkoročnije avanture, tu su mnoga dešavanja poput koncerata, žurki, predstava, različitih izložbi, a sve po pravoj studentskoj cijeni, nerijetko i potpuno besplatno.

I još je bitno napomenuti saradnje nekih od organizacija sa sličnima iz regiona, što pruža mogućnosti razmjene mladih, seminara i radionica u drugim državama. Ovi troškovi su većim dijelom briga organizatora, tako da predstavljaju odličan način za putovanja i upoznavanja novih kultura i naroda.

Bilo kako bilo, mogućnosti je mnogo. U zavisnosti od toga da li ste za umnu ili fizičku aktivnost, ili jednostavno za zabavu i opuštanje, izaberite  mjesto za vlastito izražavanje , i otkrijte ljude sličnih interesovanja. Poslije se uvijek može na pivo!

 

 

eTrafika.net – S. Terzić

Napiši komentar