fbpx

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci (ranije Zavod za distrofičare), sutra ujutro stupaju u generalni štrajk i obustavljaju proizvodnju sve do ispunjenja uslova.

Piše: A. Pisarević/Fotografije: V. Stokić

Ovo je za naš portal potvrdio Miroslav Gnjatović, sindikalni povjerenik zaposlenih u Centru koji je rekao da još uvijek nisu dobili decembarsku platu, a da se novac koji pristiže troši nezakonito, zbog čega su zatražili i da se pod hitno mijenja rukovodstvo.

Podrži eTrafiku

“Štrajk počinje ujutro u 7.30 časova i trajaće do ispunjenja uslova. Prethodnim štrajkom upozorenja, 25. januara, iznijeli smo svoje probleme i zahtjeve, međutim, nismo naišli na rješenje niti na bilo kakav pokušaj istog. Nastavljeno je kršenje naših elementarnih prava, ljudskih i radničkih, te problemi sa v. d. direktorom (op. aut. Željko Ubiparip) i privremenim Nadzornim odborom. Zahtijevamo njihovu smjenu i imenovanje novog direktora koji će zaista da se posveti rješavanju nagomilanih problema u našem preduzeću”, rekao je Gnjatović za eTrafiku.

Miroslav Gnjatović

On je istakao da su radnici jasno ukazali na problem sa isplatom plata, neuplaćivanjem doprinosa, postojanjem dva falsifikovana Pravilnika o radu i ostalim nezakonitim radnjama kako njega tako i njegovih bliskih saradnika.

“V.d. direktor je čak i medijima potvrdio postojanje dva Pravilnika, a pismeno je potvrdio neselektivnu isplatu plata. Svojim saradnicima je isplaćivao pune plate jer navodno imaju kredite, dok su ostalim radnicima kasnile po četiri plate a i njih je do intervencije Ministarstva isplaćivao u četvrtinama. Na naše molbe i zahtjeve, inspekcija nije htjela da reaguje. Poslali su Republičku inspektorku rada i zaštite na radu, izvjesnu Darijanu Đorđević koja je izjavila da nije nadležna za ukazane nepravilnosti”, rekao je on.

Sindikalci su upozorili da privremeni Nadzorni odbor čiji je predsjednik Nenad Sadžak, koji je kako tvrde, pašanac v.d. direktora, ni na koji način nije opravdao niti negirao direktorove greške i propuste, te želi da raspiše novi konkurs za direktora.

“Pored evidentnih činjenica o izuzetno kažnjivim krivičnim djelima koje vrši v. d. direktora sa svojim bliskim saradnicima, za šta imamo dokaze, i ignorisanja od strane inspekcije i svih nadležnih institucija, mi smo primorani da krenemo u štrajk prvo u našim prostorijama, a ukoliko i dalje naši zdravorazumski zahtjevi budu ignorisani i zamjenjeni iskrivljenim neistinama koje služe samo za dobrobit nekolicine, onda ćemo biti primorani na izlazak na ulicu”, rekao je on.

Sindikalci su definisali i zahtjeve i traže redovnu isplatu plata u cjelosti sa doprinosima i to svim radnicima, bez favorizovanja pojedinaca i ispitivanje odgovornosti i stručnosti rada v. d. direktora, njegovih bliskih saradnika, pored milionskih dugovanja i direktne krađe radnika, te ispitivanje rada privremenog Nadzornog odbora.

Opširnije o problemima u Centru čitajte u sljedećim tekstovima:

Centar grca u dugovima, radnici optužuju direktora za prijetnje i malverzacije

Gnjatović: “Više radnika je svjedočilo da je direktor ošamario invalida amputirca”

Napiši komentar