fbpx

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a. d. Banjaluka, koji su puna 22 dana u generalnom štrajku (od 10. februara), zbog čega je opstanak preduzeća doveden pod znak pitanja, tvrde da su ostali bez ičije podrške, jer ih, kako sami govore, osim medija više niko i ne obilazi.

Piše: A. Pisarević; Fotografija: V. Stokić

Oni su u štrajku od kada im nisu uvaženi zahtjevi koji se tiču redovne isplate plata, uplaćivanja doprinosa koji im kasne preko šest godina. Posebno ih pogađa, kako kažu, selektivna isplata zarada za pojedine privilegovane kolege koji dobijaju kompletne iznose plata odjednom, dok se ostalima sve cjepka u četiri rate. Predstavnici sindikata kažu da postoji polarizacija između dijela radnika bliskih direktoru koji uživaju brojne privilegije i ostalih, koji su u daleko lošijem položaju. Zato insistiraju na smjeni direktora. Štrajkom i obustavom rada u cijeloj firmi, štrajkači okupljeni oko sindikata zahtijevaju da im se ispune uslovi ili će izaći na ulicu.

Podrži eTrafiku

Međutim, nakon 22 dana, situacija je nepromijenjena, preduzeće ne radi i ne može da ispuni narudžbe prema klijentima.

“Ništa se konkretno ne dešava da bi se ova naša jako teška situacija i problemi riješili. Štrajk nam više nije plaćen jer je istekao zakonski rok od 12 dana. Vršilac dužnosti direktora Željko Ubiparip nas nagovara da prekinemo štrajk, a odbija da podnese ostavku”, rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Miroslav Gnjatović.

Dodaje kako sada čekaju 8. mart, kada će se zatvoriti konkurs za izbor i imenovanje novog direktora.

“Nećemo odustati dok nam se zahtjevi ne ispune. Jasno smo iznijeli stav da se sa sadašnjim menadžmentom firme ne može naprijed i ne vidi izlaz iz ove situacije. Jasno smo mu rekli da nikad više neće imati naše povjerenje, jer je zloupotrijebio svoj položaj i sve radnike. Za sve ovo vrijeme v.d. direktor nije nijednom pozvao štrajkački odbor i radnike na pregovore kako bi se pronašlo rješenje za ove problem”, rekao je Gnjatović.

On priča da je inspekcija rada dolazila 24. februara i utvrdila nepravilnosti oko radnih ugovora, plata i koeficijenata, ali niko ne preduzima ništa konkretno da bi se prekinule sve nezakonite radnje u Centru.

“Zato smo Ministarstvu unutrašnjih poslova i Okružnom javnom tužilaštvu poslali dokaze koje imamo o nezakonitim radnjama i falsifikovanjima. To nam je rekla i radna inspekcija nakon njihove istrage. Nažalost, mi moramo da budemo i inspektori i policajci i tužioci itd. jer Vlada i ostali koji su nadležni nemaju sluha ni volje da rješe ove problem”, kaže on.

Najavljuje i radikalnije poteze.

“Ako se ovo još koji dan nastavi bez reakcije Vlade Srpske, odnosno nadležnih institucija bićemo primorani na radikalnije mjere, izlazak na ulicu i drugo. Normalan čovjek zna da je najveća prijetnja za propast, likvidaciju ili uništenje bilo koje firme milionsko zaduženje, a ne šuplja priča. Cifre o milionskom zaduženju sve jasno govore. Žalosno je da politika i nadležne institucije podržavaju nerad, krađu, nezakonite radnje, malverzacije i sve što normalnom čovjeku ne bi palo na pamet da radi”, kaže on.

Dugovanja centra porasla su proteklih godina na tri miliona maraka. Ugovori o radu nisu u skladu sa zakonom, a postoje brojne neusaglašenosti koeficijenata. Decembarsku i januarsku platu radnici još nisu dobili, a februarsku bi po zakonu morali dobiti do kraja marta.

U međuvremenu, javnosti se saopštenjem obratilo 50 radnika Centra koji ne podržavaju kolege koje su već 22 dana u štrajku.

“Neki članovi Centra koriste se neistinom, poluistinom i manipulacijom jednog dijela radnika, kao i šire javnosti, kako bi se lično obračunali sa direktorom i menadžmentom. Centar zbog toga trpi ogromnu štetu, a samim tim može biti narušeno i stanovanje lica sa invaliditetom. Zbog velikog broja iznesenih neistina, treba da se sasluša i veliki broj njihovih neistomišljenika. Jedini realan problem kojim bi trebalo da se bavi Sindikalna organizacija su plate i doprinosi za nezaposlene radnike i politička zapošljavanja radnika koja su jednim dijelom doveli do još teže situacije. Zbog očigledno ličnog obračuna, pojedinci se stavljaju u položaj sindikalaca, inspektora, policajaca, sudija, ministra i samouvjereno obećavaju i garantuju sve i svašta”, navode radnici, koji su uz saopštenje dostavili i svoje potpise.

Dodali su da veliki broj stanara podržava aktuelnog direktora i mendžment u iznalaženju rješenja za probleme sa kojima se susreće Centar.

“Jedina zamjerka je ta što je menadžment dugo vremena ljudski podržavao i izlazio u susret nekim radnicima koji, nažalost, danas rade protiv svih nas”, poručili su oni.

V. d. direktora Ubiparip za naš portal je više puta ponovio da se iza svega kriju privatni interesi radnika koji su u sindikatu i koji su od njega tražili lične usluge kako bi napredovali ili zaposlili članove porodice.

“Ne bježim od svog dijela odgovornosti ako je ima, ali nema diskriminacije radnika niti bilo kakvog vrijeđanja od moje strane. Svako ko je tražio, kome je trebalo novca, akontaciju na platu, svima sam izlazio u susret. Stanarinu nisam smanjio, ona se nije ni plaćala dok nisam došao. Jedno šest mjeseci samo se dogovarali da se krene sa plaćanjem i od tada prihodujemo oko 70.000 maraka godišnje baš iz tog izvora. Sedam godina sam tu, nije bilo pobune sve ovo vrijeme. Prije toga, bilo je svaki čas. Sad odjednom ništa ne valja, kada je Vlada Srpske krenula da nam pomaže”, rekao je Ubiparip i dodao da sa štrajkačima nema dogovora niti među njima ima sagovornika.

Na pitanje šta je do sada učinjeno da se riješi ova situacija, u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske ponavljaju samo da je većina zahtjeva radnika u isključivoj nadležnosti rukovodstva Centra, odnosno Nadzornog odbora i direktora.

“U 2020. godini Кompenzacioni fond RS je Centru odobrio i uplatio sredstva u iznosu od 238.000 КM i 15.476 КM. Takođe, značajna izdvajanja sredstava za rad Centra obezbijedio je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Prijedor, koji je u 2020. godini uplatio iznos od 180.000 КM. Vlada je realizovala jedan od najvećih zahtjeva i odobrila odgodu plaćanja dospjelih poreza i doprinosa na određeni period (do oporavka) i uplatila sredstva u iznosu od 142.274 КM za penzionisanje radnika koji su ispunili uslove za odlazak u starosnu penziju, kao i za nabavku repromaterijala čime su stvoreni uslovi za nastavak procesa rada”, rekli su u Ministarstvu.

Takođe, ponovili su i da je prošle godine Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite doznačilo i uplatilo Centru 84.755 КM u svrhu izmirenja duga Centra prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a onda je Vlada Srpske u decembru dala saglasnost na plan utroška sredstava u iznosu od 90.000 КM za isplatu dobavljača i obezbjeđenje repromaterijala za izradu reklamnog materijala u cilju završetka poslovne godine. Vlada Srpske je krajem oktobra 2021. godine donijela zaključak obezbjeđivanju sredstava za izmirenje obaveza prema radnicima Centra koji ispunjavaju uslove za penzionisanje u iznosu od 142.274 КM koje su uplaćene u decembru.

“Predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite održali su sastanak sa radnicima 14. februara u prostorijama Centra, kada su saslušani svi njihovi zahtjevi, te su im pojašnjene pojedine zakonske odredbe i upućeni su u pojedine procedure i nadležnosti u cilju ostvarivanja prava. Pojašnjeno je da Ministarstvo ne vrši inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada Centra, niti u tom pogledu ima nadležnosti da preduzima pojedine mjere. Ministarstvo nije nadležno niti može da utiče na dužinu trajanja štrajka, jer je isto isključivo stvar pregovora i dogovora uprave društva i štrajkačkog odbora u skladu sa Zakonom o štrajku”, rekli su u ovom ministarstvu.

Napiši komentar