fbpx

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida (ranije Zavod za distrofičare) stupili su jutros u 7.30 časova u generalni štrajk i obustavili proizvodnju.

Piše: A. P.

Oni su najavili da će štrajk trajati sve do ispunjenja njihovih uslova, isplate plata i uplata doprinosa, te zatražili smjenu v. d. direktora Željka Ubiparipa i privremenog Nadzornog odbora.

Foto baza

“Sjedimo od jutros i čekamo reakciju nadležnih. Odlučno tražimo da nam se ispune zahtjevi”, rekao je Miroslav Gnjatović, sindikalni povjerenik zaposlenih u Centru.

Radnici ovog preduzeća još uvijek nisu dobili decembarsku platu, a tvrde da se novac koji pristiže troši nezakonito, zbog čega su zatražili i da se pod hitno mijenja rukovodstvo. Takođe, doprinosi za zaposlene nisu uplaćeni punih šest godina.

Prethodno su održali štrajk upozorenja, 25. januara na kojem su iznijeli svoje probleme i zahtjeve. Radnici su još jednom ukazali na problem sa isplatom plata, neuplaćivanjem doprinosa, postojanjem dva falsifikovana Pravilnika o radu i ostalim nezakonitim radnjama kako njega tako i njegovih bliskih saradnika.

“V.d. direktor je čak i medijima potvrdio postojanje dva Pravilnika, a pismeno je potvrdio neselektivnu isplatu plata. Svojim saradnicima je isplaćivao pune plate jer navodno imaju kredite, dok su ostalim radnicima kasnile po četiri plate a i njih je do intervencije Ministarstva isplaćivao u četvrtinama. Na naše molbe i zahtjeve, inspekcija nije htjela da reaguje. Poslali su Republičku inspektorku rada i zaštite na radu, izvjesnu Darijanu Đorđević koja je izjavila da nije nadležna za ukazane nepravilnosti”, rekao je on.

Sindikalci su upozorili da privremeni Nadzorni odbor čiji je predsjednik Nenad Sadžak, koji je kako tvrde, pašanac v.d. direktora, ni na koji način nije opravdao niti negirao direktorove greške i propuste, te želi da raspiše novi konkurs za direktora.

“Distrofičari” u generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva

Gnjatović: “Više radnika je svjedočilo da je direktor ošamario invalida amputirca”

Centar grca u dugovima, radnici optužuju direktora za prijetnje i malverzacije

centar

 

Napiši komentar