fbpx

U slučaju bolesti, studenti banjalučkog Univerziteta prepušteni su na milost i nemilost medicinskih radnika u odjeljenjima Doma zdravlja u Banjaluci, jer u okviru Univerziteta ne postoji studentska ambulanta. Alternativno rješenje je da se studenti mogu registrovati kod porodičnog ljekara sa uvjerenjem iz CIPS-a o privremenom mjestu prebivališta.

Dr Ljubica Jelovac, specijalista opšte medicine, kaže da osoblje Doma zdravlja u Banjaluci uvijek izlazi u susret studentima koji nisu iz Banjaluke, i da nema nikakvih problema kada im se studenti obrate.

„Potrebno je da studenti budu prijavljeni u Banjaluci da bismo ih mogli ovdje registrovati. Međutim, ako je student već prijavljen u mjestu stalnog boravka, nema potrebe da se prijavljuje i ovdje. Dovoljno je da se javi jednom od doktora kome će se kasnije obraćati za sve druge preglede. Također bih istakla da nikada ne vraćamo studente, obavljamo preglede bez obzira da li je student registrovan ili ne“, priča dr Jelovac.

Foto baza

Uprkos ovome, kada je praksa u pitanju, situacija nije baš najjasnija. Od ambulante do ambulante, različite su reakcije doktora kao i njihovi zahtjevi.
Dragana Stevanović iz Trebinja, studentkinja Pravnog fakulteta u Banjaluci, ispričala nam je svoje iskustvo iz banjalučkog Doma zdravlja.

„Kada sam se obratila u ambulantu nisam bila ovdje prijavljena. Nisu odbili da me pregledaju, ali je medicinska sestra tražila da svoj karton iz Trebinja prebacim u Banjaluku. Nakon što sam o tome obavijestila svoga porodičnog ljekara u Trebinju, ona mi je objasnila da to nije moguće. Poslije toga sam otvorila karton i u Banjaluci, i prijavila se i ovdje kod porodičnog ljekara“, priča Stevanovićeva.

Problem liječenja studenta privremeno je riješen na način da se oni mogu prijaviti i u Banjaluci, i ta odluka trebalo bi da važi u ambulantama u svim dijelovima grada. Međutim, očigledno je da mnogi radnici Doma zdravlja u Banjaluci nisu upućeni u ovu odluku, te se dešava da se studenti koji nisu iz Banjaluke susreću sa različitim problemima kada se obrate za pomoć.

„Čula sam da medicinski radnici zahtijevaju da studenti koji nisu iz Banjaluke izvade ovdje karton da bi mogli da se liječe. Otišla sam u ambulantu u naselju u kome živim da se raspitam šta mi je potrebno da bih izvadila karton. Tamo sam naišla na nimalo ljubaznu medicinsku radnicu koja mi je rekla da to ne ide tako, da ne mogu imati karton u svakom gradu u kojem poželim. Odustala sam od otvaranja kartona. Poslije nekog vremena sam se razboljela i obratila se ambulanti u drugom naselju. Pregledali su me bez problema i nisu mi tražili karton“, kaže Vedrana Tošić sa Sokoca, studentkinja Fakulteta Političkih nauka u Banjaluci.

U okviru banjalučkog Univerziteta već duže vrijeme pokreće se priča o osnivanju studentske ambulante. Nažalost, još uvijek se sve samo na priči i završava.

„Univerzitet se u nekoliko navrata obraćao nadležnom Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite. Odgovor je uvijek bio da je prepreka postojeći koncept porodične medicine, koji se kod nas primjenjuje. Mišljenja smo da to nikako ne bi narušavalo ovaj koncept, jer bi studentska ambulanta mogla da bude u sastavu Doma zdravlja Banja Luka. Ambulanta bi, pored pružanja primarnih zdravstvenih usluga, omogućila studentima i pružanje nekih specijalističkih usluga, kao što su ginekolog, psiholog, psihijatar i sl. Isto tako bi se studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci mogli aktivno uključiti u rad ove ambulante, što bi im omogućilo praksu, ali i volonterski rad”, rekao je Prorektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Draško Marinković.

Predsjednica Studentskog Parlamenta u Banjaluci Danica Kojić kaže da je Studentski Parlament pokretao inicijativu o osnivanju ambulante.
„U proljeće prošle godine mi smo pokrenuli priču o osnivanju ambulante. Međutim, za otvaranje nove, ili za renoviranje nekih postojećih prostorija potrebno je mnogo novca, tako da će to sačekati izgradnju četvrtog paviljona čijim je projektom planirana ambulanta“, ispričala nam je Kojićeva.
Izgradnju ambulante finansiraće Vlada RS koja finansira i gradnju četvrtog paviljona. Prema riječima predsjednice Studentskog Parlamenta Vlada RS podržava zahtjeve studenata, mada se prijedlogom Ministarstva prosvjete i kulture RS o osnivanju ambulante studenti ne mogu nadati skorijem rješenju ovoga problema.

„Imali smo podršku Vlade kada smo se obratili sa ovim zahtjevom. Oni su potpisivali i ugovore, međutim to je sve stalo kada su rekli da će studentska ambulanta biti izgrađena u četvrtom paviljonu“, objašnjava Kojićeva.

I dok studenti čekaju da se izgradnjom četvrtog paviljona trajno riješi problem studentske ambulante u kojoj bi se mogli nesmetano liječiti, ostaje nada da će ovo planirano rješenje zaista biti i konačno, te da će u neko skorije vrijeme moći na jednostavniji način doći do ljekarske pomoći.

 

 

eTrafika.net – S. Terzić

Napiši komentar