fbpx

U septembru prošle godine obećan je novac zbog ogromnih posljedica coronavirusa, mraza i suše. Pa je prebačen u ovu godinu. A budžet nije usvojen. Igra mačke i miša traje

Piše: Interview.ba

U prijedlogu budžeta Federacije za ovu godinu za poljoprivredu je izdvojeno 19 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

Podrži eTrafiku

Pohvalio se ovim zadnjih dana februara u Mostaru federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i dodao da će zajedno s budžetima općina i kantona na račun poljoprivrednika ići čak preko 160 miliona KM.

Da je iko povjerovao u ovu vijest, vjerujemo da bi poljoprivrednici izašli na ulice. I to ne da prosvjeduju, već da proslave rekordne svote koje će konačno dobiti. No, iznevjereni i prevareni, prešutjeli su ovu „veliku vijest“.

Ministar „Obećanje“

U seprembru prošle godine ministar Dedić, koga u šali poljoprivrednici zovu „ministar Obećanje“ obavijestio je poljoprivrednike da će Vlada Federacije BiH izdvojiti 15 miliona pomoći u poljoprivredu, zbog ogromnih posljedica, izazvanih dijelom pandemijom coronavirusa, ali i sušom, te prošlogodišnjim mrazevima.

Obavijest Vlade FBiH o dodjeli novca

Potvrdila je to i federalna Vlada, te na zvaničnoj stranici 20. septembra objavila kkko je na hitnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu iz Fonda za stabilizaciju privrede, u iznosu od 105.000.000 KM i to na ministarstvo energije, poljoprivrede i razvoja, odnosno poduzetništva.

Prema toj odluci, ministarstvu poljoprivrede (poticaji za poljooprivredu) razrezano je 15 miliona KM.

Zvanično saopćenje s telefonske sjednice 20. septembra 2021. (Izvor: Vlada FBiH)

No, do danas, niti jedna KM nije stigla na račun poljoprivrednicima. A od 15 miliona ostao je samo nadimak ministra Dedića – Obećanje.

U agoniji smo

U međuvremenu je ministar, zajedno sa vjernim suradnicima, pomoćnicima i savjetnicima dodijelio čak 90 miliona (naših) para privatnim kompanijama koje su tokom pandemije obećale da neće, pa jesu, otpuštale radnike. Na ovu su nezakonitost upozorili revizori. No, bez rezultata. Osim, ako ne računamo da su se  ministar  i njegovi suradnici obrušili na federalne revizore i neizravno poručili da vjeruju samo svojim, dakle internim revizijama.

Kako je vrijeme odmicalo, bilo je jasno da od tih 15 obećanih miliona neće još zadugo (ako ikada) biti išta. Zapelo je u procedurama, zakonu, različitim viđenjima kako podijeliti novac.

Na vrijeme su svojih 45 miliona dobili obrtnici u poljooprivredi, no, proizvođači u primarnoj i prehrambenoj industriji još čekaju. I priznaju da gube nadu.

Od septembra do decembra održano je niz sastanaka sa federalnim ministrom i tri reprezentativna udruženja – Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, Udruženjem poljoprivrednika i Seljačkim savezom. Tražili smo modele kako implementirati tih 15 obećanih miliona. No, onda nam je rečeno da to neće baš ići lako, jer to nije po Zakonu o novčanim podrškama – kaže za Interview. ba Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Kahriman: Izgubili smo vrijeme

On objašnjava da je sastanak bio krajem decembra, da je već bilo jasno da je budžetska godina pred kraj.

Jedina varijanta je bila ona koju je nudio ministar Dedić da se tih 15 miliona stavi na poziciju kapitalnih ulaganja. No, nismo postigli dogovor i onda je odlučeno da se isplate izvrše obrtima u poljoprivredi. A za poljoprivredu je odlučeno da nema zakonskih akata za preraspodjelu i vraćeno je Vladi. Pod uslovom da se ta sredstva planiraju u ovogodišnjem budžetu za poljoprivredu. To je predviđeno nacrtom budžeta za ovu godinu – objašnjava Kahriman.

Osobno, kao nam kaže, možda je to i bolja verzija jer bi tih 15 miliona na 24.000 uposlenih bio simboličan iznos.

Kaže i da je optimista i da vjeruje da će ove godine kroz povećanje budžeta u ministarstvu poljoprivrede dobiti taj nova.

Protekla godina je bila 29 feninga po litri mlijeka, 400 KM po tovu. Mogu očekivati u ovoj godini, imamo povećanje budžeta na osnovu tih nneiskorištenih sredstava, možemo očekivati 35 feninga za mlijeko, 500 za tov i tako dalje. Koliko sam shvatio i Vladu i zaključak Vlade još nikom nije jasno, ali je tako – dodaje Kahriman.

Na pitanje osjeća li se prevarenim kaže:

Osjećam se prevaren ako gledam globalno poljoprivrednu proizvodnju zato što su samo obrti dobili pomoć, ali ne i svi drugi koji mogu dobiti podršku. Nemamo jer budžet nije usvojen. Mi smo u agoniji, znamo da nećemo dobiti sredstva koje trebamo dobiti. Znamo da smo izgubili vrijeme. Niti imamo budžeta niti program podrške. Imamo samo silna obećanja kad izađu pred kamere da se svi hvale da podržavaju poljoprivredu, a mi nemamo novaca na raspolaganju radi procedura – dodaje.

Pitanja bez odgovora

Problem su pokušali riješiti zastupnici federalnog Parlamenta  – SDP-ov Irfan Čengić, te Sanela Klarić iz Naše stranke. Oboje su upozoravali kako se vlast, te konkretno ministar Dedić poigravaju s poljoprivrednicima.

Čengić je uputio zastupničko pitanje u kojem je od Dedića tražio da dostavi detaljne informacije zašto nije realizovano 15 miliona KM koje su bile osigurane i namijenjene za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji na 280. sjednici Vlade FBiH održanoj 9. septembra 2021. godine.

U ovakvom vremenu teških uslova za poljoprivredu, oteti 15 miliona od poljoprivrednika je nedopustivo. To je direktno ugrožavanje egzistencije hiljadama ljudi koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju – istakao je Čengić.

On je upozorio da trenutno ne postoji strategija poljoprivrede, o čemu je ranije tražio zvanične odgovore zajedno sa kolegicom Sanelom Klarić. Smatra pogrešnim što su stotine miliona KM podijelile bez zakonski važeće strategije.

Strategiju u skladu sa članom 5. Zakona o poljoprivredi usvaja Parlament FBiH za period od najviše pet godina. Strategija je istekla 2019, Parlament nije usvojio novu, a Vlada nezakonitim zaključcima produžava isteklu strategiju iako čak ni Parlament nema ovlasti za to – dodao je Čengić.

Čengić i Klarić: Upozorili i traže odgovore

Upozorio je na apsurd da se u ovoj godini radi tek nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021-2027. godina, a već tri godine nemamo strategiju, već se radi izvan zakonskog okvira.

Odgovor, kako nam je rekao, nije dobio.

Sanela Klarić upozorila je da smo upravo pred proljetnom sjetvom, poskupljenjima koji prijete normalnom funkcioniranju života, no i pred činjenicom da nepomaganje poljoprivrednicima i ignoriranje njihovih problema može izazvati nesagledive posljedice po cjelokupan proces proizvodnje hrane u FBiH.

Iz ovog razloga tražim hitno djelovanje u pravcu da se neraspoređena sredstva iz 2021. godine stave na raspolaganje poljoprivrednicima u FBiH – poručila je Klarić.

Nakon ovih apela trajala je duga šutnja, pa su se ovih dana iz ministarstva poljoprivrede konačno smilovali i odlučili da zajedno s poljoprivrednicima obrate javnosti.

Umjesto ministra čuli smo njegovog savvjetnika Husniju Kudića, zatim Ahmeda Džubura, predsjednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te predstavnike poljoprivrednika. Zajednički su zatražili održavanje hitne tematske sjednice zbog razmatranja aktuelnog stanja u poljoprivredi.

O 15 miliona ni riječi. Pa su u međuvremenu pisali i poljoprivrednici.

Zahtjevamo da se sredstva u što kraćem roku, a u skladu sa Odlukom Vlade, koja je bila donesena, distribuiraju svim registovanim proizvođačima u iznosu od 25% od ostvarene proizvodnje u tekućoj godini. Napominjeno da je ovo HITNA i neophodna mjera kooja ima za cilj spas proizvodnje, pripreme za jesenju sjetvu, nabavku stočne hrane i predstavlja posljednju šansu za opstanak proizvođača – stoji između ostalog u pismu koje su poljoprivrednici poslali ministru u septembru prošle godine.

Pismo poljoprivrednika

Odgovor nikad nisu dobili, baš ni kad su nekoliko puta pitali gdje je obećanih 15 miliona.

Ako vi kao novinari ne možete ući u trag gdje su ti milioni, kako ćemo mi. I da unaprijed znate, dobit ćete vrlo komplikovane odgovore. To je kao prebačeno u budžet za ovu godinu jer je kao bilo nemoguće to podijeliti – upozorio nas je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ističe kako su poljoprivrednici bili zadovoljni da su nakon korone, mraza,  pa suše dobili i toliko.

Čekali smo isplatu, dobili neko objašnjenje i na kraju se izgubio trag tom novcu. Pitali smo i kad su obrtnici dobili u rekordnom roku, ali to nije u redu. Imate zadruge koje nisu obrti, firme, koji su primarni poljoprivredi proizvođači. Pošto je prošao rok, ruku na srce, nisam optimista da ću taj novac dobiti – kaže nam Bićo.

Bićo: Rok je prošao

Poljoprivrednici više, dodaje, ne vjeruju neuvjerljivim odgovorima. I obećanjima da će sve biti u redu kad bude usvojen budžet.

Ne znam šta bih Vam rekao. Sramno. Očekivali smo da će budžet biti usvojen. Prošla godina je pokazala u kojim je problemima poljoprivreda, s kasnim mrazevima kad je uništeno voće i povrće, pa je došla suša, gdje su stradale žitne kkulture. Za ovo su odgovorni svi, ministar i kompletna Vlada. Ne žive oni na drugoj Planeti vidjeli su šta se dešava. A sve je skuplje – od goriva, mineralnih đubriva, koncentrata. Svaki dan nove cijene. Plaćamo gorivo 2,70 kao da traktor voziš na auto putu. O svemu se tome trebalo ranije razmišljati. Kao da zidu pričate. Čitav svijet se zabavio šta će za hranu, samo mi ništa – naglašava Bićo.

Dodaje i ako je poseban problem što nemamo ni strategije, nego se vodimo onom od prije 2 godine, koja više nije važeća.

Niko nema vizije, pameti, bave se stvarima koje su njima u interesu. A mi se hrvemo da se zaštiti domaća proizvodnja. Ne može čovjek razumjeti da smo od gotovine napravili veresiju. Imaš zemlju, vodu, vrijedne ljude… Našli su pare da pomognete i sanirate lopvluke u bolnicama, a ovdje niste u stanju – zaključuje Bićo.

A nova strategija?

A ministar Dedić s druge strane naveliko priča kako je cilj nove strategije  unaprijediti sistem direktnih plaćanja, napraviti bolji balans između direktnih plaćanja i podrške konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, dodatno ukazati na pravce poboljšanja institucionalnog ustroja i djelovanja, a posebno koordinacije politike između različitih nivoa vlasti u FBiH s obzirom na trenutno neracionalno i neusklađeno provođenje mjera podrški“.

Iza ovih kompliciranih, uglavnom od prije prepisanih velikih riječi, nema odgovora na pitanje – a kad ćemo dobiti novu strategiju.

Posljednjih mjesec dva uglavnom je usmjeren na šetnju „po terenu“, a dobroupućeni kažu da je otpočeo aktivnu izbornu kampanju, jer želi zadržati postojeće funkcije ili ići čak i „nivo više“.

U pauzama teških razgovora s poljoprivrednicima, koji su zaista u očajnoj situaciji, našao je tako razlog da prošle godine, u vrijeme najvećih suša zajedno s predsjednikom svoje SDA Bakirom Izetbegovićem otvori sportsku dvoranu u Krajini, u bihaćkom naselju Orašac.

Dedić otvara sportsku dvoranu u Bihaću

Početkom marta u Odžaku je s predstavnicima mlinarske industrije obavijestio da je na posljednjoj sjednici Vlade zadužena Federalna direkcija robnih rezervi da pripremi odluku da se svakom proizvođaču dodijeli 50 litara goriva po hektaru obradive površine, kako bi se spasila poljoprivreda.

Ako je to strategija, onda se previše papira i troši pišući o svim besmislenim podvizima ministra i njegovog ministarstva.

Napiši komentar