fbpx

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 odsto slučajeva povezuje sa Humanim papiloma virusom (HPV). Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, a ako se otkrije u ranoj fazi rak grlića maternice se može izliječiti. Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice u prosjeku tri žene umru od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini. Ovi podaci su više nego poražavajući, a dodatno zabrinjava i činjenica da veliki broj građana ne zna šta je HPV vakcina.

Piše: Snježana Aničić; Naslovna fotografija: Pexels

Upravo takvi podaci su bili glavna motivacija za Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (KS) da se krene sa implementacijom programa HPV vakcina. Prvi su u BiH koji su dali nalog za njihovu nabavku. U  2022. pokreću pilot vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 do 12 godina. Za početak je planirana nabavka 2.000 doza za 1.000 djece, a nadaju se da će njihov primjer slijediti i druga nadležna ministarstva u cijeloj državi.

Foto baza

“Program je pokrenut  na inicijativu Ministarstva zdravstva i ministra Vranića, jer je procijenjeno da je taj vid vakcinacije od velikog značaja za prevenciju raka grlića maternice. Ministar Vranić je, ovom prilikom, naglasio da dolaskom u Ministarstvo nije zatekao ovakvu inicijativu, ali ne isključuje da su određena udruženja predlagala provedbu ovakvog programa u KS”, rekla je Mirna Pecikoza, portparolka ovog Ministarstva.

Dodaje da se na ovaj način doprinosi ostvarivanju prava na tjelesnu autonomiju i ciljeve Strategije za ubrzanje eliminacije raka grlića maternice (SZO) prema kojem do 2030. godine države treba da postignu da 90 odsto djevojaka u dobi do 15 godina bude vakcinisano protiv HPV-a.

HPV vakcina velika nepoznanica

Veliki broj građana i građanki BiH nikada nije čulo za ovu vrstu vakcine ili o njoj ne znaju mnogo. To je još jedna stvar na kojoj je potrebno raditi kako bi se ukazalo na prednosti vakcinacije.

“U narednom periodu, primarni ciljevi Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će biti podizanje svijesti o prisustvu HPV infekcije, provođenje kontinuirane edukacije roditelja i djece o HPV vakcini kao i osiguravanju prava na besplatno i dobrovoljno vakcinisanje, uvođenje HPV vakcinacije za djecu školskoga uzrasta u program vakcinacije, obezbjeđivanje dostupnosti vakcinacije u KS i za ostale starosne grupe, te stvaranje navika za vršenjem redovnih godišnjih ginekoloških pregleda”, ističe Pecikoza.

Foto: Pixabay

Da su građani slabo upoznati sa značajem vakcine saglasan je i Dino Peco iz Službe za epidemiologiju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“HPV vakcine su svakako još uvijek novitet i u svijetu, a kod nas čak i nepoznanica. Možemo konstatovati da imamo manjak promocije zdravlja u svim zdravstvenim granama. Upoznati smo sa programom koji će započeti u Sarajevu, te svakako isti treba pozdraviti. Ispred službe za epidemiologiju Zavoda ćemo tokom 2022. godine, između ostalih, predložiti i taj plan, te eventualno kada se steknu uslovi poslati prema Ministarstvu”, rekao je Peco.

Od 2006. godine, u preko 160 zemalja je odobrena primjena HPV vakcina, te je uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

U RS sve stalo zbog korone

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od 2013. do 2017.  godine, od raka grlića materice oboljelo je 939 žena. U istom periodu, od posljedica je preminulo 247 žena.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo RS su upoznati sa pozitivnim efektima vakcinacije protiv HPV virusa. Tokom 2019. godine, započete su aktivnosti na uvođenju HPV vakcine u kalendar obavezne imunizacije u Republici Srpskoj, što je zaustavljeno izbijanjem pandemije i usmjeravanjem svih aktivnosti na odgovor na pandemiju.

Foto: Pixabay

“Omogućavanje vakcinacije protiv HPV-a, kao i uvođenje ove vakcine u program vakcinacije, ostaju i dalje jedan od prioriteta u radu Instituta. Opredjeljeni smo u namjeri da i ta vrsta vakcine bude dostupna u Republici Srpskoj, jer je razmatranje mogućnosti i planove za njenu primjenu kod nas, nažalost, usporila pandemija virusa korona. Rak grlića materice je bolest koja se može spriječiti. Promjene koje prethode ovoj malignoj bolesti mogu se jednostavno uočiti tokom preventivnih ginekoloških pregleda. Redovni ginekološki pregledi i dalje ostaju glavno sredstvo u zaštiti od raka grlića materice”, objašnjava Jelena Vujić iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prevencija na prvom mjestu

S obzirom na to da je riječ o karcinomu koji je u potpunosti izlječiv, ukoliko se uoči na vrijeme, poražavajuće je da žene zanemaruju redovne preglede te da pomoć ljekara potraže tek kada je bolest uznapredovala.

Humani papilom virus se prenosi polnim putem, a najčešće napada pacijentkinje koje su u reproduktivnom periodu, žene između 25 i 60 godina. Postoje aktivna i pasivna prevencija. Aktivna prevencija su pregledi i skrininzi, dok pasivnu prevenciju predstavlja vakcinacija protiv HPV-a.

BiH spada u zemlje s visokom incidencom ovog oblika karcinoma, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) čak 12 odsto smrtnosti kod žena je izazvano  karcinomom grlića materice.

Napiši komentar