fbpx

Tačnih podataka o vakcinaciji sportista u Bosni i Hercegovini nema. Prema istraživanjima BBC-a, fudbalski menadžeri, Premijer liga, uprave klubova pa čak i političari razmatraju pitanja o vakcinaciji igrača. Također, navode i otpor dijela sportista prema vakcinama iz različitih razloga. Sportski klubovi i treneri u Bosni i Hercegovini se nisu željeli izjasniti o vakcinaciji njihovih igrača. Na naša pitanja odgovorio je samo Ramiz Husić, trener  fudbalskog kluba “Rudar” Kakanj. On navodi da se vakcinisao i smatra da je strah uzrok nevakcinisanja sportista.

Tekst: Ilma Husika i Amra Ahmetović; Foto: Mirsad Mujagić, MRK Sloga Gornji Vakuf- Uskoplje

Ramiz Husić, bivši reprezentativac BiH i sadašnji trener fudbalskog kluba “Rudar” Kakanj, vakcinaciju smatra kao obavezu svakog normalnog sportaša i čovjeka.

Podrži eTrafiku

“Vakcinisao sam se zbog sebe, svoje porodice i sigurnosti i zdravlja djece koju treniram”, rekao je Husić.

Trener  smatra da ima puno faktora koji utječu na vakcinaciju sportaša, a najbitnijim smatra strah.

“Najprije mislim da se sportaši ne žele vakcinisati zbog straha od neželjenih posljedica koje mogu biti negativne za njihovu karijeru”, kaže Husić.

Dodaje da kao trener dječaka i djevojčica ima veliki utjecaj na razvijanje njihovih stavova i mišljenja, te ih savjetuje da se čuvaju.

“I oni su svjesni pandemije, koriste sredstva za zaštitu. Mislim da kada dođe vrijeme da će se većina vakcinisati jer su i njihovi roditelji većinom to uradili”, zaključuje Husić.

Reprezentativac SAD i igrač rukometnog kluba “Sloga” Gornji Vakuf-Uskoplje, Amar Amitović, od svoje desete godine trenira rukomet. Za njega rukomet predstavlja jako bitnu ulogu u životu. Amar  navodi da se nije vakcinisao.

“Nisam u mogućnosti da se vakcinišem, zbog toga što sam prije nekoliko mjeseci imao virus”, kaže Amitović.

Smatra da su nuspojave nakon vakcinacije normalne i da se dešavaju i nakon ostalih vakcina. Navodi i da postoje različita mišljenja u vezi vakcinacije, ne samo kod sportaša nego i općenito.

“Ja mislim da kod sportaša vlada strah za vakcinacijom zbog određenih posljedica na njihov organizam”, istakao je Amitović.

Rukometni igrač Amar Amitović; Foto: Zvanična stranica MRK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje

Pomoćnik ministra za kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Marinko Tokić, navodi da ministarstvo nema informacija o vakcinaciji sportaša. On smatra da se nikoga ne bi trebalo pitati da li je vakcinisan ili ne, jer to je zadirnje u intimu svake osobe. Također, većina klubova u Bosni i Hercegovini nisu željeli da daju odgovor o stanju vakcinacije njihovih članova kluba. Unutar Odbojkaške akademije Kakanj postoje parametri vezani za vakcinisanje, no oni smatraju da problematika nevakcinisanja sportista treba ostati unutar kluba, sve do trenutka kada te podatke zatraže zvanične institucije.

Prema istraživanjima BBC-a, fudbalski menadžeri, Premijer liga, upravna tijela, pa čak i političari razmatraju pitanje vakcinacije igrača protiv korona virusa. Napadač West Broma iz Irske, Kalum Robinson, rekao je da neće biti vakcinisan, uprkos tome što je dvaput imao korona virus.

Manje od polovine igrača u većini klubova Premijer lige i Engleske fudbalske lige je vakcinisano. Uprava klubova želi da igrači budu vakcinisani sa obje doze, a Premijer liga razmatra da “nagradi” klubove čija je stopa vakcinacije protiv korona virusa visoka.

Trener Liverpula Jirgen Klop rekao je da je 99 odsto njegovih igrača vakcinisano i da ne razumije oklijevanje pojedinaca. U Škotskoj, BBC Sport prenosi, da su svi osim četvorice članova nacionalnog tima i osoblja primili dvije doze vakcine. U Engleskoj fudbalskoj ligi (EFL), u međuvremenu, BBC je saznao da je od septembra 49 odsto igrača potpuno vakcinisano.

“Kada svi naučnici, svi doktori, svi veliki specijalisti za medicinu kažu da se vakciniše, jedino je to rješenje za  pomoć da se krene naprijed nakon ove dvogodišnje pandemijske situacije, mislim da bi to trebalo razmotriti”, rekao je šef Mančester Sitija, Gvardiola.

Ministar zdravstva Sajid Javid, reagujući na izvještaje da je nekoliko članova engleskog tima odbilo da se vakciniše, rekao je da je to razočaravajuće. Brojevi se polako popravljaju, i dok je samo polovina igrača EFL-a potpuno vakcinisana, liga kaže da je 75 odsto primilo jednu dozu, dvije doze ili namjerava da primi vakcinu.

Manjina građana Velike Britanije odbija vakcinaciju zbog dezinformacija i teorija zavjere na internetu, posebno na društvenim mrežama. Ovo je utjecalo i na popularnost vakcinacije među fudbalerima. U septembru je Tajms izvijestio da su igrači dijelili dezinformacije na WhatsApp grupama, a izvršni direktor PFA Maheta Molango ih je pozvao da “ne vjeruju u sve mitove i laži” na mreži.

Istraživanja sportskih novina Marca pokazuju da ima sportista koji ne žele da se vakcinišu, kao što je bokser Flojd Mejveder, koji apeluju na slobodu pojedinca. Tu su i drugi, poput teniske zvijezde Stefanosa Cicipasa koji jednostavno odbijaju da kažu da li su vakcinisani ili ne.

“Izbor se definira kao čin odabira ili donošenja odluke kada se suoči s dvije ili više mogućnosti. Amerika nam je dala izbor da uzmemo vakcinu ili ne uzmemo vakcinu. Kako vreme odmiče, taj izbor nam se postepeno oduzima”, napisao je Mejveder nedavno na Tviteru.

Srpska teniska super zvijezda Novak Đoković, izrazio je nelagodnost zbog etiketiranja ljudi prema tome da li su odlučili da se vakcinišu ili ne.

“U društvu postoji velika podjela, ne samo u sportu, nego u cijelom društvu, na one koji nisu i one koji jesu vakcinisani”, rekao je Đoković.

Prema istraživanju, samo 50 odsto tenisera je primilo vakcinu, a Dominiku Timu je navodno zabranjeno prisustvovanje “Vienna Openu” zbog nevakcinacije. Izvještaji u Italiji otkrivaju da više od 10 odsto fudbalera nije vakcinisano, a u Engleskoj postoje slučajevi poput napadača Vest Bromvič Albijona, Kaluma Robinsona, koji je dva puta bio zaražen virusom korona.

Napiši komentar