fbpx

Ako se bude zdravo i živo ravnatelj SKB-a Ante Kvesić možda ostane još jedan mandat na čelu SKB-a Mostar, s obzirom koliko se sredstava u bolnicu sprema i naprid i sazad. Uz Federaciju gdje su se SDA i HDZ dogovorili da refrešaju bolnice, a koja će po žurnoj proceduri, uz ostale, SKB-u poslati 63 milijuna maraka, stiže i dodatnih 10,6 milijuna kaemova iz Hrvatske.

Piše: hercegovina.info

Izvjesno je da bi se ravnatelj mogao i predomisliti, pa povući onu nedavno izrečenu na televiziji za marku i nacionalno ukrućivanje da odlazi, te ostati bar još sedam mandata ravnatelj.

Podrži eTrafiku

Sveučilišna klinička bolnica Mostar, na čelu s Antom Kvesićem u narednom razdoblju dobiti će 63 milijuna maraka od federalne Vlade, koja će tridesetak milijuna prebaciti i bolnici kojoj je na čelu prva dama SDA. HDZ i SDA ovime su još jednom zapravo dokazali da problema oko dogovora oko raspodjele proračunskih sredstava nikada nisu imali. O svemu drugome se ne mogu dogovoriti.

Vlada Federacije će za implementaciju konsolidacija i/ili restrukturiranje sveučilišno-kliničkih bolnica izdvojiti 125 milijuna KM i to: Klinički centar univerziteta u Sarajevu: 32 milijuna KM, Univerzitetski klinički centar Tuzla: 30 milijuna KM i Sveučilišna klinička bolnica Mostar: 63 milijuna KM. Ako pažljivo zbrojite Sarajevo i Tuzlu vidimo iznos koji će biti poslan Mostaru.

Vlada Federacije ove će novce poslati bez da je preispitala ulogu sadašnjih ravnatelja u nagomilavanju dugova, bilo Ante Kvesića, bilo Sebije Izetbegović. 

Uz Federalnu Vladu i Plenkovićeva Vlada, koja se klima na tri zastupnika 11 izborne jedinice, će Svečilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine doznačiti oko 10,6 milijuna maraka.

Bolnici u Mostaru tako će za razdoblje siječanj-veljača biti doznačeno dva milijuna kuna jednokratno, a potom u razdoblju ožujak-prosinac po 3.8 milijuna kuna mjesečno za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, poručili su nedavno resorci iz Hrvatske. Glavnina tih sredstava završiti će kod ravnateljeva dobrog jarana Čujića, odnosno kod tvrtke Melcom, koja za ravnatelja, sudeći po javnim nabavama nabavlja sve „od igle do lokomotive“, a ne kod Hrvata kako reče Andrej Plenković.

Hrvati kao narod općenito od pomoći Vlade RH malo imaju, dok uglavnom inkasiraju pojedinci ili pak raznorazni KUD-ovi, te je većina sredstava prodipljena kroz odabrane diple.

Revizija iz Širokog


Što i kako Antiša radi ne zna se, niti se preispituje, niti će ravnatelj odgovarati za (ne)urađeno u zadnjih 30 godina. Sam sebi nabavlja što hoće, a zanimljivo je da će mu i reviziju financijskih izvješća raditi tvrtka iz rodnog mu Širokog Brijega, gdje mu sin ima i tvornicu lijekova.

Naime, za najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave usluga vanjske revizija financijskih izvješća Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić izabrao je tvrtku Sigma revizija iz Širokog Brijega. I iz te tvrtke i iz bolnice tvrde da je do odabira došlo javnim pozivom.

Sveučilišna klinička bolnica je revizora “nabavila” javnom nabavom, a uz Sigmu su se javili Revizija Fircon iz Mostara, Grant Thornton iz Banja Luke, Address iz Sarajeva i Orecons&Audit iz Zenice, koja je kao zakašnjela ponuditelju vraćena neotvorena. Ostali su ponuditelji odbijeni, a posebno je zanimljivo da je svima naveden isti razlog – broj utrošenih sati na konačnu reviziju, koji je kod Fircona i Addressa 320 sati, a kod širokobriješke tvrtke 296 sati.

Također, navodi se i da je Sigma revizija d.o.o ekonomski najpovoljniji ponuditelj s iznosom 11.700 maraka. Sigma revizija je osnovana u prosincu 2017., a ima dvoje zaposlenih, a u vlasničkoj strukturi je Josipa Grbavac, profesorica na Sveučilištu u Mostaru.

Upitani je je li tvrtka Sigma revizija završila vanjsku reviziju financijskih izvješća za 2021., i je li izbor ove revizorske kuće bio unaprijed dogovoren budući da su sve ostale kuće koje su se javile na poziv odbijene s istim razlogom – broj utrošenih sati iz SKB-a kažu da je sve po zakonu, i po precedurama javnih nabavki, istih osnih kojima ravnatelj nabavlja od jarana Čujića – slučajno.

„Revizija financijskih izvješća za 2021. je u tijeku, a završena će biti u ugovorenom  roku i objavljena na način predviđen Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH (predana nadležnim institucijama kao i godišnji obračun). Izbor revizorske kuće obavljen je kroz proceduru sustava javnih nabavki“, naveli su u odgovoru za Hercegovina.info iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Na adresi Sigme revizije nalaze se dvije tvrtke za reviziju Revizija d.o.o i Sigma revizija, a iste osobe se preklapaju u obje tvrtke. Direktorica Sigma revizije Josipa Grbavac, upitana je li bilo prethodnog dogovaranja da će njihova trvtka raditi reviziju SKB-a tvrdi da nije.

„Tvrtka Sigma revizija je kroz proces javnih nabavki poslala ponudu za Reviziju financijskih izvještaja za 2021. godinu za SKB Mostar”, pojašnjava Grbavac u pismenom odgovoru na naš upit. Ističe da je revizija financijskih izvješća SKB-a u tijeku, te će biti završena u roku.

Upitana o dvije revizorske tvrtke na istoj adresi, ističe: “Na adresi Fra Didaka Buntića 72 je sjedište tvrtke Sigma REVIZIJA, a Revizija d.o.o. je u postupku likvidacije”. 

Zanimljivo, kako je razvidno na portalima javnih nabavi usluge revizije od ove tvrtke prije dvije godine je nabavio i Perica Jelečević, također blizak HDZ-u BiH, a na čelu Županijske bolnice Orašje.

Sve njegove nabave

Ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić, kako smo pisali, ima još brojna prijateljska poduzeća s kojim ga vežu i javne nabave. Kvesićeva bolnica godinama skreće novce u tvrtku Melcom, gdje mu je dobar prijatelj Mate Čujić i osnivač i direktor, uz Miru Radišić, koja je također u osnivačkoj stukturi i upravi poduzeća. Ukupan prihod tog poduzeća zadnjih godina je skočio na nevjerovatnih 20 milijuna maraka, a većinom temeljem upravo ugovora i nabava sa bolnicom ravnatelja Kvesića.

Samo u prvom tjednu prosinca prošle godine SKB je naručio milijun maraka vrijednosti robe od Melcoma. Na upit da to prokomentira „kazao je da su sve nabave bolnice javne“. 

Osim prijateljskih tvrtki od kojih se rodovito nabavlja, Kvesići imaju i obiteljski biznis s lijekovima. Sin ravnatelja bolnice Blago Kvesić osim direktora je i jedan od osnivača Natura Pharma smještenog u širokobriješkim Mamićima Gornjim. Blago se, reći će Kvesići, mukotrpnim radom, a ne vezama i sazad, probio i na županijske liste lijekova sa širokobriješkom tvrtkom Natura Pharm, gdje mu je vrata odškrinula i Vlada i ZZO HNŽ.

Ravnatelj SKB-a Ante Kvesić u svemu gore navedenom ne vidi ništa sporno, no čini se ipak da se zasitio bolnice kojom ravna tri desetljeća.

„Uistinu dosta je. Pretpostavljam da je ljudima dosta mene, a i meni je dosta svih“, reći će nedavno ravnatelj u televizijskom nastupu. S druge strane dvocifrena višemilijunska dubioza bolnice kojom ravna će se lagano uplatiti iz naših džepova.

Napiši komentar